»

Vdor v Merkurjev POS sistem?

RTV Slovenija - MMC RTV Slovenija poroča, da naj bi za zdaj še neznani storilci med 13. in 19. februarjem letos vdrli v POS sistem Merkurjeve trgovine na Primskovem v Kranju in pridobili podatke o več kreditnih oziroma plačilnih karticah strank, ki so s plastičnim denarjem plačevale v omenjeni trgovini.

Zlikovci naj bi s tako pridobljenimi podatki dvigovali gotovino na Nizozemskem. Podatkov o tem, koliko kupcev je bilo oškodovanih, trenutno še ni na voljo, znano pa naj bi bilo, da so bile zlorabljene kartice več izdajateljev, ti pa so o tem že obvestili prizadete stranke.

V anketi na najdi.si je kar 31% respondentov odgovorilo, da še nikdar niso kupovali prek interneta, saj se jim to ne zdi varno. Bodo taisti ljudje sedaj začeli panično zažigati kreditne kartice?

70 komentarjev

Nov način vdora v bančne avtomate

Schneier.com - Kot na svojem blogu poroča Schneier, je v ZDA za zdaj še neznani storilec oropal nekaj bančnih avtomatov na precj hi-tech način.

Storilec je namreč za bančni avtomat Tranax Mini Bank 1500 iz spletne strani proizvajalca pridobil uporabniški priročnik. V njem je med drugim lahko prebral navodila kako vstopiti v administracijski način s privzetimi gesli. Ker bančni avtomat ni imel spremenjenega privzetega gesla, je storilec preprogramiral avtomat tako, da je namesto 5-dolarskih bankovcev izplačeval 20-dolarske.

Kljub varnostnim kameram in domnevni visoki varnosti avtomatov, je za zdaj še neznani storilec po izplačilu veselo odkorakal z štirikratno vsoto denarja prigoljufanega denarja v žepu. Goljufijo so odkrili šele po devetih dneh.

33 komentarjev

Končno prve koristi od nadzornih kamer v Sloveniji?

RTV Slovenija - Kot poroča spletna stran RTV Slovenija, bo policija na avtocesti med Vranskim in Blagovico danes pričela izvajati poostren nadzor nad prometom. Pri tem pa se nam obeta novost. Policija bo namreč kriminalce, pardon, prekrškarje, pričela loviti tudi s pomočjo nadzornih kamer Darsa, ki so bile v osnovi namenjene nadzoru cest in informacijam o prometu, ne pa nadzoru in kaznovanju voznikov.

A tehnologija je tu, in zakaj je ne bi uporabili še za druge namene kot za tiste, zaradi katerih je bila v osnovi načrtovana? Kamere, ki so bile na avtoceste postavljene za nadzor dogajanja na cestišču, bodo sedaj začeli uporabljati za lovljenje posameznikov, ki druge udeležence v prometu ogrožajo s svojo neodgovorno vožnjo in ostalih kriminalcev ter njihovo kaznovanje. Koristi nadzora tako ne bodo deležni samo morebitni teroristi, pač pa vsi vozniki, ki ne uporabljajo varnostnih pasov, telefonirajo med vožnjo ali kako drugače kršijo zakon.

Koristi nadzornih kamer bodo tako kmalu lahko spoznali še...

237 komentarjev

Kreditne kartice prihodnosti?

Crypto-Gram - Da plačevanje s kreditnimi karticami preko interneta ni povsem varno, se verjetno vsi zavedamo. Tehnologije, kot je SSL, sicer varnost nekoliko povečajo (kljub temu še vedno obstaja možnost man-in-the-middle-napada), vendar pri plačevanju iz raznih cybercaffejev ali knjižnic nikoli ne moremo vedeti, če ni morda kdo na računalnik namestil programa, ki snema pritisnjene tipke (keylogger).

A morda se bo to v prihodnosti spremenilo. Kot poroča Crypto-Gram je namreč podjetje BeepCard razvilo posebno kartico z vgrajenim čipom, zvočnikom in mikrofonom. Kartica je v velikosti običajne kreditne kartice, novost pa je to, da ne potrebuje posebnega čitalca. Ko želimo kartico uporabiti, najprej v mikrofon povemo geslo, nato pa se ob pritisku na poseben gumb generira 128-bitni niz znakov, ki ga zvočnik zapiska. Stvar deluje podobno kot kartice SecureID, kar pomeni, da je ta 128-bitni niz znakov za odobritev vsake transakcije drugačen, torej se ob naslednji transakciji ne ponovi. To pomeni, da...

8 komentarjev

Intel Developer Forum

News Forge - Od 17. do 19. februarja je v Moscone Centru potekal Intel Developer Forum, vsakoletno srečanje soustvarjalcev in podpornikov Intela. O revolucionarnih novostih ne bomo poročali, ker jih pač ni bilo, govora pa je bilo predvsem o spremembah cen. Še najpomembnejši dogodek je verjetno bil, da je Intel končno razkril načrte o razširitvi nabora ukazov x86 s 32 na 64 bitov. Tako je AMD vendarle dobil priznanje za svoje delo s procesorji Opteron, ki so prvi poganjali 32-bitne aplikacije in hkrati tudi 64-bitne. No ja, Intel v dokumentaciji ni niti omenil podjetja Advanced Micro Devices, kar je razjezilo tudi Linusa Torvaldsa, ki je v enem izmed sporočil na dopisnem seznamu pokazal svojo ogorčenost nad egoizmom Intela.

0 komentarjev