»

Izšel Pidgin 2.6.1 z audio in video podporo

Ubuntu.si - Te dni je izšel priljubljeni IM odjemalec Pidgin 2.6.1 (včasih se je imenoval GAIM), ki pa tokrat prinaša precejšnjo novost - podporo za audio in video klice. Žal je podpora trenutno na voljo samo za XMMP oz. Jingle protokol (uporabljata ga Jabber in Google talk), pa še to ne v okolju Windows, obljubljajo pa, da bo podpora ostalim protokolom sledila kmalu.

Pidgin sicer teče na Linux, Windows in številnih Unix sistemih (za Mac OS pa je na voljo Adium, ki sicer uporablja tudi Pidgin kodo), podpira pa protokole, AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo! in Zephyr. Za Pidgin so na voljo tudi številni dodatki, tudi za šifriranje, Skype IM in Facebook IM.

Razvijalci so odpravili še preko 200 hroščev in uvedli še številne druge spremembe, med drugim tudi podporo temam. Brezplačni prenos je na voljo na spletni strani www.pidgin.im.

47 komentarjev

Pidgin 2.0

Ars Technica - Uporabniki različnih distribucij Linuxa najbrž dobro poznate Gaim, aplikacijo za takojšnje sporočanje, ki podpira obilico različnih protokolov. Pred kratkim so ga preimenovali v Pidgin, o čemer smo že poročali (glej povezane novice), včeraj pa so objavili novo stabilno različico pod zaporedno številko 2.0. Glavna novost je popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik z novimi ikonami, žal še vedno pogrešamo glasovno/video komunikacijo. Na ArsTechnici so pripravili obsežen članek, v katerem so predstavljene vse glavne novosti. Izvorni članek.

15 komentarjev

Gaim je mrtev, naj živi Pidgin

digg.com - Po izjavi avtorjev Gaima, se bo le-ta odprtokodni sporočilnik po novem imenoval Pidgin.

Razvoj Gaima je bil posejan s problemi okoli imena. Namreč, na začetku se je programček imenoval GTK+ AOL Instant Messenger, kar je seveda takoj šlo v nos vsem pri AOLu. Tako so se po nekaj pritožbah odločili zadevo preimenovati v Gaim. Nekaj let je bilo mirno, nato pa so se pri AOLu odločili zaščititi ime AIM, kar je spet prišlo navzkriž z imenom Gaim. Tokrat razvijalci sporočilnika niso tako hitro popustili, a so po pravnem nasvetu vsa pogajanja držali v tajnosti. V tem času tudi niso izdali nobene končne različice programa. Po vseh pogajanjih so končno prišli do dogovora, a vseeno bodo morali spremeniti ime projekta.

Tako nosi novi sporočilnik ime Pidgin (črkovanje imena ni naključno), libgaim po preimenovan v libpurple, gaim-text knjižnica pa bo po novem nosila ime Finch. Sedaj, ko so problemi z imenom razrešeni, obljubljajo, da bomo kaj kmalu ugledali 2.0.0 različico sporočilnika.

44 komentarjev

GAIM 2.0.0 prihaja

Source Forge - Včeraj je luč sveta ugledala najnovejša verzija GAIMa, poleg mirande enega najpopularnejših odprtokodnih instant messaging programov. Na verzijo 2.0.0 bo sicer treba počakati še kak mesec, uporabnikom pa je že na voljo prva beta verzija, ki zaenkrat izgleda precej stabilno. V primeru, da se jo boste namenili preizkušat, raje za vsak slučaj shranite nastavitve v direktoriju .gaim. SourceForge ima te dni probleme z dostopnostjo, tako da lahko zadnji CVS build poiščete tukaj.

Again, this is a beta release and should not be used by those with a heart condition, if you are pregnant, or if you are under the age of 8. Side-effects include awesomeness, dumbfoundedness, dry mouth and lava. Consult your doctor to find out if Gaim 2.0.0beta1 is right for you.

