»

Spirit: postavite svoje strežnike in razvijte API-je, mi jih ne bomo

Slo-Tech - Do konca meseca morajo operaterji, dobavitelji in posredni dobavitelju po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) poročati o porabi energentov in povprečni ceni. Podatke zbira agencija Spirit, ki pa si je zamislila zelo inovativen način za prejemanje podatkov. Vsa zavezanci za poročanje morajo vzpostaviti lastno infrastrukturo, torej strežnike, kamor se bo Spirit lahko povezal prek API-jev, in prenašal podatke.

Spirit je dejal, da je takih podjetij približno 500, pri čemer gre tako za velike sisteme kakor tudi za mala podjetja. Posredni dobavitelj je namreč vsakdo, ki komurkoli zaračunava kakršnokoli porabljeno energijo. Če oddajate prostor za postavitev bankomata in banki na računu posebej izkazujete porabljeno energijo, ste posredni dobavitelj. Če je banka prejela pomoč, ste dolžni poročati. Spirit je to zagato rešil tako, da je objavil matične številke prijaviteljev.

Način poročanja pa predstavlja obrnjeno logiko. Namesto da bi Spirit razvil ustrezno...

215 komentarjev

Opportunity pod prahom utihnil

Slo-Tech - Nevihta, ki se je na Marsu razbesnela prav na območju, kjer raziskuje rover Opportunity, je poskrbela, da so se strahovi uresničili. NASA je sporočila, da je Opportunity utihnil. Včeraj so poizkusili vzpostaviti stik z roverjem, a se ni odzval, so povedali na današnji novinarski konferenci. Za zdaj lahko le držimo pesti, da se bo rover prebudil, ko bo posijalo sonce.

Nevihta se je na površju razvijala od konca maja in obsega področje, ki meri 35 milijonov kvadratnih kilometrov. To je približno toliko, kot merita Evropa in Severna Amerika skupaj. Nevihta je poskrbela, da je v ozračju toliko peska, da do roverja ne prodre več dovolj svetlobe, da bi sončne celice zagotavljale zadostno energijo za poganjanje njegovih naprav. To je slabo, ni pa kritično, ker je Opportunity leta 2007 že zaspal za nekaj tednov,...

36 komentarjev

Bo prah končal rekordno misijo Opportunityja na Marsu?

vir: NASA
NASA - Zdaj že legendarni Nasin rover Opportunity, ki bo kmalu praznoval petnajsti rojstni dan, je morda končal svojo pustolovščino na Marsu. Zajel ga je velik peščeni vihar, ki je prekril območje veliko 18 milijonov kvadratnih kilometrov, med njimi tudi dolino Preservance Valley, kjer se robotsko vozilo trenutno nahaja. Opportunity je do sedaj že za približno petdesetkrat presegel svojo načrtovano življenjsko dobo na rdečem planetu, ki je bila sprva zamišljena na 90 dni.

Peščeni prah namreč zelo prizadene solarno gnano vozilo, saj mu zaprašenost sončnih panelov onemogoča polnjenje baterij, brez njih pa ne more ogrevati svojih sistemov, ki lahko normalno delujejo na...

12 komentarjev

Roverja na Marsu že sedem let

NASA - Vsako leto znova lahko čestitamo NASI, saj njihova roverja še vedno predeta na Marsu in na Zemljo pošiljata podatke. Prvi rover Spirit je na Rdečem planetu pristal 4. januarja 2004, Opportunity pa mu je sledil tri mesece pozneje. Načrtovano trajanje misije je bilo tri mesece, a sedem let pozneje misija še traja.

Spirit se je sicer leta 2009 pogreznil v mehak pesek in se od tedaj ne premika več. Toda kljub temu je še lep čas posredoval na Zemljo koristne podatke, dokler ni lani 22. marca utihnil. Na predelu Marsa, kjer se je zataknil v neugodni legi, je namreč trenutno zima, zato roverju...

7 komentarjev

Rover Opportunity nadgrajen

NASA - NASA je svoj rover Opportunity, ki že sedmo leto vozi po površju Marsa, čeravno je bilo prvotno načrtovano trajanje misije dobre tri mesece, nadgradila z novo programsko opremo. Nov kos programja se imenuje AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) in roverju prinaša nekaj več avtonomnosti pri delovanju. Z njegovo pomočjo bo namreč lahko sam odločal, kateri objekti na Marsu so videti zanimivi in si zaslužijo podrobnejše posnetke. Na ta način se bo Opportunity vsak dan med vožnjo ustavil ob zanimivih kosih kamenja, ki bi jih nadzorniki v Houstonu sicer spregledali. Prvi posnetki, ki jih je Opportunity z novim programom posnel po lastnem navdihu, prikazujejo kamen v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Brez AEGIS-a so...

21 komentarjev

Mars Rover Spirit živi že šest let

NASA - Takole ob začetku vsakega novega leta se zadnjih nekaj let spomnimo na Nasino misijo Mars Rover, ki teče že od 4. januarja 2004. Takrat je na Rdečem planetu pristal Spirit, tri tedne kasneje pa mu je sledil še Opportunity. Predvidena življenjska doba misije je bila tri mesece, a šest let po pristanku Spirit še vedno kaže znake življenja, medtem ko je Opportunity celo še vedno v gibanju.

Spirit ni več tako poskočen, saj se je 1. maja 2009 zataknil na mehki podlagi. NASA sedaj razmišlja, kako bi ga ohranila pri življenju, saj za delovanje nujno potrebuje dovolj energije, ki jo zagotavljajo sončne celice. Na mestu, kjer je ujet, se začenja zima, zato je sončne svetlobe...

