»

Nortel v stečajnem postopku drago prodaja proste naslove IPv4

Slo-Tech - Na najvišjem nivoju je prostih naslovov IPv4 zmanjkalo, saj je IANA februarja regionalnim upravljavcem razdelila zadnje razrede A naslovov IPv4. Ti imajo za zdaj še dovolj prostih naslovov za razdeljevanje končnim uporabnikom, da še nekaj mesecev pomanjkanja ne bo čutiti, a jih bo prej ali slej zmanjkalo. In ko začne dobrine primanjkovati, cene narastejo. Kanadski proizvajalec telekomunikacijske opreme v stečaju Nortel je to dobro izkoristil, saj bodo, kot kaže, za 666.624 naslovov IPv4 v stečajni masi iztržili 7,5 milijona dolarjev.

Pogovarjali so se z 80 zainteresiranimi strankami, na koncu pa so prejeli štiri ponudbe za nakup celotnega bloka in tri za nakup dela. Zmagal je Microsoft, ki je za celoten blok ponudil 7,5 milijona dolarjev oziroma 11,25 dolarja na naslov. To je...

55 komentarjev

Transmete ni več

X-Bit Labs - Zaključila se je zgodba Transmeta, o kateri smo na naših straneh že obširno poročali. Po skrivnostnem začetku in napovedi izdelave varčnih procesorjev jim ni šlo vse po načrtih. Sestavili so sicer varčne Crusoeje, ki jih je celo Sony vgradil v enega izmed prenosnikov Vaio, a je kmalu postalo jasno, da Transmeta ne bo mogla konkurirati večjim tekmecem. Po odhodu Linusa Torvaldsa leta 2003, prestrukturiranju leta 2005 in grozečih finančnim težavam so se lanskega novembra s podjetjem Novafora domenili, da jih bo slednje tudi prevzelo. Sedaj so objavili, da je prevzem dokončan. Kot so zapisli v izjavi za javnost, je sedaj čas, da Transmetine izume in izdelke koristno uporabijo pri izdelavi video procesorjev, s čimer se Novafora ukvarja. Na ta način se bo zgodba enega izmed bolj nenavadnih podjetij sklenila. Kaj se bo zgodilo z njenimi tehnologijami, naprimer LongRun2, na katero so polagali mnogo upov, pa bomo videli.

5 komentarjev

AMD investira v Transmeto

Ars Technica - ArsTechnica poroča, da bodo pri AMDju vložili 7,5 milijona dolarjev v podjetje Transmeta, ki se otepa z resnim upadom prihodkov.

Transmeta je dokaj mlado podjetje, ki se je ukvarjalo predvsem z razvojem x86 kompatibilnih procesorjev, predvsem s poudarkom na majhni porabi. Po ne ravno blesteči prodaji njihovih Efficeon procesorjev, so se usmerili bolj v samo snovanje procesorjev, kar se kaže v precejšnjem svežnju patentov, ki jih imajo v lasti. Pri AMDju trdijo, da ima to podjetje tudi opazne zasluge pri uspehu njihove AMD64 arhitekture.
Omeniti je še potrebno, da je Transmeta trenutno ravno na sredi pravne bitke z Intelom, saj naj bi vsi njihovi procesorji, od Pentiuma Pro dalje kršili enega ali več Transmetinih patentov.

19 komentarjev

Transmete ni več

Slashdot - Po petih letih od prodaje svojega prvega izdelka se je kalifornijska Transmeta poslovila. Transmetin paradni konj je bil procesor Crusoe, ki ga je odlikovala izjemno nizka poraba električne energije in posledično majhno gretje v primerjavi z Intelovimi primerki tistega časa. Intel je takoj odgovoril s tehnologijami za zmanjšanje porabe in prepolovil Transmetine dohodke v letu 2003. Naslednje leto je Transmeto zapustil še Linus Torvalds. Od takrat je podjetje tonilo vedno globlje, tako da so sedaj odločili prodati, kar je od podjetja ostalo, hongkonškemu Culturecom Holdings. Več o tem.

0 komentarjev

Transmeta z 90 nm Efficeoni

X-Bit Labs - Transmeta naj bi že januarja iz Fujitsu Microelectronics prejela prve testne primerke Efficeona, narejene z 90 nm tehnologijo. Tako bodo še dodatno zmanjšali porabo procesorja, kar nam bo dalo še nekaj dodatnega časa ob delu z prenosnikom, katerim je procesor prvotno namenjen. Hkrati pa se, zaradi upada povpraševanja po Transmetinih Crusoe procesorjih, lahko nadejamo tudi kake namizne variante z Efficeon procesorjem.
Za konec pa samo še originalna novica

0 komentarjev

Zavezništvo

X-Bit Labs - V petek sta AMD in Transmeta podpisala pogodbo o sodelovanju. Podjetji bosta delili tehnologije, ki si jih lastita. Transmeta je tako dobila pravico uporabe AMD-jeve x86-64 tehnologije (ki bo uporabljena v prihajajočih Hammer procesorjih) in HyperTransport interconnect technology (tehnologija, ki omogoča prenos podatkov med komponentami do hitrosti 6.4GB/s). Pričakovati je, da bo v bližnji prihodnosti AMD dobil kaj od Transmete (naprimer tehnologijo kako izdelati procesor z nizko porabo energije, ki bi AMD-ju prišla še kako prav).

1 komentar