»

Ustanovitelj The Pirate Baya zagnal plačljivo stran

TG Daily - V primerjavi z daleč najbolj znano spletno stranjo, namenjeno nedovoljenemu deljenju datotek, eden izmed ustanoviteljev The Pirate Baya, Peter Sunde, pripravlja popolnoma nov koncept za plačevanje vsebin na spletu. Flattr.com, ki je zaenkrat še v beta stadiju in naj bi bil celemu svetu dostopen že prihodnji mesec, bo za članstvo mesečno računal 2 € mesečno, v zameno pa bo ponujal vsebine na spletu, npr. prispevke na blogih, glasbo, itd. V teoriji na Flattr.com ne bo nobene vsebine oz. bodo na njej zbrane le povezave s celotnega spleta. Celoten sistem bo deloval na podoben način, kot Digg, katerega namen je prepričati uporabnike, da je neka vsebina na spletu res dobra. Blogerji, glasbeniki oz. kdorkoli drug, ki ustvarja vsebine na...

43 komentarjev

The Pirate Bay ugasnil sledilnik, prešel na protokol DHT

Ars Technica - Zloglasna švedska spletna stran The Pirate Bay je včeraj objavila, da bodo ugasnili svoj priljubljeni sledilnik (tracker) za nelegalne torrente. To ne pomeni, da bo piratski zaliv prekrila plima vsled ujm na sodiščih. Ravno nasprotno. V preteklih mesecih je namreč ničkoliko sodišč, začenši s švedsko odločitvijo, da je stran nelegalna, zahtevalo prepoved dostopa do strani ter odstranitev vseh datotek z njihovih strežnikov. Da bi se otresli podobnih napadov, so skrbniki strani ukinili eno redkih središčnih točk sicer decentraliziranega sistema torrentov.

Stran The Pirate Bay bo še vedno ostala na spletu v vlogu ogromnega kazala po nelegalnih vsebinah, le da bo ugasli sledilnik nasledil sistem DHT. Namesto zalaganja s torrenti iz centralnega repozitorija bodo sedaj odjemalci našli hash datoteke, nato pa s samostojnim poizvedovanjem pri ostalih soležnikih (peers) v roju (swarm) poiskali podatke. The Pirate Bay se je na sodišču že zagovarjal, da so zgolj imenik datotek torrent, podobno...

64 komentarjev

The Pirate Bay spet na udaru

TorrentFreak - V ponedeljek se je ponovila zgodba s konca Avgusta, ko The Pirate Bay ni bil dosegljiv cel dan. Tudi tokrat se je mrk zgodil zaradi internetnega ponudnika, ki se je uklonil volji roke pravice in prekinil povezavo v svet The Pirate Bayu. Njihov prvi internetni ponudnik je bil švedski Black Internet, od katerega so se preselili k nizozemskemu NForce. Takoj po selitvi je NForce prišel na radar protipiratskih organizacij, ki so začele z grožnjami o tožbah. Ker je NForce relativno majhen internetni ponudnik in zato ne bi prenesel tožbe filmske in glasbene industrije, po dobrem...

45 komentarjev

The Pirate Bay mora blokirati Nizozemce

Slashdot - Nizozemsko sodišče je v sodbi zoper The Pirate Bay, ki jo sprožil Stichting BREIN (nizozemska verzija organizacije RIAA), razsodilo, da mora The Pirate Bay v 10 dneh začeti blokirati dostop vsem obiskovalcem iz nizozemskega naslovnega prostora. V nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini 30.000 evrov na dan (maksimalno do skupne vsote treh milijonov). Poleg tega morajo obtoženi plačati še 42.767 evrov Breinu. Zanimivo je, da so poziv za prihod na sodišče obtoženim poslali kar prek Twitterja in Facebooka, kar je sodišče štelo za veljavno. Lastniki The Pirate Baya se na sodišču niso pojavili, so pa poslali pisno obrazložitev, zakaj ne utegnejo priti na obravnavo, a je sodnik odločil, da njihovih argumentov ne bo upošteval. Odvetnik trojice obtoženih je že napovedal pritožbo.

