»

Gmail praznuje 5. rojstni dan

Slashdot - 1. aprila 2004 je Google širšim množicam ponudil (sprva interno) spletno aplikacijo, ki jo lahko zaradi približno 150 milijonov uporabnikov in zavidanja vredno (venomer razvijajočo se) paleto funkcionalnosti brez sprenevedanja označimo kot eno izmed najboljših zastonjskih spletnih storitev. Govorimo seveda o Gmailu.


Na ars technici so pred nekaj dnevi intervjuvali produktnega vodjo Gmaila Todda Jacksona, ki je v precej zanimivem pogovoru med...

29 komentarjev

Gmail bo deloval tudi brez povezave

Google - Dostopanje do elektronskega predala prek spleta je zelo praktično, saj so pri dostopu s poljubnega računalnika dosegljiva vsa prejeta sporočila. Edina pomanjkljivost je seveda nujna potreba po internetni povezavi, brez katere nam to pač ne bo uspelo. Da bi premostili vrzel, ki nastane, ko uporabnik nima dostopa do interneta, a želi kljub temu pregledati pošto ali poslati kakšno sporočilo, je Google vdelal podporo za Gears v Gmail.

Ta vtičnik za Internet Explorer in Firefox že uporabljajo nekatere Goooglove aplikacije (Reader, Google Docs, kmalu ga pričakujemo v Calendarju) in omogoča urejanje dokumentov tudi brez internetne povezave. Na lokalnem disku se vzpostavi zrcalna slika stanja na internetu, ki ob prekinitvi povezave slednjo nadomesti, tako da lahko uporabnik nemoteno dela, ob ponovni vzpostavitvi pa se samodejno posodobi. Če želite omenjeno funkcionalnost tudi v Gmailu, si jo lahko vključite na zavihku Labs, tako da odkljukate Offline Gmail. Na straneh Gmaila se bo pojavil...

34 komentarjev

Večpredstavni Gmail

Google - Googlov spletni odjemalec za elektronsko pošto je obogatil orodje za spletni klepet, ki zdaj omogoča tudi zvočno in videokomunikacijo. Pred uporabo morata oba uporabnika namestiti manjšo programsko posodobitev, ki je zaenkrat žal na voljo le za Windows in Mac OS X. Googlovi inžinirji poudarjajo, da so uporabili odprte tehnologije, kot so XMPP, RTP in H.264, tako da se lahko kmalu nadejamo podpore prenosu zvoka in videa tudi v odjemalcih za klepet neodvisnih razvijalcev.



Naslednji korak: prenos datotek.

22 komentarjev

Gmail podpira odslej tudi IMAP

ComputerBase - Google je pri svoji brezplačni spletni e-poštni in POP3 storitvi Gmail (Google Mail ) razširil možnost komunikacije tudi na IMAP (Internet Message Access Protocol ), poroča Computerbase. Da pa bi lahko storitev uporabili, jo je treba prej aktivirati v nastavitvah. Google uvaja IMAP postopoma, tako je možno, da nekateri te storitve še nimate na voljo; vendar to prehodno obdobje ne bi smelo trajati predolgo. Sicer pa Gmail IMAP podpira večino e-poštnih odjemalcev (več na Gmail pomoč).

Lahko rečem samo končno :)

87 komentarjev

Kako ukrasti listo kontaktov v GMailu

Slashdot - Ob začetku letošnjega leta se je izkazalo (problem sicer ni nepoznan v računalniški srenji), da je mogoče enostavno prebrati uporabnikovo listo kontaktov, ko je le-ta prijavljen v GMailu že zgolj z obiskom napačne spletne strani. Srž problema je dejstvo, da GMail hrani kontaktne podatke v javascript datoteki, ki jo je zlahka mogoče prebrati. Trik, kot se zdi, deluje v Internet Explorerju, Operi in Mozilli. Več o tem preberite na Slashdotu.

