»

Legalne kopije HD-DVD in Blu-ray filmov

Daily Tech - Na pritožbe mnogih, ki želijo ustvariti varnostne kopije popolnoma legalno kupljenih video materialov, so se odgovorni za zaščito ( AACS LA) digitalnih vsebin na v naslovu omenjenih ploščkih končno omehčali. Padla je dobrodušna odločitev, da kupcem dovolijo prakticiranje z zakonom določenih pravic in jim omogočijo izdelavo ene kopije za lastne potrebe, pri čemer ne bo treba na nelegalen način razbijati zaščite. Podrobnosti o tehnični izvedbi zaenkrat še niso znane, povedano pa je bilo, da se bodo ob uvedbi novosti lastniki starih komponent in vsebin morali potruditi z nadgradnjo svoje opreme. Izvorna novica

5 komentarjev

Slepo ljubim DRM, ali o tem, kako je AACS LA junak postala

Ars Technica - Pred dnevi smo poročali, da se je, natančno rečeno, zaradi poizkusa spletne cenzure, kot ogenj razširil eden od ključev, s pomočjo katerega je možna uporaba HD-DVD-jev na platformah, kjer to predhodno zaradi pomanjkanja HDCP-ja ni bilo mogoče.

Kot vedno pa našo ljubo zemljo tlačijo subjekti, ki se do danes niso naučili ene izmed pomembnih lekcij interneta: na njem ni skrivnosti.



Tokrat ponosno čestitamo Michaelu Ayersu, predsedniku AACS LA, družbe, ki licencira ključe proizvajalcem HD-DVD predvajalnikov. Za BBC je namreč povedal, da kljub dejstvu, da se lahko...

25 komentarjev

Spletna mrzlica zaradi HD-DVD ključa

CD Freaks - O razbitju zaščite AACS, povezanim z izpustitvijo nekaterih ključev naprav v javnost, smo že poročali, sedaj pa se zadeva zapleta. Tovrstna razbitja so postala zelo popularna, saj so primerljiva s pojavom DeCSS-a v času DVD-jev, torej omogočajo uporabo HD-DVD-jev na platformah, kjer to predhodno zaradi pomanjkanja HDCP-ja ni bilo mogoče (neokenski OS-i, vsi malce starejši računalniki, itd.).

Zadnje čase se po spletu kot pravi orkan širi eden od ključev, s pomočjo katerega je možno izvajati omenjeno početje, nad čemer podjetniki seveda niso preveč navdušeni. Pravne službe na veliko grozijo blogerjem, piscem komentarjev in upraviteljem forumov, internetna skupnost pa je tokrat odločena, da se bo borila proti zlobnemu DRM-ju, zato ključ objavljajo praktično povsod, s čemer želijo demonstrirati, da se svobode govora na spletu ne da ustaviti.

Izvorna novica

24 komentarjev

V Indiji brezplačen internet do 2009

Slashdot - Indijska vlada se je odločila, da izpelje projekt, v okviru katerega bodo do leta 2009 državljanom omogočili neomejeno brezplačno uporabo širokopasovnega interneta (2 Mbps), ponudnika bosta dve državni podjetji. Obenem nameravajo popularizirati tudi VoIP storitve, tako da bodo osnovne telekomunikacije za Indijce čez dve leti popolnoma brezplačne. Kot pravijo na Slashdotu, vse skupaj morda zveni zelo obetavno za uporabnike, a bi znalo uničiti komercialno ponudbo in s tem zaustaviti razvoj.

Izvorna novica.

30 komentarjev

Prvi AACS ključ blokiran

Slashdot - HD-DVD in Blu-ray, predstavnika zadnje generacije optičnih medijev, imata zelo rada enkripcijo. Kot najbrž veste, je video vsebino z njiju možno predvajati samo na napravah, ki nikjer ne prepuščajo nekriptiranega signala. Za enkriptiranje se uporabljajo posebni ključi, vsaka naprava ima lastnega, v primeru varnostne luknje pa jih je možno tudi blokirati. O tem procesu sicer še ni prav dosti znanega, a Slashdot že poroča, da je nedavno prvič prišlo do njega, in sicer v primeru programske opreme WinDVD 8. Ker je ključ, ki ga program uporablja za enkripcijo, nekako ušel v javnost, je postal neveljaven in bo zato neuporaben za filme, ki bodo izšli v prihodnje. Še malo teorije.

4 komentarji

AACS razbit

Gizmodo - Tako, kot je pred leti padel CSS, je sedaj padla zaščita, ki jo uporabljajo optični mediji nove generacije. Sistem, imenovan AACS, je heker, ki se na na doom9 forumih predstavlja z imenom Muslix64, lastnoročno razbil, obenem pa izdal tudi programsko opremo (januarja bo objavil še izvorno kodo), s pomočjo katere lahko redki lastniki HD-DVD in Bluray enot in ploščkom enostavno izdelajo varnostno kopijo.

Več o zadevi na Gizmodu in v izvorni temi na doom9, ogleda vreden je tudi posnetek, ki ga je avtor ponudil kot dokaz.

23 komentarjev