»

Medicinski pripomočki še vedno ranljivi

Wired Blog - Prvič smo o računalniških ranljivostih srčnih spodbujevalnikov pisali že pred desetletjem, a se do danes ni kaj dosti popravilo. Da je ranljivost medicinskih pripomočkov pereča tema, tako z vidika varnosti kakor zasebnosti, smo videli že večkrat, izvzete pa niso niti velike naprave v bolnišnicah. Na konferenci Black Hat v Las Vegasu sta raziskovalca Billy Rios (WhiteScope) in Jonathan Butts (QED Secure Solutions) predstavila ranljivosti v napravah podjetja Medtronic, na katere sta podjetje prvikrat opozorila januarja lani. Popravkov do današnjega dne ni, saj isti dokaz koncepta še vedno deluje, trdita....

4 komentarji

Vpoklic pol milijona srčnih spodbujevalnikov zaradi nadgradnje firmwara

Slo-Tech - Čedalje pametnejših postaja vse več naprav, med katerimi najdemo tudi srčne spodbujevalnike. Zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bomo dočakali prvi vpoklic teh naprav zaradi nadgradnje programske opreme. To se je sedaj zgodilo, saj je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) izdala varnostno opozorilo, da so srčni spodbujevalniki proizvajalca St. Jude Medical (oziroma Abbott, ki ga je prevzel), ranljivi na hekerski napad in potrebujejo nadgradnjo. Ker nadgradnje ni mogoče izvesti oddaljeno, so njihove uporabnike pozvali, naj se zglasijo pri osebnem zdravniku za nadgradnjo.

Gre za sorazmerno preprost postopek, ki traja tri minute. V tem času bo naprava dobila popravljen firmware, ki ga je FDA odobrila 23....

17 komentarjev

Umrl je Barnaby Jack

vir: BBC
BBC - Ta četrtek je v 35. letu starosti v svojem domu v San Franciscu umrl novozelandski heker in varnostni raziskovalec Barnaby Jack. Najbolj znan je bil po svoji seriji napadov na bankomate (popularno "jackpotting"), kjer je z namestitvijo lastne programske opreme s pomočjo usb ključka dosegel bliskovito izpraznitev naprave -- ker so proizvajalci še do nedavnega dovoljevali poganjanje nepodpisane kode. V zadnjih letih se je sicer posvečal varnosti človeških implantantov, zlasti inzulinskih črpalk in srčnih spodbujevalnikov, kjer je odkril, da le te s svojim nadzornim modulom tipično komunicirajo kar preko nešifirane brezžične povezave. Črpalke je pošteno dotolkel že predlani, ko je pokazal, da bi lahko imetnike Medtronicovih modelov spravil...

28 komentarjev

1 TB SSD disk je tu...

techPowerUp! - Podjetje pureSilicon je na CES-u demonstriralo 2,5-palčni SSD pogon s kapaciteto 1 TB in najvišjo gostoto zapisa doslej (15,40 GB / cm2). Precej navdušujoče so tudi ostale specifikacije - bralna hitrost se povzpne do 240 MB/s, pisalna do 215 MB/s, odzivni čas je zahvaljujoč odsotnosti mehanskih delov nižji od 0,1 ms, poraba pa iz istega razloga znaša 4,8 W pod obremenitvijo in 0,1 W v mirovanju.

Vzporedno je bila predstavljena tudi serija Renegade z integriranim strojnim šifriranjem (256-bit AES).


Cene v korist bralcev s srčnimi spodbujevalniki ne objavljamo.

52 komentarjev

Hekerski napad na defibrilator in srčni spodbujevalnik

Schneier.com - Skupina varnostnih raziskovalcev iz podjetja Medical Device Security Center, je ugotovila kako pridobiti brezžični dostop do nekaterih defribilatorjev in srčnih spodbujevalnikov z imenom Maximo podjetja Medtronic. Gre za naprave, ki jih po vstavitvi v telo pacienta zdravnik s pomočjo brezžične povezave nastavi za vsakega pacienta posebej oziroma preko brezžične povezave od naprave pridobiva povratne informacije.

S pomočjo brezžične povezave so naprave uspeli reprogramirati in jih ugasniti oziroma tako spremeniti električne signale, ki jih srčni spodbujevalniki oddajajo, da bi to lahko umorilo pacienta.

Praktični napadi v resničnem svetu so zaenkrat malo verjetni, saj je bila raziskava opravljena v laboratoriju, napad je potekal iz oddaljenosti okrog pet centimetrov, vrednost laboratorijske opreme pa je okrog 30.000 USD. Gre sicer za prvo tovrstno raziskavo, bo pa zaradi občutljivosti področja raziskovanje varnosti medicinskih naprav v prihodnosti gotovo še potekalo.

Skupina...

20 komentarjev

Srčni spodbujevalniki ne marajo iPodov

Daily Tech - Sedemnajstletnik iz Michigana se je z ekipo lotil raziskovanja povezave med prisotnostjo iPodov in delovanjem srčnih spodbujevalnikov. Na 83 starejših ljudeh so izvedli test, ki je vključeval približanje glasbenega predvajalnika povsem k spodbujevalniku (razdalja 5 cm) in opazovanje odziva na računalniškem zaslonu. Pri 29 odstotkih je prišlo do manjših motenj, kar 20 odstotkov spodbujevalnikov je začelo napačno zaznavati bitje srca, eden od spodbujevalnikov je celo nehal delovati. Zaenkrat ni znanega kaj dosti več, niti to, ali je problem jabolčen ali ga povzročajo tudi drugi predvajalniki, je pa malce vzpodbudno le dejstvo, da je med ljudmi s srčnim spodbujevalnikom zelo malo uporabnikov iPodov.

