»

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu

Heise - Včeraj je vsemogočni Warner Bros. Entertainment na svojih spletnih straneh objavil, da opušča podporo formatu HD DVD (nove vsebine bodo na teh ploščkih izdajali le še do maja 2008) in bo v prihodnje svoje filme ponujal izključno na nosilcih DVD in Blu-ray, saj po njihovem mnenju to zahtevajo oz. pričakujejo potrošniki. Izdajanje vsebin na dveh formatih je pri potrošnikih ustvarjalo dvom in zmedo, posledično pa indiferentnost do novotarije in slabe donose Warnerju.

Spomnimo - HD DVD lahko na en sloj ploščka shrani 15 GB podatkov (30 GB na dva sloja), Blu-ray pa 25 GB (50 GB na dva), so pa prvi nosilci zato cenejši za izdelavo.

V Blu-ray taboru so tako po novem New Line Cinema, Sony Pictures, Walt Disney, Warner Bros. in Twentieth Century Fox, v HD DVD formatu pa vsebine izdajajo New Line Cinema (ki ga nadzira Warner!), Paramount Pictures/Dreamworks in Universal Pictures.

Izvorna novica na Heise, poroča tudi Slashdot.

Je to konec HD DVD formata?

125 komentarjev

HD DVD predvajalniki za 99 dolarjev

X-Bit Labs - Toshiba bo v nekaterih trgovinah (Best Buy in Wal Mart) ponujala HD DVD predvajalnike za (danes) pičlih 99 dolarjev (običajna cena se vrti malo nad 200 zelencev). Gre za časovno omejeno akcijo (dokler ne poidejo zaloge), s katero naj bi prispevali k večji popularnosti standarda HD DVD. S tem naj bi spodbudili željo potrošnikom, da si priskrbijo multimedijske vsebine v tem formatu in ne razmišljajo morda modro.



Izdelka se ne da rezervirati, potreben pa bo tudi obisk v lokalnih trgovinah. Sicer gre za vstopni model predvajalnika, ki je sposoben predvajanja HD DVD, DVD in CD medijev in zmore odkodirati vsebino v formatih H.264 (MPEG4 AVC), VC-1 in MPEG2 (DVD). Če vas zanima, kaj zamujate, si lahko preberete test.

Več o akciji in podrobnejših tehničnih...

35 komentarjev

Microsoft ceni HD DVD enoto

X-Bit Labs - Microsoft je naznanil, da namerava svojo HD DVD enoto za Xbox360 poceniti. Znižanje v vrednosti 20$ naj bi v ZDA začelo veljati prvega avgusta. Na žalost trenutno ni informacij o znižanju cene enote v Evropi. Poleg HD DVD enote pa si bo lahko vsak kupec izbral tudi 5 brezplačnih HD DVD filmov. Prav tako pa bo Microsoft začel ponujati nekaj bezplačnih delov serije Heroes in 300 v HD resoluciji preko Xbox Live sistema. Več pa si preberite v izvorni novici.

4 komentarji

Samsungov BD/HD DVD predvajalnik bo stal okoli 400 €

DigiTimes - Samsung je prejšnji teden na konferenci IFA v Nemčiji razkril, da bodo v zadnjem četrtletju 2007 splavili svoj prvi univerzalni predvajalnik (BD-UP5000), katerega modri laser bo sposoben brati zapis tako po standardu blu-ray kot tudi po standardu HD-DVD. V primerjavi s prvim univerzalnim predvajalnikom, ki ga je na trg poslalo podjetje LG ( LG BH100), bo Samsungov nekoliko naprednejši, saj bo obogaten z interaktivnima tehnologijama HDi in BD-J.

Samsungov Duo HD BD-UP5000 bo sprva na voljo v Evropi, in sicer za dokaj presenetljivo nizko ceno okoli 400 €. Njegov edini tekmec iz logov LG Electronics se trenutno namreč prodaja po ceni med 700 in 800 € (1000 - 1200 $).

Novice na blu-ray.com, DigiTimes in X-bit labs.

