»

Vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon

Navdušene figurice

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Kodakovi inženirji so svojo novo pogruntavščino, vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon, predstavili na zelo zanimiv način. Uporabili so omenjen zaslon, kozarec vode, ščipalki za perilo in nekaj PlayMobilovih figuric. Slednje so bili navdušeni gledalci, k jih je nadvse fascinirala slika ribe na zaslonu, potopljenem v kozarcu vode (ščipalke za perilo so na suhem držale krmilno elektroniko). OLED zasloni se do sedaj niso marali z vlago, a enako velja za praktično vse elektronske naprave, kar uporabnost novosti nekoliko zmanjša. Eden izmed načinov uporabe so recimo reklamni panoji različnih velikosti, ki zlahka zamenjajo prikazano vsebino.

Zasloni trenutno prikazujejo le eno barvno (torej so črno-beli), katere intenziteto lahko...

32 komentarjev

Panasonic se podaja na trg OLED-ov

Reuters - Japonski Panasonic je objavil, da v sodelovanju s podjetjem Sumitomo začenja razvoj naprednih zaslonov na tehnologiji OLED. Zanje je značilno, da porabijo manj energije kot ostali in da omogočajo izdelavo tankih zaslonov z ostro sliko. Prvo televizijo OLED je leta 2007 na tržišče poslal Sony, v debelino pa je merila bore tri milimetre, a zaradi visoke cene in majhne diagonale ni resneje ogrozila LCD-jev in plazemskih televizorjev. Sony trenutno ponuja 11-palčne OLED-e, medtem ko so načrti Panasonica mnogo drznejši. Do leta 2010 nameravajo s še nekaterimi partnerji razviti in začeti prodajati zaslone OLED s 40-palčno diagonalo.

10 komentarjev

Prototip upogibljivega OLED zaslona

vir: engadget
engadget - Ena izmed glavnih sestavin tehnologije OLED je ITO, indijev-kositrov-oksid. Problem z njim je, da za uporabo v OLED tehnologiji pri apliciranju zahteva visoke temperature., sicer je električna prevodnost enostavno premajhna. Združeni znanstveniki iz laboratorijev AGFA-Gevaert, IMEC, centra Holst in Philipsa pa so ITO zamenjali z visoko prevodno smolo. S tem so ubili dve muhi na en mah, saj so zasloni tako postali upogibljivi, smola pa je zelo primerna za nanašanje v plasteh oz, po domače, printanje. Tehnološko je ta proces veliko lažji in cenejši. Obenem pa ima smola, ki so jo poimenovali Orgacon, tudi 6x višjo električno prevodnost, kot oksid indija in kositra. Raziskovalsi so skopi z informacijami, saj želijo obdržati...

15 komentarjev

Bolj varčne zelene organske LED diode

vir: engadget
engadget - Zadnje čase je večino prebojev in raziskav pripadlo predvsem modrim organskim LED diodam, tokrat pa so na vrsto prišle še zelene. Japonskim raziskovalcem je namreč uspelo več kot podvojiti njihovo učinkovitost s pomočjo 0,7 milimetrov debele steklene ploščice. Le-ta ima zelo velik lomni količnik (2,03; lomni količnik zraka znaša 1,0), nalepili pa so jo na substrat diode. To je dvignilo sposobnost ustvarjanja svetlobe s 94 lumnov na Watt brez ploščice na kar 210 lm/W z njo.Podatkov o komercialni rabi...

22 komentarjev

Sony decembra s prvim komercialnim OLED TV zaslonom

vir: Sony
Sony - Danes so pri Sonyju za 1. december napovedali izid prvega komercialno dostopnega TV zaslona, izdelanega na osnovi OLED tehnologije. Čeprav smo pred pol leta na Display Expo lahko videli tudi 21 palčne primerke (sicer plod Toshibe), bo prvi masovno proizvajani OLED TV po diagonali meril le 11 palcev (25,1 cm x 14,1 cm). Se bo pa Sonyjev OLED TV odlikoval po izredni tankosti (v globino bo namreč meril zgolj 3 mm), kontrastu (1000000:1) in nizki porabi energije (45 W). Na žalost se bo prvi komercialni OLED TV pojavil le na policah japonskih trgovin, pri čemer bodo neučakani kupci morali zanj odšteti približno 1740 $.Novici na Physorg.com, Slashdot.com in Sonyjevo sporočilo za javnost.

