»

Končali izdelavo replike tunnyja

vir: BBC
BBC - Britanski National Museum of Computing je po šestih letih končal izdelavo replike tunnyja. Tako so se imenovali stroji, ki so jih Britanci med drugo svetovno vojno v Bletchley Parku uporabljali za dešifriranje nemških sporočil. Nemci so uporabljali Lorenzovo šifro, ki je Britanci nekaj časa niso mogli razvozlati. To jim je uspelo šele 1942, po tem ko so Nemci avgusta 1941 poslali podobno sporočilo dvakrat z istimi ključi, kar je bila sicer z dobrimi razlogi prepovedana praksa.

John Tiltman in njegova ekipa je po večmesečnem delu razvozlala šifrirni algoritem, tako da je lahko William Tutte zgradil napravo za avtomatično dešifriranje sporočil nemške vojske. Tunny je deloval v navezi s colossusom, ki je izračunal šifrirne ključe, nato pa je tunny iz teh...

18 komentarjev

Test Blu-ray zapisovalnika Pioneer BDR-101ABK

X-Bit Labs - Optični diski nove generacije se počasi, a vztrajno prebijajo v domove uporabnikov. Na X-bit labs so si ogledali enega od trenutno dobavljivih Pioneerjevih Blu-ray zapisovalnikov ter na njem izvedli standardne teste. Žal je opisovalec imel za testiranje na voljo samo en BD, pa tudi testi drugih podobnih enot zaenkrat niso najbolj pogosti, tako da je težko objektivno presoditi kako se obnese na področju zapisovanja z modrim laserjem. Je pa zato bil toliko bolj temeljit preizkus zmogljivosti z DVD-ji, kjer se je na pladnju sukalo 10 različnih medijev. Priporočamo branje. Izvorni članek.

23 komentarjev

Specifikacije za Blu-ray bodo prenovljene

Daily Tech - Kljub temu, da se predvajalniki s podporo najnovejšim ploščkom že na veliko šopirijo po trgovinskih policah, so se vrhovni možje, ki skrbijo za specifikacije standarda Blu-ray, odločili, da ga malce prenovijo.

Od oktobra letos bodo morali vsi modrožarkovski predvajalniki podpirati BD-Javo, variacijo popularnega programskega jezika, s pomočjo katerega bodo Blu-ray ploščki lahko kupcem ponujali različne posebne funkcije, kot je na primer slika v sliki. Sicer naj bi kljub spremembam standarda novi mediji delovali tudi na starejših komponentah, le da bodo uporabniki pri tem oropani vseh bombončkov. Poleg tega bodo morali jesenski in kasnejši modeli v svojem drobovju imeti 256 MB oz 1 GB (tisti, z omrežnimi zmogljivostmi) spomina. Več na DailyTech-u.

5 komentarjev

HD-DVD in Blu-ray dobila konkurenco

Daily Tech - Britansko podjetje New Medium Enterprise je predstavilo nov tip ploščka za zapisovanje podatkov, imenovanega VMD (Versatile Multilayer Disc), ki temelji na relativno stari tehnologiji, za branje in zapisovanje podatkov namreč skrbi rdeči laser, tako kot pri vsem dobro znanem DVD-ju. Skrivnost, s katero so plošček posodobili, je večslojnost. Zaenkrat je možno na njegove štiri plasti shraniti 20 gigabajtov podatkov, v prihodnosti lahko pričakujemo kapacitete do 48 GB.

NME trdi, da je HD izvedenka njihovega VMD-ja čistokrven high-definition medij, saj omogoča ločljivosti do 1080p, zadostno hitrost prenosa (40 Mbps), enkripcijo AES in zaklepanje na regije. Seveda bo potrebno za nove...

9 komentarjev

Prvi HD-DVD film na BitTorrentu

Ars Technica - HD-DVD predvajalniki so trenutno zelo redka vrsta, še posebej modeli za vgradnjo v osebne računalnike. Zaradi astronomskih cen si mnogi še nekaj časa ne nameravajo kupiti tovrstne naprave, tisti, ki pa so z njimi že opremljeni, pa so večinoma z malo hekanja usposobili enote, izvorno namenjene Xboxu 360. Navsezadnje je tako ali tako na voljo zgolj peščica filmov, kljub vsemu pa nobeno od naštetih dejstev ne omejuje...

93 komentarjev

Zapisovalnik HD DVD še januarja

X-Bit Labs - Vneta zagovornica standarda HD DVD, Toshiba Corporation, je včeraj predstavila prvi zapisovalnik ploščkov v standardu HD DVD. Toshiba SD-H903A lahko predvaja, bere, piše in prepisuje eno- in dvoslojne DVD-je, HD DVD-je in običajne CD-je. Za nemoteno zapisovanje skrbi osem megabajtov predpomnilnika, na matično ploščo pa se naprava povezuje z novim standardom SATA. Pogon bo uradno predstavljen z vsem pompom v Las Vegasu na International Consumer Electronics Showu med 8. in 11. januarjem. Prve primerke bodo razposlali še ta mesec, širšo prodajo pa pričakujemo v februarju. Več o tem.

19 komentarjev

DVD Jon namerava licencirati razbitje FairPlay-a

Tech Report - Oči se priprejo in čez obraz zaveje blag nasmeh, ko je med našimi bralci govora o DVD Jonu. To je tisti fantič, ki je pri 15 letih razbil zaščito kopiranja DVD medijev. Zdaj pravi, da je enako storil z Applovim DRM-jem, FairPlay.

Napisal je dva programska kosa. Prvi omogoča, da se skladbe, prenesene iz iTunes predvajajo tudi na ne-iPod predvajalnikih, z drugim pa bodo lahko poleg Appla...

1 komentar

Blu-ray Samsungov predvajalnik v Evropi in TDK-jev 200 GB medij

Slo-Tech - S predstavitvijo na IFA - Internationalen Funkaustellung v Berlinu, je Samsung tudi v Evropi začel s prodajo BD-1000 Blu-ray predvajalnika. TDK je medtem že razvil medij, ki lahko v 6 slojih shrani 200 GB podatkov. Tu se seveda ne mislijo zaustaviti in že razmišljajo o 8 slojih. Žal je govora o prototipih.

Žal so potihnile tudi govorice o dvoživkah (Blu-Ray + HD-DVD) med obema rivaloma za bodoči "DVD" standard.

17 komentarjev