39 komentarjev

HD DVD in Blu-Ray filme se da kopirati

Heise - AACS - Advanced Access Content System naj bi zaustavil piratsko in tudi ostalo presnemavanje vsebin. A so spregledali veliko luknjo. Filme je mogoče kopirati s preprostim pritiskom na tipko "Print Scrn", kar so odkrili pri reviji C't - Computer Tehnik. Postopek pridobitve filma v polni HD resoluciji je nekoliko mukotrpen, ker je potrebno sestaviti vse posamezne slike v celoto, a je vseeno izvedljiv.

Napaka naj bi bila v Intervideo WinDVD predvajalniku za omenjena formata. Toshiba zato namerava izdati nadgradnje za grafiko in WinDVD njihovega prenosnika.

Podobno bodo verjetno reagirali tudi pri ostalih proizvajalcih. Nenazadnje naj bi novi filmi vsebovali nadgrajeni AACS, ki ne bo dopustil predvajanja v primerih nenadgrajenih ostalih gonilnikov oz. programja. Tako naj bi bila preprosta luknja zakrpana.

48 komentarjev

Toshiba ponovno želi združiti HD DVD in Blu-ray

Reuters - Predsednik uprave Toshibe, Atsutoshi Nishida, je na srečanju z delničarji naznanil, da si želijo združiti oba omenjena standarda. Tovrstni dogovori med glavnima rivaloma (Sony in Matsushita z Blu-ray tehnologijo na drugi strani), so do sedaj vedno propadli.



Verjetno je obnovljeno željo vzpodbudila Samsungova najava prejšnjega tedna. Procesorje, ki bodo znali prebaviti oba formata, razvija tudi Zoran Corp., ki nam je že znan iz sveta Divx predvajalnikov. Poleg tega je druga stran že naredila "mehki prestop". Sony in NEC sta ustanovila skupno podjetje iz področja optičnih diskov, ki Sonyu omogoča izdelavo naprav s podporo obema standardoma.

Dodatna motivacija k dogovoru je seveda tudi slaba prodaja obeh formatov. Kar je nekako napovedal tudi Chris Crotty, analist podjetja iSuppli Corp.: "Vojna formatov se bo končala v pat poziciji".

41 komentarjev

Wal-mart prenosniki

Slashdot - Na spletu so se pojavile govorice, da nameravajo v Wal-martu -- ameriški verigi splošnih trgovin -- kmalu ponuditi poleg lastnih poceni PC računalnikov tudi prenosnike. V ta namen so se povezali s tajvanskim proizvajalcem prenosnih računalnikov Arima Computers. Kaj več poleg okvirne začetne cene 750 ameriških dolarjev za najcenejši 15" model ni znano. Prav tako se še ne ve, ali bodo računala kupcem na voljo tudi v njihovih trgovinah ali samo preko spleta.

Vendar -- zakaj je ta novička tako pomembna za nas? Prihod novega igralca, za katerega sta značilna agresivnost in nizke cene, pomeni svež veter na tem področju računalništva. Trenutni proizvajalci, kot so Dell, HP in Toshiba, se bodo morali spoprijeti z novo konkurenco, kar pa ima glede na sedanje izkušnje največkrat za posledico nižje cene in boljše izdelke.

Se lahko počasi nadejamo Mercator računalnikov? [>:D]

27 komentarjev

Koliko lahko zaupamo cenam i-net trgovin?

Yahoo News - Na Yahoo News si lahko ogledate zanimiv člančič o težavah, s katerimi se srečujejo postavljalci spletnih trgovin. Če spremljate tuje internet strani, potem ste zadnje mesece verjetno opazili veliko "posebnih akcij", v katerih so normalne izdelke prodajali po neverjetnih cenah. Seveda so razne spletne novičarske strani (ekhm... HardOCP... ekhm) novice o teh "akcijah" takoj posredovale naprej, in ljudje so dejansko naročili proizvode. Seveda firme niso mogle upoštevati teh naročil in potem se je začela prava internet gonja s strani teh istih strani. No, poanta ni v tem. Poanta je, da je velika večina nakupovalnega softvera zelo ranljivega in da je možno brez večjega napora spreminjati cene, dodajati akcije in podobne stvari. Seveda razni script kiddiji te stvari s pridom izkoriščajo in internet trgovine so se znašle pred resnim problemom, saj morajo konstantno preverjati svoje cene, če niso mogoče bili tarča kakšnega šaljivca. No, Yahoojev članek si le oglejte, saj je res zanimiv.......

0 komentarjev