»

Dobitnik Turingove nagrade Charles Thacker

Alto

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Letošnji dobitnik Turingove nagrade je Charles Thacker za pionirsko delo pri načrtovanju, razvoju in izdelavi računalnika Alto. Leta 1973/4 izdani Alto je bil prvi osebni računalnik. V Xeroxovem raziskovalnem centru, kjer je razvoj potekal, so si zamislili samozadostne v mrežo povezane računalnike na vsaki mizi, kar je kasneje postalo resničnost. Poleg tega omenjajo še Thackerjevo delo pri postavljanju etherneta, prvi večprocesorski delovni postaji in...

7 komentarjev

Google bo sponzoriral robotski polet na Luno

Space - Uradna objava in tuji mediji poročajo, da se je Google odločil v sodelovanju z organizacijo X Prize Foundation nagraditi z 20 dolarskimi milijoni prvo zasebno podjetje, ki bo do konca leta 2012 uspešno zgradilo in na Luno poslalo mobilnega robota z določenimi sposobnostmi (premakniti se po površju za 500 metrov in poslati na Zemljo slike, videe in druge podatke). Če do takrat ne bo nihče uspel, bodo nagrado znižali za 5 milijonov dolarjev in natečaj podaljšali za dve leti. Poleg glavne nagrade imajo pripravljeno še 5-milijonsko nagrado za drugo mesto in 5-milijonski sklad za dodatke k nagradam za izdelke, ki bodo omembe vredno presegli razpisne pogoje.

Izstrelitev tekmujoče podjetje lahko opravi samo, ali pa za to najame kakšno obstoječo rešitev.

Medtem, ko na Wired.com ugibajo, če bo Google postavljal svoje strežnike na Luni, soustanovitelj Sergey Brin razlaga, da tovrstna vlaganja niso nič posebnega - nekatera podjetja toliko in še več vlagajo v stadione in jadralske...

40 komentarjev

Novo tekmovanje X-prize

Slo-Tech - X-prize foundation oz. fundacija X-prize, ki jo poznamo po razpisu nagrade 10 milijonov $ za privatni suborbitalni človeški polet (nagrado je leta 2004 dobil team, ki je izdelal SpaceShipOne), pripravlja nov razpis za nagrado, ki se imenuje Automotive X-prize. Gre za izdelavo super učinkovitega avtomobila, ki zmore prevoziti 100 milj (161 km) z energijo, ekvivalentno tisti iz 1 galone goriva (3,785 litra). Cena serijske proizvodnje takega avtomobila mora biti "razumna", avtomobil pa mora upoštevati vse veljavne ameriške in mednarodne varnostne, ekološke in ostale standarde, hkrati pa mora ponujati udobje in opremo, kot jo imajo današnji avtomobili. Zaenkrat je izdan zgolj draft, ki spodbuja javnost k dodajanju popravkov in dopolnitev. Višina nagrade zaenkrat še ni znana. Nagrada bo uradno razpisana konec letošnjega leta.

Hkrati poteka tudi tekmovanje za osvojitev X-prize v genomiki. Za osvojitev 10 milijonov $ mora team sekvencirati 100 človeških genomov v 10 dneh.

13 komentarjev

Delujoča digitalna ura na papirju

Slashdot - Citizen Watch je izdelal <b>digitalno uro debeline papirja</b>. To novost jim omogoča E Ink Imaging Film. Poleg dejstva, da ura ne potrebuje popolnoma nobene osvetlitve, je prikazovalnik tudi zelo stabilen, ker ima spominski efekt, ki ne zahteva praktično nič energije za ohranjanje slike. Vse to pa posledično tudi drastično poveča trajanje delovanja baterije in nam da rezultat: en odstotek porabe energije tradicionalnih prikazovalnikov ure.

Kdo ve kdaj se bodo takšni prikazovalniki pretvorili v prikazovalnike reklam... bodo bannerji še v papirnatih časopisih?

47 komentarjev

Prvi zasebni polet v vesolje

CNN.com - Kakor poroča CNN.com, je prvi zasebni vesoljski polet uspel. Pilot oz. sedaj že astronavt 62-letni Mike Melvill je polet začel ob 15.30 po našem času in po eni uri se je SpaceShipOne odcepil od matičnega letala White Knight, ki je ponesel SpaceShipOne do višine 15 km. Ta je potem sam nadaljeval pot do višine nekaj čez 100 km (raketni pogon je bil v pogonu približno 80 sekund) ter po posegu v vesolje varno pristal na matičnem letališču Mojave ob 17.15 po našem času.

Uradna strana stran tega projekta zaenkrat še ne poroča o tem dogodku.

O dogodku poročajo tudi slovenski mediji: 24ur.com in RTV Slovenija.

Kot zanimivost naj omenimo še to, da je sponzor ameriški milijarder Paul Allen, soustanovitelj Microsofta, in sicer z vsoto 20 miljonov dolarjev.

Če podjetju uspe polet ponoviti s tremi ljudmi na krovu v treh tednih, potem bodo verjetno tudi zmagovalci X Prize.

vir: 24 ur

vir: 24 ur

30 komentarjev

Se začenja vesoljski turizem?

Slashdot - Ameriška vlada je sporočila, da je podelila prvo licenco za izgradnjo zasebne rakete s človeško posadko, s čimer naj bi prvič v zgodovini odprla vesolje za posameznike. Federal Aviation Administration (FAA) je licenco podelila podjetju Scaled Composites iz Kalifornije, ki ga vodil Burt Rutan, znan predvsem kot oče letala, ki je leta 1986 prvo obkrožilo svet, brez da bi vmes natočilo gorivo.

Space Ship One je sestavljen iz raketnega letala SpaceShipOne in White Knighta, eksotičnega reaktivca, ki bo ponesel raketo v orbito. Plovilo so izdelali na pobudo razpisa X PRIZE, ki naj bi pomagal zagnati vesoljski turizem. Nagrada za prvo mesto je bila 10 milijonov USD. Raketa bo morala nositi vsaj 3 ljudi in doseči 72 km nad Zemljo, postopek pa bodo morali ponoviti 14 dni po prvem vzletu. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi Tody.

10 komentarjev