»

Izšli Opera Mini in Opera Mobile

CNet - Dva tedna po izidu nove verzije brskalnika Opera za osebne računalnike so Norvežani izdali še novi verziji za javanske telefone oz. blackberryje ter naprave s Symbian S60 oz. Windows Mobile. Prvim je namenjena Opera Mini 5, ki uporablja proxy strežnike, ki stisnejo slike pred prenosom na telefon, tako da porabi karseda malo pasovne širine. Opera Mobile 10 je vseobsegajoča različica brskalnika, ki ne zaostaja dosti za polno namizno verzijo. Prenos neposredno na telefon je že mogoč z uradne strani. V primerjavi z betama, ki sta že krožili po internetu, končni inačici ne prinašata nobenih novih funkcionalnosti, zgolj odnašata nekaj hroščev. Več.

33 komentarjev

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.



Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev

Opera Mini 4 beta

Opera software - Vsi verjetno poznate internetni brskalnik Opera, le manjšina pa ve, da je norveško podjetje Opera Software ASA poleg namizne različice med drugim razvilo tudi brskalnik za igralno konzolo Nintendo Wii in najbolj razširjeno java aplikacijo za mobilne telefone – Opera Mini.

Za vse tiste, ki še ne veste, kaj Opera Mini je, naj omenim le, da gre za brezplačni mobilni internetni brskalnik, ki omogoča prikaz klasičnih strani na mobilnem telefonu. Pri tem pretok podatkov poteka preko...

28 komentarjev

Opera 9.20 in SpeedDial

Ars Technica - Eden od popularnejših alternativnih brskalnikov, Opera, je ugledal novo različico, tokratna številka je 9.20. Ker ne gre za večji preskok, so revolucionarne novosti izostale, torej gre za manjše popravke in izboljšave, kljub vsemu pa je ena funkcija vredna omembe.

Govorim o SpeedDial-u, precej zanimivi iznajdbi, ki uporabniku vsakič, ko odpre nov zavihek, ponudi devet polj (3x3), vsako od katerih vodi na določeno spletno stran. Tako si lahko uporabnik, podobno kot na mobilnem telefonu pomembne številke, označi priljubljene strani in se po želji zelo hitro dokoplje do njih (hitreje, kot če bi se prebijal skozi kup zaznamkov). Malce več o novosti v izvorni novici,...

38 komentarjev

Opera in Wii

Daily Tech - Pred nekaj dnevi je tudi nova Nintendova konzola Wii dobila svoj internetni brskalnik. In to nobenega drugega, kot precej znano, a ne pretirano uporabljano Opero. Programček se naloži na konzolo in že ste pripravljeni na vstop v svet (drugega, saj veste, svetova sta dva). Uporabniki poročajo, da je z Wiimotom navigacija po straneh precej lažja kot pri drugih konzolah, prav tako se s pritiskom na gumb povečamo določene elemente na strani, saj je pri ločljivosti 480p večina besedila slabo vidna. Med drugim vam opera lahko na zaslonu prikaže tudi tipkovnico za vnos besedila.



Izvorna novica podaja več informacij.

21 komentarjev

Opera 9

Opera software - Norveška Opera Software je v torek izdala deveto različico svojega spletnega brskalnika, Opere.

Najzanimivejše novosti (nekatere od njih ste si lahko ogledali v Tehnical Preview različicah) so:

  • Podpora za BitTorrent prenose

  • Content blocker za učinkovito blokiranje vsebin

  • Vmesnik za preprosto dodajanje spletnih iskalnikov

  • Grafični predogled vsebine zavihkov

  • Nastavitve za vsako stran posebej (piškotki, JavaScript, vsebina, CSS, ...)

  • Widgeti

  • Izboljšano urejanje bogatega besedila (Rich text editing)



Brskalnik Opera je priljubljen predvsem zaradi svoje majhnosti, hitrosti in varnosti. Trenutno je na voljo različica za operacijski sistem Windows, različice za ostale sisteme (Mac OS, UNIX, ...) lahko pričakujemo v kratkem. Klik.

