»

Rekord z 10 bilijoni sličic na sekundo

Slo-Tech - Pred štirimi leti so japonski znanstveniki razvili kamero, ki zmore posneti 4,4 bilijona sličic na sekundo, lani pa so na univerzi v švedskem Lundu zmogli 5,0 bilijona. Sedaj so jih raziskovalci s Caltecha in kanadskega INRS prehiteli s svojo napravo, ki zmore 10 bilijonov sličic na sekundo. V perspektivi: v času med dvema posnetkoma svetloba prepotuje 30 mikrometrov, predvajanje sekunde takšnega posnetka s 60 fps pa bi trajalo 5284 let. O dosežku pišejo tudi v Nature Light: Science & Applications.

S tako hitrimi posnetki je mogoče raziskovati najhitrejše procese, denimo interakcijo med svetlobo in snovjo v nanometrskem merilu. Uporabili so metodo CUP (compressed ultrafast photography), ki sama po sebi zmore 100 milijard sličic na sekundo. S kombinacijo dveh kamer - femtosekundne in statične, katerih posnetke so...

17 komentarjev

Sony meni, da telefoni potrebujejo 48 megapikslov

Slo-Tech - Sony je izdal novo tipalo IMX586 za fotoaparate v pametnih telefonih, ki ima kar 48 milijonov točk (8000 x 6000). In če je včasih res veljalo, da je več točk garant za boljšo fotografijo, danes ekstremne vrednosti ne pomenijo nujno višje kakovosti, saj so pomembne tudi druge karakteristike. Toda Sony vseeno meni, da je rekordnih 48 megapikslov tisto, kar potrebujemo.

Doslej smo v telefonih videli največ 41 milijonov točk, in sicer v Nokiini Lumii 1020 davnega leta 2013, ali pa 40 milijonov v letošnjem Huaweiju P20 Pro. Ko gre za kakovost posnetka, je zelo pomembna tudi velikost posameznega senzorja - v IMX586 bo...

26 komentarjev

Najhitrejša kamera s 4,4 bilijona sličic na sekundo

Klasičen pump-probe.

Nature - Japonski raziskovalci so razvili kamero, ki zmore posneti 4,4 bilijona (1012) sličic na sekundo, s čimer so postavili svetovni rekord. S tako kamero so uspeli posneti proces prevajanja toplote v materialu, ki poteka s šestino svetlobne hitrosti, so dejali ob predstavitvi dosežka.

Dosežek je pomemben tudi zato, ker so uporabili drugačno tehnologijo od trenutno najpopularnejše pump-probe. Pri slednji posnetek dobimo tako, da na tarčo z laserjem Nd:YAG streljamo fotone z valovno dolžino v UV-delu spektra, ki jih vzorec absorbira, s čimer ga vzbudimo (pump). Potem pa z drugim laserjem (probe) merimo odziv, ki ga preračunamo v posnetek. Ta način se uporablja že nekaj...

22 komentarjev

Arduino dokumentarec

Arduino

vir: engadget
engadget - Če živite pod skalo in niste še nikoli slišali besede Arduino, brez skrbi, prišlo je vaše odrešenje. Ogledate si lahko namreč pol ure dolg dokumentarni film, ki predstavi celotno zgodbo o začetku platforme ter njene lastnosti in zmogljivost. Gre namreč za popolnoma odprtokodno platformo za izdelavo prototipov, namenjeno predvsem študentom, ki naj bi bilo cenovno dostopno ter enostavno za uporabo. Od leta 2005, ko se je projekt začel, je bil Arduino uporabljen v ogromno projektih, od navijalca volne do sprožilcev profesionalnih fotoaparatov, ki zaznavajo zvok (pok, udarec, itd.) oz....

44 komentarjev

Canon razvil tipalo s 120 megapiksli

PC Pro - Canon se je pohvalil, da so razvili tipalo za svoje digitalne fotoaparate, ki ima 120 milijonov točk. Senzor APS-H, ki je iste vrste kakor v Canon EOS-1D, v teoriji podpira ločljivost 13.280 x 9.184 oziroma 120 megapikslov. Canon trdi, da število točk ne vpliva (preveč) na odzivnost, tako da naj bi z izboljšanim načinom branja iz kamere s tem tipalom iztisnili 9,5 fps.

