»

DisplayPort nadgrajen v 1.2

DisplayPort priključek

vir: Hexus
Hexus - Z dopolnitvijo brezplačnega standarda DisplayPort v različico 1.2 so pri VESA (organizaciji, ki skrbi za slikovne elektronske standarde) v primerjavi z različico 1.1a podvojili prepustnost, z 10,8 na 21,6 Gbps. Poleg tega so omogočili tudi dvosmerno komunikacijo med vhodno in izhodno napravo. Podvojitev pasovne širine zdaj omogoča prenašanje več signalov, tako slikovnih kot zvočnih, po le enem kablu, ki zdaj npr. lahko s sliko hrani štiri različne zaslone ločljivosti 1920 x 1200. Po drugi strani bo pri osveževalni frekvenci 60 Hz zdaj mogoče prikazati sliko s kar 3840 x 2400 oz. v prihajajočih časih 3D zaslonov 3D sliko pri 120 Hz z ločljivostjo 2560 x 1600 pik. S podporo dvosmerni komunikaciji DisplayPort ni omejen zgolj na prenos slike...

11 komentarjev

FullHD 24 palčni LCD

techPowerUp! - Standard za široke LCD monitorje je 16:10, medtem ko je standard televizije visoke ločljivosti 16:9. To pa pomeni, da je pri gledanju vsebin visoke ločljivosti na računalniškem monitorju pod in nad posnetkom črn pas oz. je posnetek v t.i. letterbox načinu. To pa bo odpravil Dell z enim od prvih 16:9 monitorjev. Na tržišče bo namreč dal 24 palčni monitor z ločljivosto 1920 x 1080 pikslov, kar popolnoma ustreza FullHD standardu, Pri povezovalnih opcijah pa imamo seveda klasična VGA in DVI priključka ter, po pričakovanjih, še HDMI.

Podatkov o uporabljeni matriki ni, po vidnih kotih (160 oz. 170 stopinj) in ceni pa je edina logična izbira TN. Odzivni čas naj bi bil 5 ms, monitor naj bi dosegel 1000:1 kontrast ter svetilnos 300 kandel na kvadratni meter. techPowerUp!

Nekaj za filmofile!

16 komentarjev

Začetek proizvodnje Tesla Roadsterja

C|NET News - Zvesti bralci se gotovo spomnite napovedi električnega športnega avtomobila, ki sliši na ime Tesla Roadster. Včeraj, v ponedeljek 17. marca, je podjetje Tesla Motors začelo s serijsko proizvodnjo zelenega športega roadsterja. Sprva so napovedovali začetek prodaje za sredino leta 2007, vendar zaradi odpravljanja nekaterih tehničnih napak, se je vse skupaj malce zavleklo. CNET News poroča, da je trenutna kapaciteta le 2 avtomobila na teden, kar pa se utegne sčasoma spremeniti. Do naslednjega leta naj bi bili tako sposobni izdelati 100 avtomobilov mesečno. Trenutno je v čakalni vrsti za novo igračko približno 900 ljudi, med njimi tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger. Ob...

86 komentarjev

Samsung predstavil prvi LCD monitor z DisplayPort vmesnikom

X-Bit Labs - V podjetju Samsung so izdelali prototip prvega monitorja, ki za povezavo z osebnim računalnikom (in drugimi primernimi komponentami) uporablja DisplayPort (DP) vmesnik. Samsungovi inženirji so poudarili, da je uporaba DisplayPort vmesnika pomembno poenostavila načrtovanje oziroma oblikovanje monitorja. Omenjeni monitor bo imel 30'' diagonalo, bo podpiral ločljivost 2560x1600, slika pa se bo izrisovala na S-PVA matriki. Z masovno proizvodnjo bodo v Samsungovih tovarnah predvidoma začeli v drugem četrtletju leta 2008.

Omeniti je potrebno, da DP vmesnik predstavlja neposredno konkurenco vmesnikoma HDMI in UDI (Unified Display Interface, ki je nadgradnja vsem poznanega vmesnika DVI), kar pomeni, da imamo tudi na področju zaslonskih vmesnikov vojno standardov ... DP in HDMI poleg video signala omogočata tudi prenos avdio podatkov, kar pomeni, da bo UDI vmesnik najverjetneje prvi poraženec tega "tržnega boja".

Izvorna novica.

18 komentarjev

Brezžičen prenos energije

BBC - Že Nikola Tesla se je ukvarjal s prenosom električne energije kar po zraku, ameriški raziskovalci pa so očitno prišli do izjemnega dosežka na tem področju. Za vsem skupaj ne stoji nobena posebna fizikalna skrivnost, le odlična ideja - za prenos so namreč izkoristili resonanco. Z uporabo nizkofrekvenčnih elektromagnetnih valov, ki ne predstavljajo nobene zdravstvene grožnje, so uspeli po zraku energijo prenašati s 40% izkoristkom, kar je že sedaj precej sprejemljiva številka, če upoštevamo, da se bodo na tak brezžičen način običajo napajale manjše naprave.

Izvorna novica.

54 komentarjev

Fiziki (ponovno) obljubljajo brezžični prenos moči

Slo-Tech - Na BBC News poročajo o raziskovalcih z MIT-a, ki poskušajo oživiti več kot 100 let staro idejo Nikole Tesle (še dva znanstvenika, ki sta se s tem ukvarjala, sta bila Hidetsugu Yagi ter Heinrich Rudolf Hertz). No, sistem naj bi deloval v zaprtih prostorih, torej gre sklepati, da jim izgub pri prenosu še vedno ni uspelo zmanjšati. Vseeno se utegne zgoditi, da bomo čez nekaj let v zaprtih prostorih prenehali uporabljati razdelilce in podaljške, kot smo to počeli do sedaj. Zanimiva bo tudi razprava okrog zdravja, saj gre pri teh prenosih za precej velike moči.

36 komentarjev