»

Googlov podpredsednik skočil z roba vesolja in presegel predlanski rekord

Slo-Tech - V veliki tajnosti in brez medijskega pompa je Googlov inženir in podpredsednik Alan Eustace včeraj podrl predlanski Baumgartnerjev rekord in skočil z višine 41.419 metrov. S tem je za dobra dva kilometra izboljšal rekord za skok z najvišje višine, mimogrede pa je postavil še nekaj drugih.

Pred dvema letoma je Felix Baumgartner v sodelovanju z Red Bullom naredil odmeven medijski dogodek, Eustace pa se je projekta lotil povsem drugače. Sofinanciranja ni želel niti od Googla, čeprav mu je bil ta pripravljen priskočiti na pomoč. Sodelavci ga opisujejo kot preprostega človeka, ki pa ima rad adrenalin. Da mu ni bilo treba polagati računov in da njegovega dosežka ne bodo uporabljali v reklamne namene, je svoj projekt v celoti financiral sam.

Tri...

45 komentarjev

DHL začenja dostavo z brezpilotnimi štirikopterji

Slo-Tech - DHL je prehitel Amazon in Google ter najavil začetek dostave nujnih paketov z brezpilotnimi zračnimi plovili oziroma troti. Uporabljali bodo štirikopterje, ki so jih preizkušali od lanskega decembra, redno pa so začeli obratovati v petek.

Brezpilotno dobavo s štirikopterji bodo uporabljali le za dostavo nujnih potrebščin, kot so zdravila. Trasa je za zdaj samo ena, in sicer iz pristanišča Norddeich na obali Severnega morja do otoka Juist. To je prvi primer, ko je v Evropi dovoljena dostava paketov s troti. Nemško ministrstvo za promet je namreč del zračnega prostora rezerviralo ekskluzivno za DHL-ove trote, ki bodo letali na Juist, kjer živi slabih dva tisoč prebivalcev, ki so zaradi vremenskih nevšečnosti pogosto...

14 komentarjev

Rimski cesti odrezali dva spiralna rokava

Umetnikova upodobitev Rimske Ceste

vir: New Scientist
New Scientist - NewScientistSpace pravi, da je bila izločitev Plutona iz kluba planetov nič v primerjavi s tem, kar so astronomi storili nedavno. Rimski Cesti so namreč "odrezali" kar dva spiralna rokava. Dolgo časa so astronomi predvidevali, da naša galaksija vsebuje 4 spiralne rokave: rokav Strelec, rokav Kotomer, rokav Ščit- Kentaver in rokav Perzej.

Zadnja opazovanja Spitzerjevega teleskopa, ki nebo opazuje v infrardečem delu spektra, kjer je možno videti tudi skozi za vidno svetlobo neprosojne oblake prahu, nakazujejo, da sta prva dva omenjena rokava (Strelec in Kotomer) zgolj koncentracije...

13 komentarjev

Primeren čas za opazovanje ISS

New Scientist - Naslednjih nekaj dni bo zelo primeren čas za opazovanje mednarodne vesoljske postaje. Umetni sateliti so vidni le pozno zvečer in zgodaj zjutraj, ko se (mi) nahajamo v temi, na satelit pa še sije sonce. To je tudi vzrok, da mednarodne postaje ne moremo videti vsakič, ko se pelje nad Evropo.

Od srede do petka pa bo ISS prehajala naše kraje (severna Amerika in Evropa) v času, ki je optimalen za njeno opazovanje (torej zgodaj zvečer, ko se stemni). Ker je obhodna doba postaje 90 minut, bo njen prehod viden večkrat v vsakem večeru (in jutru). Vsa stvar bo izgledala kot nekakšen zelo svetel objekt, ki bo šel generalno od zahodnega horizonta proti vzhodu (popravite me, če sem povedal napačno). Čas prehoda znaša od 4 do 5 minut. Za opazovanje je priporočljiv daljnogled, ni pa nujen.

izvorna novica
kje se trenutno nahaja ISS

Upajmo, da se bodo oblaki umaknili in da bomo lahko posneli tudi kakšno dobro fotografijo. V tem času tudi pričakujemo povečano število videnj neznanih letečih...

12 komentarjev

X-Wing poletel in razpadel

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gospod Andy Woerner je s kolegi sestavil 9 metrov dolgo repliko X-Winga, takega, kot ga poznamo iz filmov Star Wars. Poganjajo ga štirje raketni motorji na trdno gorivo, notri pa sedi robot R2-D2. Plovilo so v nedeljo tudi testirali. Sama izstrelitev je potekala lepo, vendar je žal plovilo razpadlo po nekaj deset metrih letenja. Sklepajo, da je prišlo do prevelikih obremenitev na krila.



Sedaj čakamo da nekdo naredi še Death Star..

25 komentarjev

Mikrovalovi spreminjajo gumo in plastiko v nafto in plin

Slo-Tech - Ameriško podjetje Global Resource Corporation je razvilo postopek, s katerim lahko s pomočjo mikrovalov spremenijo plastične odpadke in gumo v tekočo obliko ogljikovodikov, pretežno dizelske frakcije, in plin. Postopek uporablja obsevanje z mikrovalovi v vakuumu valovnih dolžin, ki ustrezajo razdaljam kemijskih vezi v teh materialih. Pri tem...