12 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev

The Pirate Bay gostuje slike

Gizmodo - Zloglasni Pirate Bay širi svojo ponudbo, kot je napovedoval v preteklih mesecih. Uvedli so storitev BayImg, v okviru katere svojim uporabnikom omogočajo brezplačno nalaganje slikovnih vsebin na splet. Od ogromne množice, ki podobne usluge že ponuja, se nameravajo ločiti po tem, da v skladu s svojo splošno politiko ne bodo izvajali cenzure, torej bo možno brez skrbi nalagati tudi na najrazličnejše načine manj primerne slike. Omejitev velikosti posamezne datoteke je velikodušna, znaša kar 100 megabajtov, podprtih je obilo formatov, med drugim celo zip in rar, ki se pretvorita v albume fotografij.

Izvorna novica in stran projekta.

33 komentarjev

The Pirate Bay bo konkuriral YouTubeu

Zeropaid - Ustvarjalci The Pirate Baya se lotevajo novega projekta, strani za objavo video datotek v stilu YouTubea. Na The Video Bayu, kot naj bi se zadeva imenovala, bodo uporabniki lahko objavljali posnetke, bistvena razlika pa bo, da se administratorji ne nameravajo vmešavati v vsebino. Pravijo, da bo avtorske pravice sicer treba spoštovati, a so, kot v preteklosti, pripravljeni hoditi po tanki črti med legalnim in nelegalnim, nikakor pa ne bodo igrali moralne policije. Razen svobodnejšega pristopa posebne revolucije najbrž ne bo, prihod storitve pa bi znal biti blizu. V času Eurovizije so gusarji namreč že testirali pipice ter programsko kodo in dobili dobre rezultate.

Izvorna novica in (zaenkrat zaprta) uradna stran.

15 komentarjev

Prve obtožbe zoper upravljavce Pirate Baya

Slashdot - Spomnimo, konec maja lansko leto je švedska policija v raciji izklopila in odpeljale strežnike, na katerih je tekla izjemno priljubljena in obiskana spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila torrente.

Včeraj je, po enoletnem zatišju, švedski tožilec Håkan Roswall javno napovedal, da nameravajo vložiti tožbe zoper upravljavce spletne strani. Poteza je bila pričakovana, saj so mu švedska sodišča naložila, da se do junija izjasni, ali namerava posameznike kazensko preganjati. Roswall ni želel povedati, koga ali kako veliko ljudi namerava preganjati, dejal je le, da potrebuje več časa za pripravo primera.

Medtem je Tobias Andersson s Pirate Baya optimističen v svojih napovedih, da se bo vsa stvar iztekla v njihovo prid. Verjame, da bodo obtožbe zavržene, saj so bile na njihovih straneh le povezave do drugih strani in nikakor niti bita zaščitenih vsebin. V skrajnem primeru, dodaja, bodo svoje poslanstvo nadaljevali v tujini. Več.

21 komentarjev

Router po vašem okusu

Gizmodo - Po poročanjih Gizmoda je TRENDnet začel z akcijo, v okviru katere nameravajo pobirati predloge uporabnikov (sodeč po nedavnih potezah Dell-a je to očitno popularna stvar) za izdelavo idealnega brezžičnega usmerjevalnika za igranje. V kratki anketi morate oceniti svoj igričarski nivo, nato pa oceniti pomembnost različnih funkcij, od QoS in podpore jumbo paketkom do kul izgleda ter utripajočih LED diod. Če ste dobre volje in verjamete, da bo TRENDnet resnično upošteval mnenja strank, si vzamite minutko in izpolnite vprašalnik.

7 komentarjev

The Pirate Bay izdal film

The inquirer - Pri vsem znanem piratskem zalivu so izdali dokumentarni film o zgodovini izmenjave datotek preko medmrežja. Film nosi provokativen naslov: Steal This Film in je seveda prosto dostopen za prenos v različnih formatih. Klasični dokumentarci, kot so na primer tisti, ki jih snemajo pri televizijski hiši BBC, naj bi bili neustrezni, saj po mnenju ustvarjalcev Pirate Baya njihovi avtorji naj ne bi razumeli novih tehnologij in sprememb. Za prihodnost načrtujejo tudi nadaljevanja, če bo dovolj donacij, ki bi jim to omogočile.

Morda lahko kot drugi del pričakujemo parodijo na Pirate s Karibov.

12 komentarjev