»

Ameriški vojaški dokumenti naprodaj za 150 dolarjev

MQ-9 Reaper

vir: Wikipedia
The Register - Strokovnjaki varnostnega podjetja Recorded Future so med prečesavanjem temnega spleta (oz. dark weba) naleteli na prodajalca načrtov za ameriškega brezpilotnika MQ-9 Reaper. Ti so bili na voljo za pičlih 150-200 dolarjev. Raziskovalci so dokumente preverili in stopili v stik s prodajalcem, ki je trdil, da ima povezavo s pomembnim častnikom in da lahko priskrbi še kaj drugega. Nato so se lotili podrobnejšega preiskovanja zadeve, ki so jo pred dnevi popisali na blogu.

Ugotovili so, da je bil dostop do dokumentov precej trivialen. Napadalec je uporabil Shodan, iskalni pogon za IoT naprave, in iskal usmerjevalnike pomembnejših ustanov, ki jim administratorji niso uspeli zamenjati tovarniškega gesla. Gre...

9 komentarjev

Nemška domena Wikileaks nedostopna

Heise - V četrtek je nemški registrar DENIC brez vsakršnega obvestila ukinil spletno domeno wikileaks.de, kjer so anonimno objavljali razne tajne dokumente, ki so tako ali drugače ugledali luč sveta, kar je šlo mnogim v nos. Spomnimo, da je Wikileaks prejšnji mesec objavil sezname cenzuriranih spletnih strani v Avstraliji, kar je sprožilo ogorčen odziv avstralskih oblasti in blokado Wikileaks na tej celini. Pritisk se je stopnjeval, tako da je nemška policija pred štirinajstimi dnevi izvedla hišno preiskavo pri lastniku nemške domene wikileaks.de, domnevno zaradi iskanja dokazov o distribuciji nedovoljne pornografije. Odveč je poudariti, da niso našli ničesar. Avstralci so seveda vztrajali, da Nemcem niso naročili izvedbe te preiskave. Uradnih informacij o zaprtju še ni.

Situacija spominja na lanski spor med Wikileaks.org in švicarsko banko Julius Baer. Takrat so na Wikileaks objavili aktualne dokumente o poslovanju banke in skrivnih računih na Kajmanskih otokih, zaradi česar so Švicarji...

11 komentarjev

Teroristični uporabi interneta so dnevi šteti

Slashdot - Po dolgem obdobju udobne uporabe kriptiranih internetnih komunikacij se zlodeji srečujejo s težavo, ki jim bo prekrižala njihove zle načrte. Nemška policija je končno našla poslovnega partnerja, ki ji omogoča prestrezanje kriptiranih komunikacij za ugodno ceno. Prestrezanje je tehnično izvedeno z nameščanjem t.i. trojanskega konja v računalnik terorista, ki ključe, uporabljane za komunikacijo borcem zoper terorizem, posreduje preko mreže anonimnih strežnikov za posredovanje, da teroristi težje odkrijejo, kdo jim skuša preprečiti zločin.

Del ponudbe partnerja, Digitaska, je tudi sistem za prestrezanje v realnem času, ki s programjem posneti zvočni zapis pošilja na računalnik policije in tako omogoča prijetje teroristov na delu oziroma že pri dogovarjanju za akcijo.

Zanimiv je tudi cenik storitev, ki vseobsegajočo rešitev za nadzor nad teroristično korespondenco ceni na 20500 €, medtem ko posamezno namestitev programske rešitve za eno vrsto kriptirane komunikacije ponuja za 2500...

32 komentarjev

"Ušel" priročnik iz Guantanamo Baya

Schneier.com - Na spletni strani wikileaks.org se je pojavil 238-stranski priročnik Camp Delta Standard Operating Procedures iz leta 2003.

Gre za priročnik za delo in ravnanje v zaporu Guantanamo Bay. Priročnik vsebuje tudi podrobna varnostna navodila ter navodila za ravnanje z zaporniki.

Navodila med drugim vsebujejo tudi varnostno zelo občutljive podatke, npr. dostopne kode za vrata (na strani 27.3). Priročnik je pred tem s tožbo že skušala pridobiti organizacija ACLU, vendar neuspešno.

9 komentarjev

Knowing Knoppix

Slashdot - Za vse, ki bi se želeli seznaniti s Knoppixom, live CD distribucijo Linuxa, je Phil Jones napisal 134-stranski priročnik o uporabi Knoppixa.

Kot je v odprtokodni skupnosti v navadi, je priročnik izdan pod GNU FDL licenco in je na voljo za brezplačen prenos v PDF pa tudi OpenOffice.org formatu.

Knoppix in priročnik Knowing Knoppix pa nista namenjena samo zagrizenim Linuxašem in tistim, ki bi se radi spoznali z Linuxom, pač pa tudi vsem uporabnikom operacijskega sistema Windows, ki jih je doletelo sesutje njihovega sistema. V priročniku si boste med drugim lahko prebrali kako s pomočjo Knoppixa "ozdraviti" svoj sesuti mlinček.

15 komentarjev