259 komentarjev

Nov vesoljski turistični raketoplan

New Scientist Tech - Evropsko podjetje EADS Astrium se je odločilo iti v razvoj novega vesoljskega turističnega raketoplana, ki bi dosegal višine do 100 kilometrov. Omogočal bi 90 minutne izlete, ki bi vključevali tudi 3 minutno stanje breztežnosti. Do višine 12 kilometrov bi se plovilo obnašalo kot navadno letalo, dodatni raketni motorji pa bi služili za doseganje suborbitalnih višin. Podjetje trenutno išče sofinancerje, ki bi bili v projekt pripravljeni vložiti skupno 1 milijardo €. Prototip raketoplana bi naj bil izdelan do leta 2012. Ob uspešni izvedbi računajo, da bi do 2020 prepeljali 15.000 vesoljskih turistov.



newscientist.com

Cena izleta? Drobiž! Med 150.000 in 200.000€. Vsaj glede na ceno vesoljskega turizma, ki ga s Soyuzi...

21 komentarjev

Varčen DIY avto

BuisnessWeek Online - Kaj se da narediti s 2500 dolarji gotovine, 1000 urami dela in rabljenimi deli motocikla? Pravilen odgovor bi bil -- avto. Sicer je v njem prostora za samo eno osebo, tudi prav posebno hiter ni, se pa ponaša z zelo nizko porabo goriva.

Avtomobilček se imenuje Moonbeam, poganja pa ga štiritaken Hondin motor, ki ga je Jory Squibb vzel s starega skuterja. Motor je vodno hlajen in tako omogoča gretje voznikove kabine v hladnejšem vremenu. Za prenos moči skrbi variabilni menjalnik, zaradi manj administrativnih zapletov pri legalizaciji vozila, pa je le-to trikolesnik. Avto dosega najvišjo hitrost okoli 80 km/h, poraba pa znaša pri vožnji po mestu slabe 3 litre na 100 kilometrov, z varčnim...

9 komentarjev

Ponoven neuspeh raketnega ščita

New Scientist - V ZDA je ponovno spodletelo testiranje raketnega ščita. Raketa, ki naj bi jo raketni ščit prestregel, je sicer poletela iz Aljaske, prestrezna raketa pa je odpovedala in obtičala na iztrelišču. To je že drugi neuspel preizkus, prvi je bil decembra lani.

Po načrtu naj bi aktivirali raketni ščit že septembra 2004, vendar imajo zelo velike zamude. Pentagon pa je vseeno namestil že osem prestreznih raket, čeprav jih do sedaj še niso uspešno lansirali.

Več informacij na NewScientist.com.

33 komentarjev

Rusi razkrijejo novo generacijo vesoljskega plovila

Slashdot - V torek so Rusi predstavili vesoljsko plovilo, ki bi naj nadomestilo že skoraj nekoliko zastarelo kapsulo Sojuz. Govorice o plovilu, poimenovanem Kliper, so krožile že nekaj časa in zadnje poročilo iz Moskve je bilo najbolj podrobno do sedaj.

Energia Rocket and Space Corporation je gostovala ta dogodek v Korolojovu, predmestju Moskve. Bivši kozmonavt Valeriy Ryumin se je pohvalil, da je Kliper "plovilo prihodnosti" in da "niti Evropa, niti ZDA nimata ničesar podobnega". Na žalost pa ni vse tako rožnato, kot bi radi prikazali ruski predstavniki za javnost. Prvi preizkus plovila je načrtovan komaj za leta 2010 in bo potreboval veliko več sredstev kot jih trenutno daje ruska vlada. Ker je 13-tonski Kliper skoro dvakrat večji od Soyuza bo potreboval nove, močnejše, nosilne rakete. Te razvijajo v Ukrajini in slišijo na ime Zenit.

Kliper bi naj bil sposoben nositi šest ljudi in odnesti pol tone tovora do ISS. Tam bo lahko ostal priključen celo leto, kar je dvakrat toliko kot Sojuz. Se...

27 komentarjev

Prvi zasebni polet v vesolje

CNN.com - Kakor poroča CNN.com, je prvi zasebni vesoljski polet uspel. Pilot oz. sedaj že astronavt 62-letni Mike Melvill je polet začel ob 15.30 po našem času in po eni uri se je SpaceShipOne odcepil od matičnega letala White Knight, ki je ponesel SpaceShipOne do višine 15 km. Ta je potem sam nadaljeval pot do višine nekaj čez 100 km (raketni pogon je bil v pogonu približno 80 sekund) ter po posegu v vesolje varno pristal na matičnem letališču Mojave ob 17.15 po našem času.

Uradna strana stran tega projekta zaenkrat še ne poroča o tem dogodku.

O dogodku poročajo tudi slovenski mediji: 24ur.com in RTV Slovenija.

Kot zanimivost naj omenimo še to, da je sponzor ameriški milijarder Paul Allen, soustanovitelj Microsofta, in sicer z vsoto 20 miljonov dolarjev.

Če podjetju uspe polet ponoviti s tremi ljudmi na krovu v treh tednih, potem bodo verjetno tudi zmagovalci X Prize.

vir: 24 ur

vir: 24 ur

30 komentarjev

V vesolje z balonom, zeppelinom ali čem tretjim?

Slo-Tech - Ob vsej privatni iniciativi, ki se kaže zadnje čase v vesoljskem programu, je zaslediti pravo točo nekonvencionalnih idej. Od povsem otročjih, preko usekanih do precej zanimivih.
To je povsem razumljivo. Če nimas vedno milijarde ali še raje desetih milijard dolarjev v žepu, ne moreš vedno narediti rakete ravno po svojih željah.

Tokrat so se problema pri JP Aerospace lotili drugače. Končni cilj projekta je nekaksna struktura modernih superlahkih balonov, ki lahko dvignejo tovor do višine 30-40 km, takrat pa z ionskimi motorji začnejo pospeševati in s tem zaradi vzgona, pozneje pa centrifugalne hitrosti vse bolj dvigati. Energijo za motorje bi dobili v začetku iz gorilnih celic, pozneje...

15 komentarjev