»

Poslovil se je Stephen Hawking

Slo-Tech - Danes zjutraj je v Cambridgeu umrl britanski fizik Stephen Hawking, ki je v 20. in 21. stoletju pomembno prispeval k razvoju kozmologije in popularizaciji znanosti. Širša javnost ga bržkone pozna po knjigi Kratka zgodovina časa, ki je izšla leta 1988 in je doživela naklado več kot 10 milijonov. Prevedena je bila v 35 jezikov in velja za najpriljubljenejšo knjigo s področja poljudne...

42 komentarjev

Stephen Hawking bo obiskal Slovenijo

24 ur - Na 24ur poročajo, da bo konec avgusta obiskal Slovenijo profesor Stephen Hawking.

Otvoril bo konferenco Time and Matter 2007, ki bo potekala od 26. do 31. avgusta 2007 v organizaciji Laboratorija za astrofiziko delcev pri Univerzi v Novi Gorici. Poleg njega bodo predavali še drugi predavatelji s cele Evrope, cilj konference pa je najti "celotno sliko", kar se tiče povezave kvantne mehanike z ostalimi deli fizike.

82 komentarjev

Hawking izkusil breztežnost

Washingtonpost - The Washington Post piše o nedavni izkušnji enega najbolj znanih astrofizikov na svetu, Stephena Hawkinga, ki je med drugim postal zelo slaven tudi zaradi svojih poljudnoznanstvenih literarnih del. Nepokretnega znanstvenika so predvčerajšnjim vkrcali na Boeing 727, s katerim je po standardnih astronavtskih metodah pikiral in se dvigal nazaj v višine, vmes pa občutil navidezno breztežnost. Stephen je kasneje izjavil, da je bil polet čudovit in da bi ga z veseljem ponavljal do onemoglosti, za konec pa je dodal: "Vesolje, prihajam!" Izvorna novica.

31 komentarjev

NSA sodelovala pri razvoju Viste

Slo-Tech - Kot poročajo na Washington Post, je Microsoftu pri razvoju operacijskega sistema Windows Vista pomagala NSA (National Security Agency). Znano je, da je naloga NSA prestrezanje komunikacij in elektronski nadzor, manj znano pa je, da je ena izmed nalog NSA tudi razvoj varnostnih sistemov in varnostno testiranje. NSA je tako Microsoftu pomagala pri razvoju varnosti Windows Vista operacijskega sistema, pravijo pa, da so to storili brezplačno. Po poročanju je Microsoft za pomoč zaprosil tudi druge ameriške vladne agencije in mednarodne ustanove, med drugim tudi NATO.

Vlaganje v varnost je gotovo koristno in hvalevredno, pojavljajo pa se vprašanja, ali je sodelovanje z NSA, ki je znana tudi po svojem nezakonitem nadzoru, pravi korak v to smer. Znano je namreč, da je NSA "pomagala" pri razvoju DES šfrirnega algoritma, v katerem so kasneje našli varostne pomankljivosti za katere obstaja sum, da so bile namerno vstavljene. Po drugi strani pa je NSA sodelovala tudi pri razvoju enega...

22 komentarjev

Microsoft popustil razvijalcem varnostne programske opreme

Slashdot - Washington Post poroča, da je Microsoft klonil pod pritiskom razvijalcev varnostne programske opreme ter evropskih komisarjev.

Tako bodo sedaj programi lahko zaobšli t.i. "PatchGuard", ki bi naj preprečeval spreminjanje Windows kernela ter tako poskrbel za varnost. Pri Microsoftu so obljubili, da bodo poskrbeli za API, ki bo dovolil dostop do Windows kernela ter tudi da bodo onemogočili Windows Security Center, da se uporabniki ne bi zmedli ob večih opozorilih o varnosti sistema. Prav tako bodo dovolili drugim razvijalcem, da na pozdravni zaslon Windows Vista dodajo povezave do svoje programske opreme poleg Microsoftovega One Care paketa.

Podrobneje na Slashdot in Washington Post.

Komaj čakam da mi bo Symantecov softvare po kernelu rovaril... spet.

32 komentarjev

So astronomi odkrili deseti planet?

24 ur - Skupina astronomov, ki uporablja teleskop na Palamarju, imenovan Samuel Oschin, in osem-meterski teleskop na Mauna Kea, so odkrili do sedaj največji objekt v Kuiperjevem pasu, večji od Plutona.

Objekt, ki mu še niso dali imena, je od Sonca odaljen za 97 astronomskih enot (torej razdalj med Soncem in Zemljo). Premer objekta je okoli 3000 kilometrov, površje pa naj bi prekrivalo skalovje in led.

V branje.

44 komentarjev

Hawkingova protislovja

CNet - Spominjam se, ko je profesor Stephen Hawking, sicer (invalidni) avtor odlične Kratke zgodovine časa, napovedal, da se moramo bati oz. izogibati računalniškim vsadkom v svoja telesa.

Tokrat pa je na Telegraph-u objavljen članek, v katerem prof. Hawking razmišlja drugače; namreč, prej ko slej na bi na dan prišel smrtonosen virus, katerega človešto ne bi preživelo pod nobenim pogojem -- razen, če bi bili 'pripravljeni', torej v sebi imeli vgrajen (hehe, antivirus) čip. Druga rešitev, ki jo omenja, pa je kolonizacija drugih planetov. Večina znanstvenikov sicer meni, da je osvajanje vesolja z ladjami, počasnejšimi od svetlobe, jalovo početje, Hawking pa je mnenja, da warp pogoni mordale niso tako nemogoči oz. oddaljeni... Klik!

8 komentarjev