»

Intel lansiral 56-jedrne Xeone in Optane DCPMM

AnandTech - Pri Intelu so na presenetljivo obsežni tiskovni konferenci najavili praktično vse letošnje novosti, namenjene podatkovnim centrom. Splovili so novo linijo procesorjev Xeon na arhitekturi Cascade Lake in sistemov-na-čipu Xeon D; na trg poslali inačico pomnilnika Optane, ki sede v podnožja za RAM; pa najavili FPGA čip Agilex in 100-gigabitni vmesnik za Ethernet.

Intel izdelke za podjetja običajno naznanja vsakega posebej, letos pa so se odločili vsemu repertoarju za strežniške farme nameniti en osrednji dogodek. Glavna zvezda so bili novi Xeoni na osnovi arhitekture Cascade Lake. Gre za naslednike Skylakov-SP, zato pomenijo optimizacijsko fazo v razvoju in so torej še vedno napravljeni v 14 nanometrih. Novosti se...

39 komentarjev

Intel izdal osemjedrne Xeone 7500

TG Daily - Intel je z novimi procesorji Xeon 7500 postavil nov osebni rekord, saj je v en procesor stlačil kar osem jeder. Vsako uporablja tehnologijo večnitenja (HyperThreading), torej lahko posamezen procesor hkrati obdeluje šestnajst niti. Povečali so tudi podporo za pomnilnik, tako da lahko štiriprocesorski strežnik s Xeoni 7500 naslovi do terabajt pomnilnika. Intel pravi, da so Xeoni 7500 trikrat zmogljivejši od trenutnih Xeonov 7400. Tiktakali bodo s frekvencami do 2,66 GHz, posedujejo še 24 MB predpomnilnika, štiri QPI-povezave in Turbo Boost. Prav tako so Xeoni 7500 prvi procesorji, ki vsebujejo MCA.

Z novim procesorjem Intel odgovarja AMD-ju, ki je predstavil dvanajstjedrne procesorje, ki imajo dvoje šestjedrnih sredic. Cena za...

28 komentarjev

Intel prodal milijon štirijedrnikov

Daily Tech - Nekaj dni nazaj je procesorski gigant iz Santa Clare dosegel pomembno prelomnico. Na lanskem jesenskem IDF-ju so obljubili, da bodo prodali milijon štirijedrnih procesorjev, še preden bo AMD-ju uspelo splaviti svojo Barcelono. To jim je sedaj uspelo kar dva meseca pred predvidenim rokom, torej v približno osmih mesecih (tovrstne procesorje so začeli prodajati novembra). Po lastnih ocenah imajo za rekord največ zaslug njihove 65 nm proizvodne kapacitete.

Prihodnost Intelovih štirijedrnikov je svetla. 22. julija lahko pričakujemo pocenitev namiznih, kasneje pa še modelov za zahtevnejše uporabnike. Do konca leta bodo predvidoma splavljeni novi procesorji Xeon na jedru Tigerton, leta 2008 pa štirijedrni Itaniumi Tukwila. Slednji bodo s sabo prinesli tudi platformo, kompatibilno z Xeoni.

Izvorna novica.

Potrebujemo samo še resne razvijalce programske opreme, da bomo vso to procesorsko moč na namiznih sistemih lahko učinkovito izkoristili.

23 komentarjev

AMD izdal cenovno ugodne DX10 grafikulje

Slashdot - AMD-ju so po izidu HD 2900 XT manjkale grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki bi bile zgrajene na novih jedrih RV630 in RV610. O omenjenih karticah se je v preteklosti precej besedičilo, a v trgovinah niso bile na voljo. Sedaj je temu konec in nVidia je dobila konkurenco tudi v tem segmentu, saj je AMD izdal kartici HD 2400 in HD 2600. Najbrž ne rabimo posebej razlagati kateri model je namenjen komu, treba pa je omeniti, da trenutna verzija gonilnikov ni sposobna realizirati rezultatov, ki bi jih pričakovali.

Izvorna novica.

Mogoče pa se bo AMD-ju uspelo pobrati, če bo le uspel narediti spodobne gonilnike.

