»

Predavanje - Hitri vlak skozi Ljubljano: "ne, hvala" ali "ja, super"

Slo-Tech - V sredo, 10. decembra, bo v Kavarni Union predaval dr. Branko Kontič (Inštitut Jožef Stefan) o vplivu prometa na okolje. Začetek predavanja bo ob 20. uri.

Razprava o hitrem vlaku skozi Ljubljano bo udeležence "popeljala" k vprašanju, kaj vse bi bilo treba v okolju spremeniti, da bi uresničili interes po učinkovitem in varnem prevozu na daljše razdalje. Poudarek bo na spoznavanju posledic, ki jih le redko omenjamo ali slišimo, ko govorimo o prometu. Siceršnje razprave se večinoma dotikajo izpustov CO2, prašnih delcev in načinov prevoza, tokrat pa bodo v središču okoljske spremembe, zagate in dileme, ki jih lahko uspešno rešujemo le na strateški ravni in preko obravnave alternativ ter optimizacij. Kako nam lahko pri tem pomagajo tehnično znanje in različne znanosti boste slišali v prikazih o nujnih predorih, ki bi jih za hitri vlak morali še narediti v Sloveniji, viaduktih, ki naj bi premoščali nekatere doline, postajališčih in povezavah z drugimi načini transporta (npr....

39 komentarjev

TGV novi rekorder med vlaki

vir: CNN
CNN - CNN poroča o novem hitrostnem rekordu, ki ga je dosegel eden izmed bolj znanih hitrih vlakov -- francoski TGV. S pomočjo določenih modifikacij, med drugim so mu nadeli kolesa z večjim radijem in močnejši motor s 25.000 konjskimi močmi, je dosegel hitrost 574,8 km/h, kar je precej bolje od prejšnjega rekorda iz leta 1990, pri katerem so se peljali zgolj 515,3 km/h. Train a grande vitesse je tako postal najhitrejši konvencionalni vlak na svetu, hitreje od njega se je pred štirimi leti peljal le lebdeči japonski vlak, pa še ta ga je prehitel zgolj za 6,1 km/h. Preberite izvorno novico.

73 komentarjev

Tehnologija: najhitrejši vlak

Japan Times - JapanTimes poroča, da so Japonci uspeli postaviti absolutni svetovni rekord v hitrosti vlaka. Vlak, ki je s pomočjo magnetov lebdel na zračni blazini, je dosegel največjo hitrost 581 km/h in tako izboljšal prejšnji rekord za dva kilometra na uro. Takšno hitrost so sicer dosegli s testno vožnjo, a tudi ko bo vlak pričel redno voziti, bo vozil s hitrostmi do 500 km/h, s čimer bo najhitrejši potniški vlak. Hitrosti, večjih od 580 m/h, zaradi same zasnove ne bodo več poskušali dosegati. Več o tem.

23 komentarjev

Vlak na "magnetno-zračni" blazini

New Scientist - Ponovno ena malce bolj tech novica. Kmalu bo namreč začel na Kitajskem voziti prvi vlak na "magnetni pogon". Vlak bo za navadno rajo dostopen po novem letu, medtem ko so se izbranci že lahko popeljali s tem čudom. Vlak je dosegal hitrosti do 500 km/h, v potniškem prometu pa bo vozil s samo 400 km/h. Podrobne informacije si lahko preberete na tej strani.

Zahvala za to novico pa gre našemu zagrizenemu forumašu Thomasu.

16 komentarjev