»

Debian bo odslej izhajal na dve leti

Debian - Pri Debianu, eni najbolj znanih distribucij Linuxa, so se odločili, da bodo nove različice svojega operacijskega sistema pričeli izdajati v rednih, dvoletnih časovnih razmikih.

Debian je do sedaj izhajal neredno, za spremembo pa so se odločili, ker si želijo večje predvidljivosti tako za uporabnike kot za razvijalce.Prvo zamrznitev sistema (obdobje, ko se v sistem ne dodaja novih lastnosti, temveč samo testira in odpravlja napake) pričakujemo decembra letos, končni izid Debian GNU/Linux 6.0 (s kodnim imenom Squeeze) pa spomladi 2010.

Različica Squezze naj bi prinesla večjo večarhitekturno podporo (izboljšali naj bi nameščanje 32-bitnega programja na 64-bitne računalnike) ter številne optimizacije zagonskega procesa.

Morda pa je k odločitvi Debiana pripomogel tudi zgled njegovega mlajšega brata, Ubuntuja ...

39 komentarjev

ZFS na Linuxu

Slashdot - Sun-ov podatkovni sistem je doživel modularno predelavo ter je sedaj s pomočjo modula FUSE na voljo tudi za Linux. Zaradi nekompatibilnosti licenc še ni bil dodan v samo jedro. Projekt pod imenom ZFS on FUSE naj bi omogočil uporabnikom Linuxa, da uporabijo podatkovni sistem ZFS, brez da je ta integriran v samo jedro. Kot delujoča možnost je bil potrjen tudi zagon sistema z ZFS particije. Trenutna hitrost dosega le polovično zmožnost originalnega, vendar razvijalci upajo, da se jim bo posrečilo, kot pri NTFS projektu za Linux.

Izvorna novica!

21 komentarjev

Paketek dneva

Slashdot - Ljudje, ki delajo na eni izmed bolj znanih distribucij Linuxa, Debianu, so začeli z novim projektom po imeni Debian paketek dneva. Kot ste najbrž že uganili, bodo v sklopu tega projekta vsak dan predstavili en primerek programske opreme, ki se po njihovem omrežju distribuira s pomočjo Advanced packaging tool-a, ga na kratko opisali, pokazali posnetke zaslona med njegovim delovanjem in tako poskušali razširiti obzorja uporabnikov ter jim olajšati delo s pripomočki, za katere prej niso vedeli.

Novica izvira s slashdota, obiščite tudi domačo stran projekta.

0 komentarjev

Razvijalci namerno zavlačevali razvoj Debiana 4.0

digg.com - Nova različica precej popularne distribucije Linuksa, Debian 4.0, ki nosi kodno ime Etch, ne bo prispela do konca tega leta. V blogu Andreasa Bartha, upravljalca izdaj ter razvijalca, je zapisano, da so se nekateri razvijalci nenadoma nehali ukvarjati s samim projektom. Izkazalo se je, da so se programerji začeli umikati iz protesta, ker Barth in drugi upravljalec izdaj, Steve Langasek, prejemata plačilo za delo na projektu od dunc-tank.org.

Dunc-tank je združenje Debianovih razvijalcev, ki zbirajo denar za "podporo programerjem, da lahko posvetijo ves čas Debianu". Glavni razlog za ustanovitev skupine je bilo dejstvo, da ima Debian že dolgo tradicijo zamujanja svojih rokov. Med člane spadajo Anthony Towns, voditelj Debian projekta, Steve McIntyre, njegov asistent, razvijalca Raphael Hertzog in Joey Hess ter zelo znani razvijalec kernela Ted Ts'o.

Veliko razvijalcev je zavračalo ustanovitev skupine ter so celo zahtevali umik Townsa kot voditelja projekta. Ko so oktobra o

20 komentarjev

Debian namerava preimenovati Firefox

InternetNews - Linux distribucija Debian, ki je že od nekdaj ena od bolj striktnih pri zagotavljanju svobode in odprtosti kode, je prišla navzkriž z Mozillo. Do sedaj je Debian samo izpuščal Firefox-ov logotip, po novem pa bo moral spremeniti tudi ime. Prvi problem je, da Mozilla ne dovoli uporabe imena Firefox brez logotipa, drugi pa, da zaradi zagotavljanja kakovosti brskalnika Mozilla, ne dovoli uporabe imena, v kolikor se sprememb predhodno ne pošlje njim v pregled.

To nekatere distribucije že počnejo, Debian pa se je odločil, da tovrstno ravnanje zaradi količine napak v Firefoxu ne bi bilo smiselno. Zato bodo raje spremenili ime, tako da bodo še naprej odpravljali napake in distribuirali svojo, popravljeno različico.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Vdor na Debianov strežnik

Slo-Tech - 12. julija je bil kompromitiran eden izmed Debianovih strežnikov, in sicer ( gluck.debian.org).

Po zadnjih podatkih naj bi napadalec za dostop uporabil ukraden uporabniški račun nekega debianovega razvijalca, za povečanje (elevacijo) privilegijev pa je uporabil prctl() kernel ranljivost. Administratorji zagotavljajo, da napadalec ni povzročil večje škode saj je bil vdor hitro odkrit in saniran.

Več informacij na debianovem poštnem seznamu, oziroma med novicami.

38 komentarjev