»

Soapbox

Computerworld - Že nekaj časa je Microsoft razvijal SoapBox, stran na kateri si je možno ogledati posnetke uporabnikov, ki te filme prenesejo na strežnik. Tako je že vsem znani YouToube, ki spada pod Googlovo okrilje, dobil manjšo konkurenco. Do nedavnega je bila ta stran na voljo samo za ožji krog povabljenih uporabnikov, sedaj pa se je ta omejitev sprostila, tako da si lahko vsak ogleda vsebine na tej strani.

Več o novici poroča Computerworld.

32 komentarjev

Shranjevanje podatkov v prihodnosti

ComputerWorld - Na ComputerWorld so objavili nadvse zanimiv prispevek, v katerem so opisani trije IBM-ovi znanstveni koncepti, povezani s pomnjenjem podatkov. Eden od njih govori o izdelavi pomnilnika s pomočjo nanotehnoloških procesov izdelave, tovrstni izdelki naj bi nekoč v prihodnosti prinesli čipe v velikosti kovanca, na katere bomo lahko shranili 10 TB podatkov, obenem pa bodo dosegali tudi izjemne hitrosti prenosa. To bi v praksi pomenilo, da v osebnih računalnikih ne bi več potrebovali ločenega delovnega pomnilnika in trdega diska, kar bi v končni fazi prineslo sisteme, ki se ne bi zaganjali, ampak bi bili pripravljeni za delo takoj ob vklopu. Poleg opisanega sta v članku omenjena še dva koncepta -- eden vsebuje holografske optične medije, pri drugem pa gre za magnetno zapisovanje na trde diske s pomočjo toplote. Nedvomno zanimivo in branja vredno čtivo.

O članku nas je obvestil danes vizionarsko navdahnjeni snow.

13 komentarjev

Vodja Microsoftovega oddelka za varnost ljubitelj OpenBSD

ComputerWorld - Na tej strani lahko preberete, da je vodja oddelka za varnost Microsofta, Jesper Johansson, v bistvu velik oboževalec operacijskega sistema OpenBSD. Sicer pa je že znano, da Windows vsebuje kar nekaj kode, ki jo lahko najdemo tudi v OpenBSD. Johansson tudi pravi, da so dosegli velik napredek v varnosti IIS 6 in da vodstvo končno začenja razumeti, da je varnost lahko tesno prepletena z uporabnostjo programske opreme.

10 komentarjev

SMP superračunalnik s 1024 procesorji

Slo-Tech - Kot poroča avstralski Computerworld, namerava podjetje SGI v kratkem postaviti superračunalnik, ki bo imel kar 1024 procesorjev Itanium 2, ki si bodo delili kar 3 terabajte spomina. Zadeva je zanimiva zato, ker to ni gruča računalnikov, pač pa "malce večji" večprocesorski računalnik s skupnim spominom (shared memory), ki ga poganja ena sama kopija operacijskega sistema, ki je kajpak Linux, izpeljan na osnovi RedHat Enterprise Linuxa.

Zadeva zmore 6 teraflopsov, uporabljali ga bodo pa za modeliranje vremena in astronomskih pojavov, pa kakšno jedrsko eksplozijo bodo najbrž tudi "zmleli" z njim.

28 komentarjev