30 komentarjev

Cenovna vojna na trgu procesorjev

CRN - Na trgu procesorjev je po poročanju CRN za pričakovati pravo cenovno vojno, saj bosta prihodnji mesec tako Intel kot AMD znižala cene nekaterim procesorjem. O znižanju cen procesorjev slednjega smo že poročali, medtem ko naj bi Intel 22. aprila znižal cene svojim dvo- in štirijedrnikom. Največja, kar 40 odstotna pocenitev bo doletela model Core 2 Quadro Q6600, za enak odstotek naj bi se pocenili tudi najzmogljivejši Core 2 Duo procesorji, medtem ko se bodo cene ostalih Core 2 Duo procesorjev znižale za najmanj 20 odstotkov. Poglavitni razlog za masovno pocenitev procesorjev naj bi bili AMD-jevi štirijedrniki s kodnim imenom Barcelona, ki bodo luč sveta zagledali nekje sredi letošnjega leta.

Več o cenovni vojni si preberite na CRN.

26 komentarjev

Še več cenejših procesorjev

The inquirer - Zadnje čase po spletu kot gobe po dežju rastejo različne vesti o pocenitvah procesorjev, o mnogih smo poročali tudi na Slo-Tech-u. Tokrat je odličen sprejem izvedel AMD in žogico odbil nazaj proti Intelu. Inquirer je namreč danes objavil novico, v kateri pravijo, da bosta primerka X2 6000+ in 5600+ cenejša za skoraj polovico, medtem ko se bodo ostali dvojedrniki pocenili za 20-30 odstotkov. Nekateri Semproni bodo 37-49, Athloni FX 62 in 64 pa 20-25 odstotkov cenejši. Na zadnjem mestu so pocenitve starejših enojedrnikov. Različice 4000+, 3800+ in 3500+ bodo stale 9, 16 in 23 odstotkov manj. Več v izvorni novici.

21 komentarjev

Novi Xeoni in nove cene

Daily Tech - Po pocenitvah namiznikov, o katerih smo pisali pred dobrima dvema tednoma (glej povezane novice), Intel tokrat niža tudi cene procesorjev, namenjenih zahtevnejši uporabi. Preden bo AMD-ju uspelo lansirati Barcelono, nameravajo prodati čimveč lastnih štirijedrnikov, zato so pocenitve precejšnje in se dotikajo tudi dvojedrnih Xeonov.

Obenem so najavili tudi dva nova modela, imenovana Xeon DP X5365 in Xeon UP X3230, pri čemer gre predvsem za blažjo osvežitev starejših izdelkov (dvig frekvenc), a z natančnimi številkami v megahercih in dolarjih ne mislim utrujati. Vse lahko namreč najdete v lepo urejenih Daily Tech-ovih tabelah.

0 komentarjev

Intel niža cene

DigiTimes - Glede na starejše uradne izjave podjetja Intel so bile okrog 22. aprila letos načrtovane spremembe (bolje rečeno padci) cen, a situacija se je spremenila, ko je pred dvema tednoma AMD precej pocenil lastne procesorje. Intel se je zato odločil, da bo ukrepal prej, kot je bilo predvideno, in za naslednje dni napovedal 5-10% nižje cene čipov nižjega in srednjega razreda (seriji 820 in 915 naj bi ponovem stali okrog 80 dolarjev).

Tabela še vedno svežih januarskih pocenitev in dodatne podrobnosti o tokratni potezi se nahajajo v izvorni novici na DigiTimes, o natančnih datumih in številkah bomo še poročali.

12 komentarjev

AMD reže cene svojim procesorjem

Slo-Tech - Dragi bralci, veselite se! AMD je znižal cene svojim procesorjem. Za najšibkejšo dvojedrno izvedenko 3800+ X2 (2,0 GHz) bo po novem namesto 152 dolarjev, potrebno odšteti 138 dolarjev (9%), za zmogljiv model X2 5200+ (2,6 GHz) pa namesto 403 dolarje, samo še 295 zelencev (27%).

Cene se bodo znižale tudi najšibkejšim procesorjem. Za model Sempron (L2 256 kB, 1,6 GHz) bo po novem treba odšteti zgolj 41 dolarjev, prej 56 (27%).

Več o znižanju si preberite tukaj.

Konec meseca pričakujemo enake ukrepe tudi od Intela.

Je torej končno prišel čas za nadgradnjo?

32 komentarjev