»

AMD osvežil nabor procesorjev, pridobiva tržni delež

Peterica novincev

vir: engadget
engadget - AMD je kot odgovor na Intelove dvojedrnike nekoliko osvežil svoje Athlon II in Phenom II procesorje. Dodali so 5 novih modelov, dva Phenoma II, dvojedrnika X2 555 in varčnega štirijedrnika X4 910e, ter 3 Athlone II, dvojedrnega X2 255, trojedrnika X3 440 in štirijedrnika X4 635. Znotraj svoje družine vsi predstavljajo nov frekvenčni vrh ponudbe (Phenom II X4 910e seveda med varčneži), medtem ko so ostali podatki že znani iz nekoliko počasnejših primerkov. Phenom II X2 555, s frekvenco 3,2 GHz in največjo porabo do 80 W, bo stal $99. 1 MB drugonivojskega in 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika poznamo že z X2 550, kakor tudi odklenjen množilnik. Daleč najdražji izmed peterice je varčni Phenom II X4 910e, ki bo stal kar $169 in bo tekel pri le 2,6 GHz. Z le nekoliko nižjo ceno od Phenom II X4 965, a 800 MHz nižjo...

25 komentarjev

AMD novičke

Slo-Tech - AMD je danes zanikal, da bi preklical prihod dvojedrnih Phenomov, o čemer smo vam včeraj poročali. Dvojedrni procesorji s kodnim imenom Kuma bodo tako luč sveta zagledali nekje v drugi polovici letošnjega leta.

Poleg tega naj bi v tretjem četrtletju AMD predstavil dva varčna trojedrnika, Phenoma X3 8450e s frekvenco 2,1 GHz ter 8250e s frekvenco 1,9 GHz. Oba naj bi imela porabo 65 W, kar je 30 W manj kot sedanji trojedrniki. Cene novih procesorjev zaenkrat niso znane, vendar glede na sedanjo prakso bodo varčni modeli stali približno deset do dvajset dolarjev več od običajnih trijedrnikov z enako frekvenco.

Vse bližje je tudi 23. junij, ko naj bi AMD uradno prestavil Radeone nove generacije, na spletu pa so se že pojavili nekateri neuradni testi omenjenih grafičnih kartic, najnovejšega najdete tule. V kolikšni meri gre za realne teste bomo izvedeli seveda po objavi prvih uradnih testov novih grafičnih kartic.

Kljub temu, da je nVidia pred časom prevzela Ageio, Intel pa Havok,...

14 komentarjev

Dvojedrnih Phenomov ne bo

Hartware.net - AMD naj bi proizvajalcem matičnih plošč sporočil, da za prvo polovico letošnjega leta napovedanih dvojedrnih Phenomov ne bo. Procesorjev s kodnim imenom Kuma tako ne bo na prodajne police, zaradi česar bodo sedanji Athloni X2 edini dvojedrniki iz AMD-jevega tabora vse do konca letošnjega leta, ko naj bi jih zamenjali v 45-nanometrskem procesu izdelani dvojedrniki. Za omenjen korak naj bi se AMD odločil predvsem zaradi varčevanja s sredstvi, namenjenimi razvoju. Podobna usoda kot dvojedrne Phenome utegne doleteti tudi procesorje najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda Phenom FX.

Več o tem si preberite na Hartware.net

3 komentarji

AMD napovedal trojedrnike

AMD - Medtem ko so dvojedrniki že precej razširjeni, je delež štirijedrnikov precej nizek. AMD, ki je nedavno predstavil svoje prve štirijedrne Opterone je tako na svoj roadmap poleg dvo- in štirijedrnih prihajajočih Phenom procesorjev dodal tudi trojedrne Phenome, ki naj bi bili kupcem na voljo v prvem četrtletju prihodnjega leta. Za omenjen korak se je AMD odločil predvsem zaradi širitve ponudbe procesorjev, kar kupcem omogoča smotrnejšo izbiro procesorjev. Trojedrnik bo v osnovi enak štirijedrniku, vendar naj bi imel eno izmed jeder izklopljeno. Vsako izmed treh jeder bo imelo po 128 kB prvonivojskega in 512 kB drugonivojskega ter 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Frekvence trojedrnih procesorjev zaenkrat niso znane, njihova cena pa bo po besedah AMD-ja nekje vmes med ceno dvojedrnikov in štirijedrnikov. Microsoft je nad napovedanimi trojedrniki izrazil navdušenje in bo skupaj z AMD-jem poskušal izkoristiti prednosti trojedrnika pri svojih izdelkih.

Več o tem si preberite...

45 komentarjev

Barcelona zagledala luč sveta

Opteron 2350

vir: AnandTech
AMD - Verjetno nas je velika večina nestrpno pričakovala današnji dan, saj je danes AMD uradno predstavil prve primerke K10 procesorjev. Pri tem gre za štirijedrne Opterone, ki smo jih do zdaj poznali pod imenom Barcelona. Frekvenca novih procesorjev znaša 1,7 GHz za najšibkejši model z oznako Opteron 2344 HE ter 2 GHz za najmočnejšega, ki nosi oznako Opteron 2350. Vsako izmed štirih jeder novih procesorjev premore 128 kb prvonivojskega, 512 kB drugonivojskega in 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Vsega skupaj je kupcem na voljo devet novih procesorjev, od tega jih bo pet namenjenih za dvoprocesorske sisteme, medtem ko bodo procesorji z oznakami Opteron 83xx namenjeni strežnikom s štirimi ali več procesorji....

35 komentarjev

Informacije o AMD-jevih štirijedrnikih

Extremetech - AMD je predstavil nekaj lastnosti prihajajočega štirijedrnega Opterona. V 65 nanometrskem procesu izdelan štirijedrnik, ki nosi kodno ime Barcelona bo luč sveta zagledal sredi prihodnjega leta in bo kompatibilen s Socket F podnožjem. Vsako izmed štirih jeder bo imelo po 512 kB drugonivojskega prepomnilnika, poleg tega pa bodo vsa štiri jedra imela na voljo 2 MB skupnega tretjenivosjega predpomnilnika, vendar se lahko velikost slednjega spreminja glede na model procesorja. Poraba procesorja naj bi znašala 95 wattov.

Več informacij o AMD-jevih štirijedrnih Opteronih dobite na Extremtech-u.

45 komentarjev

Nov MP procesor

X-Bit Labs -

Podjetje AMD je predstavilo njihov nov procesor, ki je zmožen delovanja tudi v paru. Athlon MP 2600+, kot se novinec imenuje, tiktaka pri realnih 2,133 GHz, uporablja 266 MHz vodilo, ima 128 kB prvonivojskega ter 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, podpiral pa bo 3DNow! ter SSE instrukcije. Procesorji bodo grajeni na Thoroughbred B0 jedru v 0.13-mikronski tehnologiji, proizvajani pa bodo večinoma v Dresdnu.

Druga presenetljiva novica iz AMD-jevih logov pa je ukinitev treh MP procesorjev. Novih modelov Athlon MP 1600+, 1800+ ter 1900+ tako pa uradnih informacijah naj ne bi bilo moč več dobiti, toda saj veste, skladišča nekaterih trgovin so še dolgo polna. Uradno tako na tržišču ostajajo Athlon MP 2600+, 2400+, 2200+ ter 2000+ s cenami od 273 do 153 dolarjev. Tu!

7 komentarjev