»

Evolucija deluje tudi na prione

Posledica CJB v možganih

Slashdot - Prioni so povzročitelji bolezni, katerih obstoj so prvikrat predpostavili v 60. letih prejšnjega stoletja, izolirali in nedvoumno okarakterizirali pa so jih šele sredi 80. letih. Od bakterij in virusov se razlikujejo v tem, da so po strogi definiciji življenja nežive strukture, saj ne vsebujejo DNK ali RNK in niso nič drugega kot napak zviti proteini. Protein PrP je prisoten v zdravih celicah, kjer je zvit v nativno obliko s 43 odstotki alfa vijačnice in 3 odstotki beta ploskev. Različica PrPSC istega proteina se razlikuje v zvitju, saj sta njegovi sekundarna in terciarna struktura...

64 komentarjev

Imena pijanih voznikov bodo objavljali na Twitterju

Slashdot - V okrožju Montgomery v ameriškem Teksasu so se problema vožnje pod vplivom alkohola lotili na moderen način. Med božičem in novim letom, ko je število teh prekrškov tradicionalno največje, bodo imena vseh kršiteljev objavili na Twitterju. Warren Diepraam, idejni oče projekta, pravi, da ne gre za čudežno zdravilo, bo pa mogoče odvrnilo kakšnega pivca od vožnje. Isto metodo bodo uporabili tudi ob drugi rizičnih terminih, denimo na dan neodvisnosti in spominski dan. Podatki o vinjenih voznikih so v ZDA že sedaj javni, tako da ni redko, da lokalni časniki objavijo sezname vinjenih voznikov, nad čemer se mnogi mrščijo. Sedaj se sprašujejo, ali ne gre vse skupaj predaleč, saj so obtoženi še vedno nedolžni, dokler se jim krivda ne dokaže na sodišču.

49 komentarjev

Opice ozdravljene barvne slepote

Sajmir

vir: Wikipedia
TG Daily - Najbolj pogosta genetska okvara pri ljudeh, barvna slepota, bi znala že čez nekaj let postati preteklost s pomočjo genetskega zdravljenja. Barvna slepota je predvsem pogosta pri moških, za katero trpi okrog 8 % vseh belcev, a je pri ženskah zelo redka. Kot večina genetskih okvar, ki zadenejo predvsem moške, prizadene X kromosom, a se pojavlja v različnih stopnjah, s katero zadane bolnika. Najhujša oblika, akromatopsija, zadane približno eno izmed 30.000 oseb, prav ti pa so najprimernejši kandidati za novo zdravljenje. Osebe, ki trpijo za akromatopsijo, ne razlikujejo med nobeno izmed barv in imajo močno otežen vid v močnejši svetlobi, kot je običajna svetloba zunaj stavb sredi dneva.

...

34 komentarjev

Odkrito zdravilo za pozabljanje

Telegraph News - Prav ste prebrali, novica ne govori o zdravilu, ki bi vas rešilo pozabljivosti, temeč ravno nasprotno. Ameriški znanstveniki so namreč odkrili učinkovino, s pomočjo katere lahko namensko brišejo določene spomine posameznikov. Zdravljenje se bo uporabljalo v primerih, ko ima pacient travmatične izkušnje iz preteklosti, ki mu onemogočajo normalno življenje. Med zdravljenjem naj bi se oseba osredotočila na pretekel dogodek, zdravnik pa bi ji medtem ob pravem trenutku vbrizgal zdravilo, ki ga izbriše, brez da bi pri tem vplivalo na ostale spomine.

Potencialna zloraba takšne snovi je lahko zelo škodljiva in predstavlja pomembno moralno vprašanje, zato bo pred masovno uporabo, če bo zadeva sploh razvita do takšne stopnje, potrebna obilica javne debate.

Izvorna novica.

20 komentarjev

Odkrili posebno vrsto bakterij

CNN - No, ker je danes eden izmed tistih dni, ko je pomanjkanje kratkih novic na višku, X-bit labsovih esejev pa se mi ne da brati, bom objavil še eno zanimivo novico za vse dvomljivce, ki ne verjamejo, da nekje ve vesolju obstaja neka vrsta organizmov, ki je podobno ali celo bolje razvita od ljudi. Znanstveniki so namreč odkrili bakterijo, ki zmore živeti brez kisika in sončnih žarkov. To pa je gotovo eno izmed najpomembnejših odkritij, ki bo še podkrepilo teorijo o tem, da v vesolju vseeno nismo sami. Več o tem si preberite tukaj.

14 komentarjev

Britanija kot center globalnega cyber-raziskovanja

Jaz - Hvala Tomiju, ker me je opozoril na zares zanimivo novico na The Registeru. Govori o določeni mega bogati Stephanie Shirley, ki je Oxfordski univerziteti donirala 10 milijonov funtov za ustanovitev "The Oxford Internet Institute", ki naj bi postal center globalnega cyber raziskovanja. OII center naj bi se nahajal v Balliol fakulteti, ukvarjal pa naj bi se z raziskovanjem internet zdravstva, vpliva interneta na glasbo in umetnost itn. Me prav zanima kaj se bo iz tega izcimilo, še posebej glede na zadnje afere, ki obkrožajo Oxfordski inštitut v povezavi z internetom. Kot veste, je Oxford prejšnji mesec začel s SETIju podobnim projektom, ki naj bi pomagal odkriti zdravilo za rak, toda kmalu se je izkazalo, da so računsko moč prijavljenih računalnikov (okoli 25.000) prodajali najboljšim ponudnikom. Krneki...

2 komentarja

Raziskovanje zdravil za raka v SETI stilu

The Register - Univerza v Oxfordu bo začela raziskovalni projekt v SETI stilu za raziskovanje zdravil za raka. Organizatorji upajo, da se bo 6 milijonov ljudi vključilo v ta projekt, ki vključuje dol-povleko programa in uporabo zmogljivosti računalnika za obdelavo podatkov. To bi pohitrilo proces odkrivanja zdravil za 3-5 let.
Več informacij o tem projektu lahko najdete tukaj, kjer lahko tudi dol-povlečete program za ta projekt.

19 komentarjev