Žal bo preteklo še ogromno vode, preden bomo novost lahko uporabili v praksi. Spomnimo, da je Canon že pred tremi leti razvil tipalo s 50 megapiksli, pa so fotoaparati še vedno daleč od te vrednosti (smiselnost absurdno visokih ločljivosti je drugo vprašanje). Še več, Canon je dejal, da nimajo nobenih načrtov za uporabo v...

22 komentarjev

Prihaja Nokia X10?

engadget - Na Engadgetu poročajo o videoposnetku, ki prikazuje shemo in prve domnevne lastnosti Nokie X10, potencialne naslednice N97. Čeprav naj bi bila na prvi pogled nadvse podobna Nokii X6, bo tudi X10 pod ekranom skrivala fizično QWERTY tipkovnico. Ekran, 3,2-palčni AMOLED, bo dotike prstov zaznaval s kapacitivno tehniko, podobno kot na Nokii X6. Bolj kot oblika same naprave in zaslon so pomembne komponente, ki se bodo skrivale znotraj ohišja.

Operacijski sistem Symbian^3 bo namreč poganjal 600 MHz procesor z ARM-ovo Cortex A8 arhitekturo, ki mu bo v pomoč 256 MB delovnega pomnilnika. Za shranjevanje podatkov bo vgrajenega tudi 16 oz. 32 GB podatkovnega pomnilnika, za brezžično povezljivost pa bosta jasno skrbela vsaj 3G (HSPA) in WiFi....

11 komentarjev

Nikon najavil 16-35mm F/4 in 24mm F/1.4 objektiva

Nikon AF 16-35mm 3.5-4.5D ED

Slo-Tech - Kot se je že nekaj časa govorilo po spletu, je Nikon predstavil širokokoten zoom objektiv, z goriščno razdaljo 16-35mm, pri fiksni zaslonki F/4. Zdi se, da je Nikon spoznal, da mu manjka ponudba med spodnjim (F/3,5-4,5) in zgornjim (F/2.8) koncem ponudbe. Cena se bo sodeč po Skopuhu v Nemčiji gibala okoli tisoč evrov. Objektiv ima vgrajen VR II stabilizator in Silent Wave AF motor. Nekaj malega več informacij je na voljo tukaj. Če pa so vaši apetiti večji, lahko posežete po 17-35mm F/2.8 za slabih 500 evrov več. Prav tako je bil najavljen širokokoten objektiv s fiksno goriščno razdaljo, 24mm F/1.4. Kdor bo zanj odštel dobrih 2100 evrov, bo vedel zakaj. Več tukaj. Sam sem se...

44 komentarjev

LG razvil najtanjše LCD-panele

TG Daily - LG je napovedal nove LCD-panele, ki so po njihovih besedah najtanjši na svetu, saj merijo le 2,6 mm. Tako 42-palčni panel, ki nudi 120 Hz v polni HD-ločljivosti (1920x1080), tehta manj kot štiri kilograme, kar je odlično za televizorje, ki se obesijo na zidove in podobno. Dosedanji rekord v vitkosti je bil prav tako v LG-jevi lasti, le da je znašal debelih 5,9 mm. Uradno predstavitev lahko pričakujemo na CES-u, ki bo potekal januarja v Las Vegasu.

17 komentarjev

Canon izstopil iz Megapixel dirke

Canon PowerShot G11

vir: TechCrunch
TechCrunch - Glavno merilo povprečnih in manj ukih uporabnikov za kakovost digitalnega fotoaparata je ponavadi število pik, ki jih lahko zajame senzor. V zadnjem času so tudi majhni senzorji žepnih fotoaparatov presegli 10 megapixlov, kar je seveda zavidanja vredna številka. A več pik s seboj prinese tudi vedno več šuma, ki je na majhnih in natrpanih senzorjih pogosto že dobro viden.

Prvi, ki se je spametoval, in ugotovil, da število pikslov navsezadnje ni vse, je Canon. Njihov najnovejši kompaktnež za srednje zahtevne uporabnike, G11, zajame le 10 milijonov pik, medtem ko je njegov predhodnik, G10, zajel kar 14,7 milijona pik. pri slednjem so se uporabniki pogosto pritoževali nad slabšimi slikami, ko...

113 komentarjev

Sony z novimi CMOS senzorji, kmalu s kar 12 megapiksli v telefonih

12,25 in 8,11 Mpixel senzorja in pripadajoči leči, merilo v milimetrih.

vir: engadget
engadget - Čeprav trenutno vodi Samsung z desetimi megapiksli in trikratnim optičnim zoomom (in videzom kompaktnega fotoaparata, čeprav naj to ne bi bil), bo tako ostalo le še nekaj mesecev. Sony bo namreč že marca predstavil nove senzorje s kar 12,25 megapiksli, že letos pa bo na voljo CMOS čip z 8,11 megapiksli.