50 komentarjev

Japonci bodo plačevali s prstnimi odtisi

Slo-Tech - Pri japonskem podjetju Hitachi so obelodanili, da bodo v kratkem praktično preizkusili nov sistem za plačevanje, ki bi naj nadomestil uporabo klasičnih kreditnih kartic. Predlagan sistem temelji na biometrični tehnologiji, ki identificira vene v uporabnikovih prstih, pri čemer bi sistem naj bil po besedah predstavnikov Hitachija in njihovega partnerja, izdelovalca kreditnih kartic JCB, ultimativno varen.Pri Hitachiju bodo septembra začeli s poskusno uporabo biometričnega plačevanja na 200 Hitachijevih zaposlenih, s čimer bodo skušali oceniti, ali je nov sistem pripravljen na trg. "Prstno plačevanje" poteka tako, da uporabnik zgolj podrži svoj prst pred čitalcem (brez dotika), sistem pa nato na...

37 komentarjev

OLED zasloni prihajajo

več strani - Včeraj smo poročali o Samsungovih novostih na področju zaslonov, danes vam prinašamo še malce bolj zanimive novice z isto tematiko, le da sta tokrat glavna akterja Sony in Toshiba. Oba sta namreč na sejmu Display Expo predstavila primerke OLED zaslonov, ki izgledajo kar navdušujoče. Fantje iz Toshibe so se považili z 21-palčnežem, do sedaj največjim zaslonom, ki temelji na LTPS, posebni tehnologiji izdelave, o kateri lahko malce več preberete kar v izvirni novici. Sony je na drugi strani razstavljal bolj običajne OLED zaslone, ki so se ponašali z laiku bližjimi lastnostmi. Prvi izmed predstavljenih modelov je debel le slab centimeter in zmožen prikazati polno HD (1080p) resolucijo, njegov kontrast pa je za LCD svet neverjetnih 1.000.000:1....

22 komentarjev

Izdelali najmanjšo klavirsko struno na svetu

digg.com - Na Nizozemskem, na delftski univerzi za tehnologijo, so uspešno izdelali ter "uglasili" najmanjšo struno na svetu. Izdelana je iz ogljikovih nano-cevk in meri približno 2 nanometra v premeru ter 1 mikrometer v dolžino.

Sama struna leži na silicijevem oksidu, skozi katerega teče močan izmenični tok. Pod vplivom tega toka začne struna nihati za približno 8 nanometrov, s frekvenco nekaj deset MHz. S spreminjanjem frekvence in moči toka elektrike, ki teče skozi silicijev oksid, jim je uspelo dovolj napeti nano-cevke, da delajo kot strune.Več informacij o izdelavi teh cevk je na Physorg.

20 komentarjev

Terabajt na ploščku velikosti CD-ja

Slashdot - Fiziki na Imperial College London so odkrili novo metodo, s katero, pravijo, bo potencialno mogoče na optični disk velikosti CD-ja oz. DVD-ja v dvoslojni dvostranski tehniki zapisati terabajt podatkov ali 472 ur visokokvalitetnega filma, torej 250 GB na plast, kar je desetkrat toliko, kot omogoča BluRay. Svojo iznajdbo so patentirali že julija. Docent oddelka za fiziko dr. Török verjame, da bodo prvi diski na osnovi te tehnologije nared v letih 2010-2015. Več o tem in Slashdot.

27 komentarjev

"Prvi" komercialni mp3

Newsbytes - Maverick Records in Vivendi Universal Net USA sta "prva velika založnika", ki sta skupaj izdala komercialno dostopen mp3. Gre za plesni remix skladbe "Earth" basista Meshella Ndegeocelloa, ki je povrhu vsega celo nezaščiten: torej ga kupci lahko prosto presnemavajo po svojih napravah za tresenje zraka.

Koliko pa je na tem res "dobre volje", pa bomo seveda videli sčasoma. Grenak priokus vsem, ki ne marajo kapitalizma, daje dejstvo, da je bila izdaja singla bolj namenjena sami promociji celotnega albuma: in kot vemo, ljudstvo dejansko kupi cd že zaradi samo enega izstopajočega komada. Prav tako so v ozadju morda višji (nižji?) interesi: če bo filetek bolj kot za kupce zanimiv za pirate, bo služil kot odlično orodje v boju proti p2p omrežjem. Klik!

0 komentarjev