71 komentarjev

Anon-IM - Anonymous Instant Messaging v. 0.0.1

Slo-Tech - Pravica do zasebnosti je človekova pravica. Eden najpomembnejših delov pravice do zasebnosti je komunikacijska zasebnost. Iz tega razloga in zaradi poizkusov EU in ZDA po uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov (tim. retencija), pa tudi zaradi strahu pred čedalje obsežnejšim nadzorom in poizkusi cenzure komuniciranja preko interneta po vsem svetu, so nekatere skupine in posamezniki pričeli z razvojem anonimizacijskega omrežja Tor, o katerem smo že večkrat poročali.

Pred časom se je pojavil programski paket TorPark, ki vsebuje rešitve za anonimno mobilno surfanje po spletu (vsi programi z nastavitvami so nameščeni na USB ključu). Sedaj pa je na voljo podoben paket, ki pa omogoča anonimno mobilno internetno sporočanje.

Program Anon-IM v. 0.0.1 vsebuje mobilno različico Tor odjemalca in mobilno različico programa za internetno sporočanje GAIM. GAIM je ustrezno prednastavljen in ima že vgrajen in omogočen vstavek za šifriranje. Trenutno je na voljo le različica za okolje Windows...

15 komentarjev

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

Afera Firebird dobiva epilog

Slo-Tech - Zvesti bralci Slo-Techovih novičk se gotovo spomnite, da je brskalnik Phoenix moral zaradi pravnih razlogov spremeniti ime in se po novem imenuje Firebird. A novo ime je prineslo še več nevšečnosti, saj so mu na veliko oporekali predstavniki projekta, ki razvijajo podatkovno bazo z enakim imenom.

Jonathan Walther, dolgoletni sodelavec projekta Debian, se je odlično izkazal v vlogi posrednika med predstavniki Firebirda -- brskalnika in Firebirda -- podatkovne zbirke. Prava plat preimenovanja brskalnika Phoenix v Firebird se je prvič pokazala v intervjuju, ki ga je Walther opravil z neimenovanim razvijalcem Mozille. Kot se je napovedovalo že iz tega pogovora, je nastal uradni dokument o poimenovanju Mozille, ki ga je sestavil Christopher Blizzard.

Bistvenega pomena je, gre samo za razvojno ime projekta, ki se sploh ne glasi Firebird, ampak Mozilla Firebird. Prav tako je ime projekta, ki razvija poštni odjemalec, Mozilla Thunderbird. Druga generacija Mozille se bo predstavila z...

0 komentarjev

Trillian - vse v enem

Overclockers Australia - Kot na marsikaterem področju računalništva, velja tudi na področju chat programov precejšnja zmeda. Imamo AOL Instant Messenger, ICQ, MSN Messenger, IRC, Yahoo! Messenger, pa še kakšnem malce manj znan program bi se našel. Največji problem je, ker ti programi niso združljivi med sabo, to pa utegne biti zelo moteče, saj preklapljanje med temi programi programi slej ko prej postane mora. Kaj če bi lahko imeli vse skupaj lepo v enem programu. Ravno to so imeli v mislih programerji, ko so pisali Trilliana. Trillian podpira vse prej naštete programčke, tako da potreba po vseh teh odpade. Kako se program obnese v praksi mi ni znano, ker ga še nisem preizkusil. Mogoče ga boste vi. Oddeskajte sem in si ga downloadajte.

1 komentar

Imena domen in trademarki

Slashdot - Še en proces, še ena izguba. Tokrat je AOL iztožil, da je Aimster kršitev blagovne znamke AIM (Aol Instant Messager). Aimster bo moral AOLu dati vse domene, ki vsebujejo črke "AIM". No pa, da se še malo spravim na intelektualno lastnino. Softwarski patenti... jih res rabimo? Mati Evropa jih očitno namerava počasi uvesti. Jaz bom patentiral kopiranje datotek (majke mi). Če koga zanima knjiga o vseh problemih, ki se pojavljajo ob bumu novih medijev in novih načinov kontroliranja ljudi, zelo priporočam Information liberation, ki jo lahko snamete tudi tule.

1 komentar