38 komentarjev

Trk ob 13:30

LCROSS

vir: NASA
NASA - LCROSS, oziroma Lunar CRater Observation and Sensing Satellite, je Nasin projekt katerega cilj je iskanje vode na površju, oziroma tik pod površjem Meseca. Naš edini naravni satelit naj bi namreč skrival vodo, najveretneje v trdi obliki. Ob 13:30 po lokalnem času, bo na Lunino površje treščila raketa, ki je satelit ponesla v vesolje. Ob trku bo napravila velik krater, obenem pa v "nebo" pognala ogromne količine prahu. 6 minut kasneje bo na Lunino površje na isto mesto treščila še sonda, ki bo v času padanja opravila analize tega prahu, oziroma delcev, zbrala vse podatke in jih poslala na Zemljo pred uničenjem. Najbolj zanimivo pri tem poskusu je to, da bo ves ta prah, ki bo nastal ob...

66 komentarjev

Novo omrežje za distribuirano računanje EvoGrid

Space - Podobno, kot SETI@home ali pa FOLDING@home, so se tudi molekularni biologi spomnili, da bi lahko koristno uporabili procesorski čas vaših računalnikov. Danes so začeli z reklamno kampanijo za novo omrežje EvoGrid za distribuirano računanje, s katerim bi radi določili pogoje nastanka življenja. V simulaciji bi radi določili kemijsko sestavo prajuhe, sestavo prvih samoreplicirajočih molekul in kemijsko-fizikalne pogoje nastanka le-teh. Program bo namreč simuliral dogajanje v zemeljski prajuhi. Ultimativna želja pa je pojav samoreplicirajoče enote v tej simulaciji - samodejno ustvarjenje simuliranega VonNeumanovega stroja.

Zaenkrat aplikacija še ni na razpolago, bo pa glede na obljube verjetno kmalu.

Snovalci projekta pa že razmišljajo o novih simulacijah (v povezavi z drugimi programi, kot je npr. ChemoGrid), s katerimi bi radi določili najprimernejše biološke enote (zanalašč nisem napisal mikroorganizmov ;) ) za kolonizacijo asteroidov in drugih nebesnih teles.

Izvorna...

3 komentarji

Phoenix je pristal

NASA - NASA (ameriška vesoljska agencija) je pred desetimi meseci izstrelila raketo proti rdečemu sosedu, planetu Marsu. Danes, nekaj pred pol drugo uro zjutraj (točneje ob 19:53 po EST) je po več kot 680.752.512 prepotovanih kilometrih Phoenix Mars Lander končno dosegel svoj cilj, severni pol Marsa. Phoenix has landed! so sporočili in celotna skupina si je v trenutku oddahnila. Zadnjih 7 minut pristanka je bilo najnapornejših za vse sodelujoče pri tej odpravi.

Phoenix je opremljen z robotsko roko, kopico senzorjev ter kamer, s katerimi bo pomagal ugotoviti točnost teorije, da se voda na rdečem planetu skriva le 10 centimetrov pod površjem. Na ogled pa so že prve slike, ki jih je Phoenix poslal na Zemljo takoj po pristanku.

32 komentarjev

10 najboljših odkritij robotskih vozil Spirit in Opportunity

vir: NASA
Slashdot - Spirit in Opportunity sta na Mars prispela leta 2004 s primarno nalogo iskanja vode na rdečem planetu. Čeprav je bila njuna pričakovana življenjska doba zgolj 3 mesece, po več kot 3 letih še vedno delujeta, s čimer sta seveda presegla tudi najbolj optimistične napovedi.

Na Space.com so naredili pregled njunih odkritij in oblikovali seznam desetih najpomembnejših:

1. Prvi dokazi, da je nekoč na Marsu tekla voda (obe vozili).
2. Zbrani podatki, ki so omogočili oblikovanje prvega temperaturnega profila za Marsovo ozračje (obe vozili).
3. Oba roverja sta posnela oblake, podobne zemeljskim (glej spodnjo sliko).
4. Spirit je posnel prvo sliko Zemlje iz drugega planeta.
5. Spirit je...

12 komentarjev

Nove erupcije na Soncu

Včerajšnja erupcija na Soncu

vir: Space
Space -

Poročali smo že, da je Sonce prejšnji ponedeljek zelo močno sijalo, saj je tretja največja zabeležena aktivnost sonca povzročila mnoge fantastične dogodke, kot so čudovite aurore, vidne celó v naših krajih, in nekatere manj fantastične, kot so naprimer občasno moteno delovanje nekaterih satelitov.

Space.com poročajo, da smo bili včeraj spet priče trem veličastnim erupcijam na Soncu, tako da se je njihovo skupno število dviginilo že na devet v zadnjih dveh tednih, česar znanstveniki ne pomnijo. Močna Sončeva aktivnost se bo v prihodnjih dneh nadaljevala, tako da se ponoči le kdaj uzrite v...

18 komentarjev

NASA ponovno na Marsu

NASA - Tokrat nekaj bolj zabavnega. Če še ne veste, NASA pripravlja za leto 2003 nov polet na Mars. Na Mars bodo poslali vozilo, ki bo podobno prejšnjemu Pathfinderju, vendar pa bo ta projekt nekaj posebnega. Pri Nasi so se odločili, da bo v vozilcu, ki se bo vozilo po rdečem planetu poseben CD, na katerih bodo imena ljudi. Kakšnih ljudi? Tistih, ki bodo vpisali svoje ime na posebno Nasino stran, ki jo najdete tukaj. Če ste zainteresirani, potem se vpišite. Kdo ve, mogoče se bodo vsa ta imena, med katerim bo tudi vaše, nekoč znašla v kakem izredno pomembnem muzeju. Pa tudi drugače se boste lahko pred vsemi pohvalili, da vaše ime leži zapisano na CD-ju nekje na Marsu.

6 komentarjev