»

Predstavljen večnivojski pomnilnik

Extremetech - Podjetje Invensas, podružnica Tessere, je razvilo nov način zlaganja pomnilniških čipov na tablice pomnilnika, s čimer obljubljajo visoko povečanje gostote pomnilnika (večja kapaciteta na ploščico), nižjo obratovalno napetost in porabo energije, manj segrevanja in v končni fazi hitrejši pomnilnik.

Za razliko od konvencionalnih pomnilniških ploščic, kjer so čipi postavljeni eden ob drugem, je Invensas razvil sistem zlaganja enega nad drugega. Čeprav bi na prvi pogled pomislili, da bo hlajenje tovrstnih čipov težavnejše, to ne bo nujno problem. Povezave med njimi so namreč mnogo krajše kot sicer, kar omogoča delovanje z nižjo napetostjo in posledično nižjo porabo energije....

41 komentarjev

Napad malih računalnikov

Mobile_ITX

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - VIA, dobro poznana po svojih matičnih ploščah malega formata, je ponovno pomanjšala enega izmed svojih izdelkov. Procesor, vezno čipovje in delovni pomnilnik so spravili na ploščo polovico velikosti že tako ali tako majhnega formata Pico-ITX. Novost, poimenovana Mobile-ITX, meri zgolj 6 x 6 cm, a na njej ni nobenih povezav, razen priključnih pinov zanje. Na pine se nato priključi dodatno ploščo, na kateri so VGA, USB, mrežni, zvočni in podobni priključki, podobno kot za standard Pico-ITX. Prvi izdelki, namenjeni predvsem industrijski uporabi (dobavljivost za običajne uporabnike bo redka), naj bi na trg prišli že v začetku prihodnjega leta, sama ploščica pa bo porabila do le 5 W energije. Za napajanje bo skrbel 12 W...

12 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.



Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev

SanDisk zavrnil Samsungovo ponudbo za prevzem

bit-tech.net - Samsung in SanDisk sta se o prevzemu pogovarjala kar 4 mesece, nakar so pogovori padli v vodo. Zato se je Samsung odločil ponuditi kar 80 odstotkov več za delnico SanDiska, zraven ponudbe pa so pripeli sporočilo, v katerem so napisali, da bi združitev pomagala obema podjetjema ter Flash produktom nasploh, saj bi jih lahko zasidrali v za zdaj še neosvojenih področjih.

Čeprav bi Samsung za delnico plačal 26 dolarjev, je to še vseeno manj od vrednosti delnice izpred nekaj mesecev, ko je bila le-ta vredna 28,75 dolarja. Takrat pa je želja SanDiska po dodatni premiji za odkup naletela na gluha ušesa pri Samsungu.

Zaenkrat rezultat zavrnitve še ni znan, saj bo Samsung mogoče zvišal ponudbo ali pa partnerje poiskal drugje.

3 komentarji

Prvi 45 nm čipi iz AMDja

TG Daily - Dirk Meyer je javno izjavil, da AMD v proizvodnji 45 nm čipov že dosega sprejemljive nivoje kakovosti in razumno nizek odstotek nedelujočih primerkov ter da so zaenkrat povsem v okvirih zastavljenih časovnih ciljev. V skladu s slednjimi naj bi pripeljali prve primerke 45nm Phenomov že v prvi polovici naslednjega leta in sicer v dovoljšnih količinah za prodajo.

Podrobnejše specifikacije so napovedali za decembr, zaenkrat pa ni bilo še nič rečenega o pomenu tega razpleta za njihove naslednje projekte Bulldozer in Bobcat.

Izvorna novica.

46 komentarjev

Samsung bo ponudil pomnilnik DDR2 z večjo gostoto zapisa

TG Daily - Samsung je naznanil, da bo do konca letošnjega leta začel z masovno proizvodnjo DDR2 pomnilniških modulov, izdelanih v 60 nm proizvodnem procesu. 60 nm moduli bodo v primerjavi s starejšimi nudili večjo kapaciteto in hitrost ter manjšo porabo energije. Gostota zapisa na novih, 60 nm čipih bo namreč znašala 2 Gb (pri 80 nm čipih le 1 Gb), prav tako pa bi naj novi pomnilniki bili za 20 % hitrejši od 80 nanometrskih bratcev.

Čipi z 2 gigabitno gostoto zapisa bi se naj znašli na 8 GB FBDIMM in RDIMM (registered, dual inline) modulih ter 4 GB UDIMM (unbuffered, dual inline) in SODIMM modulih, pri čemer bodo slednji namenjeni prenosnikom. Po besedah predstavnikov Samsunga bi novi 8 GB modul s 36 2-gigabitnimi čipi porabil okoli 30% manj električne energije od starega, sestavljenega iz 72 1 gigabitnih čipov.

6 komentarjev

Gigabyte i-RAM 2

VR - Zone - O Gigabyte-ovem i-RAM-u smo že obširno poročali. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto iz magnetnih plošč se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kljub temu, da i-RAM nikoli ni bil dobavljiv v večjih količinah, niti ni segel do srca (in potem v denarnico) navdušencev, Gigabyte že pripravlja naslednika. I-RAM 2 bo namesto DDR uporabljal DDR2 module, bistven je preskok na SATA II vmesnik (iz SATA I), v nedrje pa bo naprava lahko sprejela osem modulov, s skupno kapaciteto 16 GB. Prav tako ne bo več v obliki PCI kartice, pač pa kot zunanja enota, ki se bo dala po želji namestiti kot 5,25 inčna enota.

Cene niso znane, uradna predstavitev je predvidena za februar 2006.

18 komentarjev

Samsung z gigabitnimi DDR-čipi

The Register - Samsung je včeraj objavil, da so začeli masovno proizvajati gigabitne DDR SDRAM pomnilniške čipe, ki so kot prvi dobili Intelovo uradno potrditev o ustreznosti in kakovosti. Čipi so grajeni v 0,1-mikronski tehnologiji na silicijevih rezinah premera 300 mm. Na voljo bodo s hitrostmi 266 in 333 MHz, torej za PC2100 in PC2700-module, omogočali pa bodo izjemno visoke kapacitete posameznih modulov -- vse do 4 GB, kar bo dovolj tudi za najzahtevnejše uporabnike. O cenah še ni podatkov. Več o tem.

5 komentarjev

Več pomnilnika

Sillicon Strategies - Kaj pravite na gigabajtne module? Ni dovolj? Ok, kaj pa 2 GB modul? Fantazija? Kmalu nič več. Zadevici bosta prišli od Infineona, sestavljeni pa bosta iz 18 oziroma 36 512 Mbitnih čipov. Še cena teh zadevic: 1 GB modul bo naprodaj za 1.900 zelencev (približno 500.000 SIT), medtem ko vas bo pa 2 GB modul prikrajšal za 3.900 $ (približno 1.000.000 SIT). Hja, cena je res malo visoka, ja, ampak če hočemo vedno imeti najnovejšo in najboljšo strojno opremo, je cena majhna :D.

0 komentarjev