17 komentarjev

Sporočila na poštnem servisu Gmail skrivnostno izginila

Ars Technica - Nekaj uporabnikov se je pred dnevi pritožilo, da so njihova sporočila skrivnostno izginila. Potem ko so na strani TechCrnuch opozorili na izginjajočo pošto, je Google objavil uradno opravičilo. Prizadetih naj bi bilo samo 60 uporabnikov, problem pa izoliran. Nekaj pošte so nesrečnežem sicer uspeli rešiti, večine pa ne.



Bi morali biti uporabniki bolj pozorni na beta oznako te storitve?

15 komentarjev

Odkrit hrošč, ki je omogočal napad na GMail

ElHacker.net - Spletna stran ElHacker.net je objavila poročilo o hrošču, s pomočjo katerega lahko napadalec enostavno pridobi dostop do vsakega GMail računa.

Hrošč je bil odkrit 14. oktobra letos, štiri dni kasneje pa že popravljen. Ker je hrošč omogočal dostop do kateregakoli GMail računa, so pri ElHackerju z objavo počakali dokler napaka ni bila popolnoma odpravljena.

Na spletni strani se nahaja podroben opis zlorabe, za katero je napadalec potreboval le spletni brskalnik (npr. Internet Explorer). Za razliko od zlorabe, ki je bila odkrita lansko leto, pa pri tej ni potrebna kraja piškotka, zato je hrošč še bolj nevaren.

Pri ElHacker.net so mnenja, da je hrošč posledica napake v zasnovi GMaila. Če to drži, se v GMailu morda skriva še več napak in verjetno je le vprašanje časa, kdaj bodo odkrite.

Pustimo se presenetiti.

14 komentarjev

Gmail za vsakogar

Slo-Tech - Že kar nekaj časa je minilo, odkar nas je Google presenetil s storitvijo Gmail, vendar je takrat to omejil le na povabila. Tako si, če si si zaželel poštni predal pri Google-u in tako 2+ GB prostora za e-pošto, potreboval povabilo. Sedaj Google počasi ukinja tudi to in na ta način lahko vsakdo pridobi svoj e-poštni naslov.

Edini pogoj je ta, da mora vsak uporabnik navesti številko svojega mobilnega aparata, kamor mu bo poslana aktivacijska koda. Glede na to, da ima danes že skoraj vsakdo svoj mobilnik, naj tak način registracije ne bi povzročal večjih težav. Google je to omejil tudi tako, da lahko na eno GSM številko dobite le en e-poštni predal s čimer poskuša zaustaviti potencialne pobudnike pošiljanja nezaželene e-pošte. Storitev zaenkrat deluje le v Združenih državah, a Google dela na tem, da bo to čimprej omogočeno tudi v ostalih državah širom sveta.

22 komentarjev

Gmail in Yahoo!Mail z novostmi

Google News - Novosti ponudnikov brezplačnih računov elektronske pošte se na srečo vrstijo dan za dnem. Google je storitvi Gmail dodal možnost dostopa do računa preko protokola POP, tako da lahko pošto odslej prebirate v vašem priljubljenem poštnem odjemalcu. Prav tako je nova možnost posredovanja pošte na drug poštni račun. Zaspal pa ni niti Yahoo!, ki je med velikimi tremi doslej ponujal še najmanj prostora. V prihodnje si bo delil drugo mesto, saj je kapacitete povečal na 250 MB.

Pred leti so nekateri vodilni ponudniki ukinjali brezplačne račune elektronske pošte, Yahoo! in Hotmail pa sta zmanjšala kapacitete. Pesimisti so napovedovali, da se čas brezplačne elektronske pošte izteka, a vse dvome o tem je razblinil Gmail.

Če ne drugega je prav gotovo sprožil revolucijo med glavnimi ponudniki brezplačnih računov elektronske pošte. Ko je predstavil račune s kapaciteto 1 GB, je Yahoo!Mail svojih 4 MB dvignil na 100 MB, Hotmail pa 2 MB na 250 MB.

Zaradi odličnega vmesnika bi bil Gmail gotovo...

32 komentarjev