»

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

Radeon HD 2600 Pro z GDDR3

HIS Radeon HD 2600 Pro z GDDR3

Fudzilla - HIS je najavil grafično kartico Radeon HD 2600 Pro, ki ima za razliko od običajnih različic namesto DDR2 GDDR3 pomnilnik. Le ta tiktaka pri frekvenci 700 MHz, frekvenca jedra grafične kartice pa znaša 600 MHz. Kupcem bosta na voljo dve različici, in sicer s 512 MB in s 256 MB 128-bitnega pomnilnika, ni pa še znano kdaj se bodo omenjene kartice pojavile na policah trgovin in koliko bo potrebno odšteti za njih. Več o tem na Fudzilli.

14 komentarjev

Tudi Radeon HD 2600 Pro za AGP

Hartware.net - Kot smo napovedali v novici o radeonu HD 2400 za AGP vodilo, je GeCube predstavil novo grafično kartico za omenjeno vodilo. Tokrat gre za grafično kartico srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, Radeon HD 2600 Pro, ki premore 512MB DDR2 pomnilnika in jedro s frekvenco 600MHz. Cena nove kartice naj bi znašala okroglih sto evrov, medtem ko bo za napovedano različico s 256 MB pomnilnika predvidoma potrebno odšteti vsega tri evre manj od 512 MB različice, torej 97 evrov.

Več o tem na Hartware.net.

24 komentarjev

Radeon HD 2400 za AGP

X-Bit Labs - Kljub temu, da AGP-ju že od pojava PCIe vodila napovedujejo selitev na večna lovišča luč sveta vsake toliko zagleda nova grafična kartica na omenjenem vodilu. Najnovejša grafična kartica za AGP vodilo izhaja iz rdečega tabora, saj so pri GeCube predstavili grafično kartico Radeon HD 2400 PRO za AGP. Omenjena grafična kartica je že na voljo japonskim kupcem, ki morajo za njo odšteti okoli 95 ameriških dolarjev. V prihodnosti gre pričakovati še več novih grafičnih kartic za AGP vodilo, med drugim tudi Radeon HD 2600.

Več o tem si preberite na X-bit labs.

25 komentarjev

ATI tudi v nižjem segmentu z novo generacijo zaostaja

The inquirer - Potem, ko nova serija ATI-jevih grafičnih kartic (R600) v najvišjem rangu ni uspela prehiteti najboljših nVidiinih izdelkov, se usoda ponavlja tudi v najnižjem cenovnem razredu. GeForce 8400GS naj bi bil v 3DMarku 2006 kar za dobrih 25% hitrejši (1600 proti 1250) od primerljivega konkurenčnega izdelka, Radeona HD 2400, navkljub dejstvu, da procesor in pomnilnik prve kartice delujeta počasneje. Novica sicer izvira z Inquirerja in ne vsebuje preverljivih podatkov, tako da pred nakupom raje počakajte na bolj obširne teste.

Izvorna novica.

43 komentarjev

GeCube Radeon HD 2600 XT z GDDR4

GeCube - Na GeCubeovi uradni spletni strani se je pojavil dokončen opis njihove različice grafične kartice Radeon HD 2600 XT. Kot je znano, je bila omenjena kartica predstavljena hkrati z ostalimi grafičnimi karticami serije Radeon HD 2000, vendar naj bi kupcem bila na voljo šele konec junija. V kolikor je GeCube na svoji spletni strani navedel prave podatke, bo njihova različica Radeona HD 2600 XT opremljena s 256 MB GDDR4 pomnilnika in imela vgrajen HDMI.

Več na uradni strani.

15 komentarjev

Urbi et Orbi: Radeon HD 2000 serija

Slo-Tech - Kdor čaka dočaka in tako smo po neštetih novicah, špekulacijah in prestavljanjih končno dočakali novo serijo grafičnih kartic s podporo DX10 nekdanjega kanadskega proizvajalca, ki je zdaj v AMD-jevi lasti. Nova serija od sedaj tudi uradno nosi ime Radeon HD 2000, krono najzmogljivejše grafične kartice AMD-jeve nove generacije pa nosi Radeon HD 2900 XT, ki bo kupcem na voljo za slabih štiristo ameriških dolarjev. SKupaj z njim so luč sveta zagledale tudi grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki nosijo oznake Radeon HD 2600 in Radeon HD 2400, ki pa bosta kupcem na voljo predvidoma konec junija. Poleg grafičnih kartic za namizne računalnike so luč sveta zagledale tudi različice grafičnih kartic za prenosnike. Več o grafičnih karticah si preberite v AMD-jevem sproročilu za javnost ter na Daily...

75 komentarjev

GeCube predstavil Radeon X1950 XT X za AGP

Slo-Tech - GeCube je razveselil lastnike matičnih plošč z AGP utorom, saj je predstavil novo grafično kartico za to vodilo. Tokrat je luč sveta zagledala AGP grafična kartica najvišjega zmogljivostnega in cenovnega razreda, Radeon X1950 XT. Premore 256 MB GDDR3 pomnilnika, R580+ jedro pa tiktaka pri frekvenci 648 MHz, po zagotovilih proizvajalca pa ga je možno naviti na najmanj 675 MHz. Poleg tega se Radeon X1950 XT X ponaša tudi z (vsaj po besedah proizvajalca) zmogljivim in tihim hladilnim sistemom.

Več o novi AGP grafični kartici si lahko preberete v GeCube-ovem sporočilu za javnost.

40 komentarjev

HDMI grafične kartice

Slo-Tech - GeCube je predstavil grafični kartici HDMI X1300 in X1600, ki podpirata HDMI (High-Definition Multi-media Interface). To pomeni, da je možno omenjeni kartici povezati z drugimi HDMI audio/video napravami. Poleg HDMI podpirata omenjeni kartici tudi Shader Model 3.0, tehnologiji Avivo in HDR ter CrossFire. Več o tem si lahko preberete v GeCube-ovem sporočilu za javnost

Poleg omenjenih kartic s HDMI lahko po poročanju The Inquirer-ja pričakujemo tudi X1900 grafične kartice s HDMI podporo, pri tem naj bi HDMI priključek zaradi ohranitve dveh DVI izhodov na posebni plošči. Več o tem v izvorni novici.

12 komentarjev

The Radeon Tome

FullOn3D - Fantje pri FullOn 3D so sestavili verjetno najbolj podroben in natančen pregled vseh Radeon kartic. V njihovem članku boste našli praktično vse o ATIjevih karticah nove generacije, od trenutno dobavljivih modelov, tehnologije, ki je v uporabi, overclockanja pa do primerjavo z ostalimi grafičnimi karticami. V primeru, da si lastite kakšnega Radeona, je ta članek obvezen ogled, saj boste v njem izvedeli praktično vse, kar bi morali vedeti. Priporočljiv ogled!

0 komentarjev