»

Izšla nova različica Inkscapa

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova različica odprtokodnega programa za urejanje vektorske grafike Inkscape. Inkscape, ki za zapis uporablja Scalable Vector Graphics (SVG) format, se uporablja za oblikovanje risb, plakatov, logotov, naslovnic knjig, pa tudi za risanje diagramov, zemljevidov, itd. Inkscape pri razvoju sicer želi konkurirati programom, kot so Illustrator, CorelDraw in Xara X.



Različica 0.46 pa poleg ostalih izboljšav prinaša tudi pomembno novost: polno podporo PDF dokumentom. Z Inkscape bo od sedaj naprej mogoče PDF dokumente ne samo ustvarjati, pač pa tudi urejati.

Inkscape je na voljo za Linux, Windows 2000/2003/XP ter OSX. V slovenski jezik je preveden...

34 komentarjev

Izšel GNOME 2.22

GNOME - Izšla je nova različica priljubljenega odprtokodnega namizja GNOME 2.22.

Opis vseh novosti najdete v uradni objavi nove različice, med pomembnejše pa lahko prištejemo program Cheese za zajem fotografij in videa iz spletne kamere, program Anjuta, ki je po novem del paketa za razvijalce programske opreme ter novo knjižnico za navidezni datotečni sistem GVFS/GIO, ki bo nadomestila starejšo GNOME-VFS. To pomeni številne izboljšave v programih kot je Nautilus, vendar pa na začetku tudi malce nazadovanja, saj vsi programi še ne izkoriščajo polnega potenciala nove knjižice.

Kot je že v navadi, je namizje na voljo tudi v slovenskem jeziku.

5 komentarjev

Izšel GNOME 2.20

GNOME 2.20

Slashdot - Nova različica prinaša kup novosti in izboljšav, med drugim tudi nov power management, Evince (GNOME-ov pregledovalnik dokumentov), Totem (video predvajalnik) in Tomboy. Nekaj sprememb je doletelo tudi vizualna podoba menija nastvitev.

Izdaja nove različice sovpada z deseto obletnico obstoja. V tem obdobju se je projekt neverjetno razvil in postal globalni fenomen. Privzet je v mnogih popularnih distribucijah, med drugim tudi v Ubuntu in Fedora, s tem pa je zelo razširjen med Linux uporabniki, katerih število nenehno raste.

Nova različica bo vključena v Ubuntu 7.10, katerega izid je predviden za naslednji mesec.



Dolpoteg za nestrpne in izvorna novica.

17 komentarjev

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico

vir: OSNews
OSNews - Leta 1997 je Miguel De Icaza na GTK poštnem seznamu najavil, da bo kot odgovor na KDE, ki uporablja lastniško Qt knjižnico, GTK uporabil v novem namiznem okolju. Ustanovljena je bila fundacija GNOME.

Ravno danes mineva od tega 10 let, GNOME pa je prehodil že kar lepo pot. Po dveh letih od ustanovitve so izdali prvo izdajo, ki je bila še precej podobna KDE in Windows.

Leta 2002 so z različico 2.0 prešli na GTK 2 in izdali smernice za uporabniški vmesnik. GTK 2 je omogočil glajene pisave.



Z izdajo 2.4 pa so najavili, da bodo nove različice izdajali vsakih 6 mesecev, kar je všeč predvsem izdelovalcem distribucij. Od takrat je GNOME privzeto namizje (ali pa so...

59 komentarjev

GNOME 2.16

GNOME - Predvčerajšnjim je izšla nova različica prostega in odprtokodnega namiznega okolja za Linux in ostale na UNIX-u bazirane sisteme -- GNOME 2.16. Med vsemi izboljšavami velja še posebno omeniti uporabo knjižnice GTK+ 2.10, ki omogoča novo pogovorno okno za tiskanje in novo pogovorno okno za odpiranje datotek. Nova je tudi podpora za 3D efekte (ki pa je privzeto izključena), urejevalnik menijev Alacarte, program za ustvarjanje zapiskov Tomboy, boljše upravljanje za prenosne računalnike, uporaba grafične knjižnice Cairo v programu Evolution in še nekatere ostale posodobitve. Z različico 2.16 je svoj prostor med podprtimi jeziki našla tudi slovenščina, dodatne informacije o novi različici so na voljo na strani GNOME 2.16 Release Notes.

9 komentarjev

Gnome 2.10

GNOME - Skoraj pol leta je minilo od izdaje zadnje različice odprtokodnega namizja Gnome. In razvojna ekipa je predstavila novo različico - Gnome 2.10, ki bo nasledila 2.8.

Gnome 2.10 vključuje vgrajen video predvajalnik, luščenje glasbenih CD-jev s samo enim klikom ter večjo podporo različnim večpredstavnim formatom. Razvijalci so popravili tudi vec tisoč hroščev ter s tem pripomogli k večji stabilnosti.

Spremenili so tudi t.i. "splash screen". Izbrali so ga s pomočjo razpisa, zmagovalca si lahko ogledate na tej strani, ostale sodeluječe pa tukaj.

Novi Gnome 2.10 si lahko prenesete iz uradne strani, kjer boste izvedeli tudi vse o novostih. Za najbolj nadebudne pa je na voljo tudi predstavitvena različica prihajajoče izdaje Ubuntu Linuxa.

34 komentarjev

Gnome 2.8

Gnome je poliglot

vir: GNOME
OSNews - Nekoliko z zamudo, a vendarle najavljamo, da je izšel Gnome 2.8, nova različica priljbuljenega namiznega okolja za Linux in sorodne operacijske sisteme. Kljub temu, da ni tako radikalnih novosti kot pri prehodu na prejšnjo različico (samo spomnite se "prostorskega" delovanja Nautilusa), se kljub temu najde kopica sadov šestmesečnega dela.

Novi Gnome odslej uporablja standardiziran način odpiranja datotek na podlagi tipov MIME, uvaja DNS-Based Service Discovery, Gnomovo inačico Applovega Rendezvousja, in prinaša izboljšano upravljanje pomnilniških naprav. Preglednejše je dodajanje vstavkov v pult, mnogi med njimi pa so izpiljeni, npr. poročilo o vremenu, koledar, stanje baterije,...

6 komentarjev

Nova Apacha

Warp2Search -

Včeraj je izšla nova verzija Apache HTTP Serverja 1.3, ki je tokrat označena kot revizija 1.3.28. Nova različica ne prinaša kakšnih večjih dodatnih funkcionalnosti, saj edine spremembe napram 1.3.27 popravljeni nekateri hrošči in varnostne luknje. Prenos je že mogoč.

Tudi dvojka je dočakala svojo novo inkarnacijo, ki je tokrat oštevičena kot 2.0.47. Tudi tu novih zmožnosti ni, saj so odpravljene le nekatere varnostne luknje s hrošči. Dolvleka.

Klik!

0 komentarjev