Izvorna novica.

Pa tako rad je imel glasbo...

26 komentarjev

100 milijonov prodanih iPod-ov

Daily Tech - Vsekakor najbolj popularen izdelek podjetja Apple, ki je sprožil po celem svetu, predvsem pa v ZDA, ogromen družbeni fenomen (na čase že precej zaskrbljujoč) je dosegel nov mejnik. Zabeležena je bila namreč prodaja 100-milijontega, s čemer se količina iPod-ov na planetu bliža težko predstavljivim številkam (Jerry Seinfeld bi najbrž rekel: We all get it, you've sold a lot!). S tem zavzema kar 75 odstotkov celotnega trga prenosnih glasbenih predvajalnikov, še nekaj statističnih podatkov o svetovni dominaciji zlobnih belih napravic lahko najdete v izvorni novici.

70 komentarjev

Vsi tekaški copati Nike bodo podpirali iPod-a

Gizmodo - Nike in Apple sta konec maja lani predstavila Nike+iPod, komplet, ki je omogočal souporabo tekaških copat in prenosnega glasbenega predvajalnika prej omenjenih podjetij v namene spremljanja lastnih športnih dosežkov (štetje korakov, pretečena razdalja, porabljene kalorije, itd.). Omejitev pri celi zadevi je bilo dejstvo, da je omenjeno napravo podpiralo le manjše število Nike-ovih copat (vanje je bilo treba vstaviti majhen brezžični akcelerometer, ki je zaznaval premike uporabnika), pa še ti so bili precej dražji od običajnih modelov.

Po novem pa naj bi se stvari premaknile v drugo smer, vietnamski otroci bodo namreč do konca leta morali vrtati luknjice v prav vse tekaške superge, ki jih bo Nike poslal na police trgovin. Vzpodbudna novica za vse, ki se še niso znašli in akcelerometra kako drugače pritrdili na obstoječe copate.

7 komentarjev

Modifikacija iPoda Mini

vir: Gizmodo
Gizmodo - Na Gizmodu poročajo o precej trivialni, a zato nič manj zanimivi modifikaciji sedaj že nekajkrat nadomeščenega iPod-a Mini. Za razliko od trenutno popularnih Nano izvedenk je imel Mini, če slučajno ne veste, malce več skupnega s starejšim bratom, pesmi je namreč shranjeval na Microdrive. To je majhen trdi disk, ki je bil v preteklosti, ko so bile spominske kartice še precej omejene s kapaciteto, edina opcija za shranjevanje večje količine podatkov na medij minimalnih dimenzij, a v zadnjem času je na tem področju prišlo do korenitih sprememb.Za nekaj deset zelencev lahko v vsaki računalniški trgovini nabavite CompactFlash kartice zavidljivih kapacitet, kar je naredil tudi pisec...

15 komentarjev

Apple - iPodi serijsko z virusom in proti njem

Slo-Tech - Apple Computers, Inc. je ob zadnji splavitvi iPodov, vmesne, 5.5 generacije ušlo nekaj okuženih iPodov na tržišče. Pobegli virus RavMonE.exe grize le v Windows okolju, kar zveste jabolčnike ne bo preveč motilo. Vsega skupaj naj bi bilo le 1% izdelkov in tem je namenjena Appleova stran z navodili in povezavami, ki omogočijo odstranitev nebodigatreba zalege. Glavni krivec naj bi bil v osnovi veliki tekmec: Microsoft, ker okna očitno ne tesnijo dovolj dobro....

4 komentarji

Boginja zmage se je odločila za jabolko

vir: Reuters
Reuters - Tako se bodo iPod Nani od sedaj naprej lahko sporazumevali s športnimi copati omenjenega* proizvajalca. V določene modele športnih copat je namreč že vgrajen senzor. Z nakupom športnega paketa za 29 zelenecev se Nanu doda sprejemnik.



V kombinaciji obeh je tako možno nadzorovati več stvari: razdaljo, čas, hitrost in porabljene kalorije. Seveda so nadaljnje možnosti zelo široke: prenos podatkov na splet, primerjave, analize, tekmovanja...

Zraven si lahko omislite še ključavnico za fizično preprečitev odtujitve vašega iPoda.

* Nike je v grški mitologiji boginja zmage.

12 komentarjev

iPod Nano hack in ostali dodatki za iPode

engadget - Na strani MultiArcade je vsem uporabnikom iPodov Nano na voljo precej enostaven postopek, s katerim lahko kapaciteto vašega štirigigabajtneža podvojite, žal pa zadeva ni preverjena, tako da pred sklenitvijo pogodbe o dobavi spominskih modulov s Samsungom raje počakajte, da poseg potrdi katera od bolj kredibilnih strani.

Za previdnejše seveda ostanejo kupljive dobrote, ki preverjeno delujejo. Če ste med tistimi, ki jih morebitne praske na Nanu spravljajo ob živce, si lahko omislite dodatno ohišje, ki ne bo samo ščitilo vašega ljubljenčka, temveč mu bo med drugim dodalo še FM radijski sprejemnik in modrozobnost. Najbolj strastnim navdušencem priporočamo tudi:
  • dodatek za tja, kamor gre še cesar peš,
  • vmesnik za povezavo med iPodom in modrozobim GSM aparatom,
  • oltarček za v dnevno sobo, ki vašega gizma spremeni v mali hišni multimedijski center.

Za razvnemanje širše ženske mase manjka še iPod Manolo Blahnik. Zase vem, da vse omenjeno višje naravnost moram imeti, čeprav mi manjka...

62 komentarjev