236 komentarjev

Opera 9 Preview 1

Opera software - Opera je danes izdala prvo javno predogledno verzijo bodočega spletnega brskalnika Opera 9 (kodno ime Merlin), ki je namenjena predvsem prikazu novih tehnologij in (boljši) podpori standardov, čemur so razvijalci posvetili veliko pozornosti.

Med mnogimi spremembami so tudi spremenjene bližnjice, ki po novem ne bodo več motile uporabnikov, ki so k Operi migrirali iz katerega od drugih brskalnikov.

Pred preizkusom si preberite zvrhan spisek novosti, na voljo pa sta tudi različici za operacijske sisteme Unix in Mac.

40 komentarjev

Brezplačna Opera za izobraževalne ustanove

Opera Web Browser - Podjetje Opera Software je 12. januarja letos objavilo, da bo odslej izobraževalnim ustanovam ponujalo brezplačno licenco svojega internetnega brskalnika Opera (brez oglasov) za vse šolske računalnike, skupaj z brezplačno tehnično podporo. Brskalnik je posebej primeren za univerzitetna okolja, saj že v osnovni obliki ponuja vse funkcije, ki jih študentje potrebujejo, možne so pa tudi prilagoditve za potrebe šol, vključno z obveščanjem študentov prek za to namenjenega prostora.

Le nekaj dni za tem so objavili prve rezultate, po katerih se je v program prijavilo že več kot 500 izobraževalnih ustanov, ki tako svojim študentom odslej ponujajo varnejše in hitrejše brskanje po internetu.

Več informacij in prijava

22 komentarjev

Mozilla napada mobilne telefone

Slashdot - Razvijalci pri Mozilla Foundation so se že pred časom odločili, da jim svet namiznih računalnikov niti približno ni dovolj. Zato so odprli novo fronto v boju med brskalniki, tokrat na mobilnih telefonih in podobnih manjših napravah. Minimo, kot se mini Mozilla imenuje, je v razvoju že kar lep čas in deluje kot konkurenca Operi za mobilne telefone.

Na CNET News so pred kratkim objavili intervju z vodilnim pri projektu, Dougom Turnerjem. Ta je povedal nekaj razlogov zakaj bi sploh uporabljali Minimo namesto konkurence in tudi napovedal izdajo nove različice (0.3) tega brskalnika, ki naj bi prišla januarja.

Še eno pomagalo pri krajšanju dolgih ur v šoli ...

5 komentarjev

Opera, spletni brskalnik, ki je več kot to

Slo-Tech - Tukaj na kratko predstavljam spletni brskalnik, o katerem se na Slo-techu malokdaj piše in ga zato marsikateri obiskovalec še ne pozna.

Jon Tetzchner in Geir Ivarsøy sta pred desetletjem začela razvijati spletni brskalnik, ki je čez dve leti ugledal luč sveta z uradno verzijo 2.1. Podjetje Opera se je tako začelo profesionalno ukvarjati z razvojem brskalnika Opera. Do današnje uradne verzije 7.54 (oziroma še vroča Opera 7.60 P3) smo bili priča ogromnemu napredku, ki se najbolje odraža v konfigurabilnosti in funcionalnosti samega brskalnika, kjer Opera, po mnenju mnogih, pomete s konkurenco.

Profesionalnost Opere se kaže tudi v tem, da so na voljo različice za sedem operacijskih sistemov, za Linux kar v 15 distribucijah. Celo za naprednejše mobilne telefone si je moč prenesti prirejeno verzijo tega brskalnika.

Najbolj seveda prepričajo unikatne lastnosti Opere, ki iz nje naredijo več kot le spletni brskalnik. Po besedah avtorjev z vsem naštetim postane simply the best...

43 komentarjev