»

Asusovi majhni in poceni prenosniki prihajajo

vir: Hexus
DigiTimes - Po poročanju DigiTimesa naj bi Asustek sredi septembra začel z dobavo svojih poceni prenosnikov imenovanih Eee PC v Evropo, ZDA, na Kitajsko in na Tajvan. Gre za prenosnike majhnih dimenzij, najverjetneje s 7 oziroma 10 palčnimi ekrani. Kupcem bodo predvidoma na voljo štiri različice omenjenih prenosnikov, izmed katerih bo za najcenejšega potrebno odšteti 199, za najdražjega pa 369 ameriških dolarjev, med tem ko bo cena srednje opremljenih različic 239 oziroma 349 dolarjev, prav slednjih pa naj bi bilo največ na voljo.

Obenem naj bi Asustek sklenil pogodbe o prodaji omenjenih prenosnikov tudi z več izobraževalnimi ustanovami in zavarovalnicami. Kljub...

94 komentarjev

Nova revizija Wii-ja bo zatrla čipe

DigiTimes - Ker Nintendo pri izdaji nove konzole ni na hardverskem področju delal tako veliko kot konkurenca, so v relativno kratkem času po izidu Wii-ja postali dobavljivi t.i. modchip-i, enostavno vgradljivi čipi, ki omogočajo uporabo neoriginalnih CD/DCD medijev in pogosto dodajajo konzolam različne funkcije. Posledica tega dogodka je dejstvo, da prodaja iger ni tako dobra, kot bi lahko bila, kar Nintendu vsekakor ni pogodu (čeprav služijo že s samo konzolo). V prihajajoči novi reviziji bodo tako svoj izdelek posodobili, da ga vsaj zaenkrat ne bo možno modificirati. V novici na DigiTimes pravijo, da bi modifikatorje najbolj ustavilo BGA pakiranje čipov, trenutne ovire pa bi znale biti odpravljene v manj kot mesecu dni.

18 komentarjev

Hitachi odpušča

Slo-Tech - Japonski proizvajalec trdih diskov Hitachi bo odpustil enajst odstotkov, oziroma 4500 zaposlenih. Odpuščanje delavcev je le eden izmed ukrepov, s pomočjo katerih namerava Hitachi v petih letih privarčevati kar tristo milijonov ameriških dolarjev. Med drugim naj bi ukinili svoje obrate v Mehiki in jih prenesli na Filipine, na Tajskem pa so ustanovili nov obrat za izdelavo 2,5-palčnih trdih diskov.

Več o tem v Hitachijevem sporočilu za javnost ter na DigiTimes.

9 komentarjev

Povpraševanje po dvoslojnih ploščkih bo še raslo

DigiTimes - Po poročanjih DigiTimes naj bi se v letošnjem letu prodalo dobrih dvakrat več dvoslojnih DVD medijev kot lani (natančneje 122% več). Analitiki predvidevajo, da se zaradi vojne med formati in trenutno zelo visokih cen modernejši mediji, za branje katerih je potreben modri laser, še ne bodo prijeli. Namesto tega bodo na popularnosti pridobili stari dobri DVDji, ki s slabimi 10 gigabajti kapacitete še vedno nudijo dovolj prostora za posnetke v HD ločljivosti, obenem pa so tudi zelo ceneni in podprti na praktično vseh predvajalnikih. Več informacij v izvorni novici.

30 komentarjev

Dell prodal največ PC-jev v letu 2006

DigiTimes - Po navedbah DigiTimesa je največ osebnih računalnikov v lanskem letu prodalo podjetje Dell, kljub impresivnemu podatku pa zanje vse ni tako zelo bleščeče, HP jim namreč pošteno diha za vrat. V zadnji četrtini 2006 jih je celo prehitel, takrat so prodali 11,6 milijona PC-jev (dell le9,6) in s tem glede na prejšnje tri mesece prodajo povečali za kar 21.1 odstotka. Nižja mesta so si nato razdelili Lenovo, Acer in ostali, več podrobnosti, zabavnih številk in statistike najdete v izvorni novici.

15 komentarjev

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev

Dražji zapisljivi CD-ji

DigiTimes -

Kot poročajo na DigiTimes, se nam obeta nova podražitev CD-R medijev. Trenutno je njihova cena približno 0,2 dolarja (40 tolarjev), v tretjem četrtletju letošnjega leta pa lahko pričakujemo kar desetodstotni porast nabavnih cen na 0,22 dolarja (44 tolarjev). Ritek in CMC Magnetics, največja izdelovalca teh medijev, poudarjata tudi, da se bodo še zadnje letošnje podražitve pojavile koncem leta. Razlog je povečano povpraševanje, ki bi v letošnjem letu doseglo predvidoma devet milijard enot, medtem ko proizvodnja zaostaja za dve milijardi. Po njihovih besedah proizvodnja ne bo dosegla povpraševanja vsaj še dve leti. Več o tem.

Kakšen učinek bo imela ta, na prvi pogled malenkostna podražitev na cene pri nas, je težko reči, a cene se pri nas po vsej verjetnosti ne bodo dvignile samo za deset odstotkov.

13 komentarjev

Modri laserji za DVD

CNN.com -

Devet podjetij, ki propagirajo t.i. Blu-ray Disc tehnologijo -- DVD format nove generacije, ki uporablja lasersko svetlobo modre valovne dolžine -- je končno sprejelo dogovor, da bodo pričeli licence podeljevati jutri. Tehnika modrega laserja bo dopuščala kapacitete do 27 GB na običajni 12 cm plošči, kar je v primerjavi s trenutnimi 4.7 GB nepredstavljivo veliko.

Že prej omenjene licence bodo podeljevali za dobo deset let, stale pa bodo od 20.000 do 60.000 dolarjev, odvisno kaj bodo njihovi kupci razvijali (ploščke, pogone, komponente ...). Kdaj bo ta tehnologija postala dostopna ljudskim množicam, uradno še ni znano, govori pa se, da na Japonskem še letos. Kakorkoli že, tehnologija je po besedah odgovornih nared, zaplete se lahko le še pri licenciranju in patentiranju. Originalna novica.

10 komentarjev