Problem je le, da je tekma za megapiksle zelo podobna enaki tekmi pri kompaktnih fotoaparatih, ki je prinesla le ogromno šuma in nasploh slabo kvaliteto slike. Upajmo, da bodo proizvajalci upoštevali izkušnje kompaktnih fotoaparatov in se osredotočili tudi na kvaliteto leč.



Včasih...

85 komentarjev

novosti pred sejmom PMA

Daily Tech - Pred dnevi je Sony najavil nov 1/1.8'' CMOS senzor s 6 megapiksli. To bi bil seveda precej kilav dosežek, če ne bi ta senzor zmogel slike v polni ločljivosti zajeti kar 60 krat v sekundi, kar pomeni, da bomo lahko z uporabo dovolj hitrega procesorja in pomnilnika z njim snemali filme v 6-mega ločljivosti - višji od polne HD ločljivosti. Za nameček senzor omogoča zajem 300 sličic na sekundo v ločljivosti 1.2 megapiksla. Izboljšavo so dosegli z uporabo večjega števila A/D pretvornikov - senzor namreč zajema vrednosti pikslov iz celotnega stolpca naenkrat.

Če prvi znak, da je napočil čas, ko bodo proizvajalci v boju za tržišče začeli resneje združevati funkcionalnost foto in video kamer v enotne naprave, je danes Canon že napovedal nov aparat Powershot TX1, ki v pokončnem ohišju v slogu video kamer ponuja zajem 7.1MP slik, ob tem 10X zoom (ekvivalent 39-390 mm) in optično stabilizacijo slike ter seveda druge funkcije kot smo jih od fotoaparatov vajeni, ob tem pa še zajem 720P (1280...

13 komentarjev

Canonovi fotoaparati vas lahko opečejo

Wired News - Že dolgo vemo, da pirotehnični izdelki niso več edini možni vir za opekline, ekplozije in požare. V svetu prenosnikov so to mesto prevzele Sonyjeve baterije. Tokrat pravzaprav ni nevarna baterija sama, temveč nekoliko nesrečno postavljena vzmet na pokrovčku za baterije digitalnih fotoaparatov PowerShot A530 in PowerShot A540.

Tovrstna napaka lahko povzroči kratek stik in sprazni baterije ter nevarno segreje spodnji del naprave. Canon lastnike omenjenih dveh fotoaparatov, ki se jim serijske številke začno s številkami 21, 22, 23 in 24, prosi, da preverijo omenjeno vzmet ter pošljejo napravo na servis. Vsem z opečenim prsti in manjšim številom fotografij na dopustu, se iskreno opravičujejo.

V množici različnih fobij, znajo kmalu prednjačiti fobije v povezavi z baterijami. Hmm... kako se bo latinsko imenovala ta reč?

15 komentarjev

GPS sledilec za fotografe

Slo-Tech - Sony je predstavil napravo, ki s pomočjo sistema GPS zabeleži lokacijo, kjer je fotograf pritisnil na sprožilec. Izdelek spominja na nekoliko večji obesek za ključe, ki ga pripnemo za pas ali na nahrbtnik. Med fotografskim potepanjem mali gizmo tako s pomočjo sistema GPS beleži koordinate lokacij, ki jih je moč kasneje sinhronizirati z metapodatki (EXIF) posnetih digitalnih fotografij.



Več na dpreview.

19 komentarjev

Najmanjši CMOS senzor

Slo-Tech - Pri OmniVision so predstavili najmanjši CMOS senzor, ki meri le 1.4 x 1.4 mm (1/18"). Ker je senzor integriran v sam čip, tako takšna OneChip kamera brez ohišja meri 2.1 x 2.3 mm.



Kamera z ohišjem meri 3.2 mm v premeru, napaja jo 3.3V baterija. Snema v NTSC ločljivosti, oziroma 648 x 486 točk pri 60 Hz, namenjena pa je takojšnjemu prenosu slike na televizijski zaslon ali video snemalnik.

Sliši na ime OmniVision OV6920 in je mišljena za medicinsko (tudi enkratno) uporabo.

Vir novice in slike: LetsGoDigital.org.

13 komentarjev