»

Barcelona se pojavlja v javnosti

vir: HardOCP
HardOCP - HardOCP poroča, da je AMD novinarjem v Montereyu v Kaliforniji pokazal svoje prihajajoče procesorje v praksi. Zaenkrat so znane zgolj okvirne reči, pokazali so eno-, dvo- in štirijedrne procesorje v 4x4 sistemih z grafičnimi karticami Radeon X2900XT, frekvenc niso izdali, znano pa je, da je najmočnejši sistem z dvema štirijedernikoma kodiral film v 1080p ločljivosti v format H.264 praktično v realnem času, ob vsem tem pa se je segreval tako malo, da je bilo toploto ob dotiku hladilnika težko zaznati. Vse skupaj je seveda zelo pavšalno in še vedno zavito v misteriozno meglo, a kljub temu deluje precej impresivno. Izvorna novica.

49 komentarjev

AMD bo povišal frekvence Barcelone

The inquirer - AMD je pred kratkim izdelal poskusno serijo procesorjev z jedrom Barcelona, šlo je za stepping B0. Serija je bila namenjena preverjanju, ali je jedro že pripravljeno na izid v trenutni, drugi četrtini leta, ali ga bo morda treba še izpiliti in poslati na trg kasneje. Na presenečenje vseh pa je serija dosegla neizmeren uspeh -- odrezala se je tako dobro, da bodo maksimalno frekvenco prvih procesorjev, ki bo šla v trgovine, v najboljšem primeru povišali za 400 MHz. Najhitrejši dobavljiv AMD-jev procesor bo tako štirijedrnik za podnožje AM2, ki bo tiktakal pri 2,9 gigaherca.

Izvorna novica.

17 komentarjev

AMD vlaga veliko upanja v Barcelono

The Register - Na Registerju so objavili nekatere dodatne informacije o AMD-jevem prihajajočevem procesorju, ki se zaenkrat skriva pod kodnim imenom Barcelona. V nov izdelek vlagajo dosti upanja, saj so po dolgem obdobju uspeha trenutno v slabši poziciji od Intela. Med drugim obžalujejo, da niso izdali štirijedrnega procesorja, ki to ni (nekako tako kot konkurenca), namesto da se dlje časa ubadajo z imena vrednim čipom.

Kakorkoli že, pravijo, da bo prihod Barcelone zanje ravno tako pomemben, kot je bil izid Opterona, najpomembnejša nova informacija pa je, da bodo vsi najavljeni procesorji (poleg Barcelone še Shanghai in Montreal) kompatibilni z obstoječimi konfiguracijami, torej jih bo možno vstaviti v obstoječe podnožje Socket F. Berite.

13 komentarjev

AMD 690

Daily Tech - Izšel je dolgo pričakovani nabor čipov iz serije 690, ki ga je AMD izdelal v navezi z ATijem. Gre za izdelek, ki podpira procesorje na podnožju AM2, od trenutno popularnih pa se najbolj razlikuje, kot bi zaradi vpletenosti ATija najbrž pričakovali, po grafični podpori.

Za premetavanje pikslov je odgovoren dobro znani X700, ki pa je doživel soliden facelifting. Dodali so mu namreč podporo za HDMI, na voljo sta 2 DVI izhoda (kar naj bi bil pri integriranih karticah pionirski dosežek), posebnost je tudi razširjena barvna paleta (do 1.06 milijarde barv), velja pa omeniti še podporo za sočasno uporabo dodatne PCIe grafične kartice, kar v končni fazi pomeni, da lahko na sistem priključimo štiri monitorje.

Nabor čipov je izšel v dveh inačicah, 690G in 690V, ki se ločita samo po integrirani grafiki (X1250 in X1200), pri čemer slednji manjkata DVI in HDMI izhoda, prav tako pa nima podpore za HDCP. Več tehničnih podrobnosti v izvorni novici na Daily Techu, teste pričakujte v kratkem.

...

7 komentarjev

X300, erm, X1050!

The inquirer - ATi (oziroma AMD) se je odločil, da bo dodal še eno kartico v ponudbo najnižjega ranga, pri tem pa se ni držal pravil fair playa. Stari novi model so poimenovali X1050 in po imenu sodeč bi predvidevali, da je izpeljanka enega od novejših čipov, tako kot ostale kartice iz serije X1000, pa žal ni tako. Kanadčani so namreč zgolj zakamuflirali starega znanca - X300 - ter ga zapakirali v svetlečo škatlico z novim imenom.

Kartica bo sicer brez težav prenesla Aero v Windows Vista, pa tudi draga ni (42 evrov), performanse v igrah pa so vprašljive, saj RV370, ki se nahaja na njej, podpira zgolj Shader modele 2.0. O zadevi poroča Inquirer.

7 komentarjev

AMD predstavil prvo 65nm Barcelono

InfoWorld - AMD je pred nekaj dnevi pokazal industrijskim izvedencem delujoči primerek štirijedrnega procesorja iz družine Barcelona. Kot kaže (na presenečenje večine) ne gre za evolucijski korak v okvirih družine K8, ampak za povsem novo arhitekturo, ki ji pri AMDju pravijo Torrenza (krajša oznaka K10) in jo je laična javnost napačno poimenovala K8L.

Slednje naj bi bila okrajšava za K8 Low power in naj bi se nanašala na mobilne čipe (Semprone itd.), K9 naj bi bili dvojedrni AMD64 X2 in Opteroni (čeprav ta oznaka nikoli ni bila javno uporabljena -- zlobni jeziki pravijo, da zato, ker izgovorjeno ime preveč spominja na angleški izraz za psa), Barcelona pa, kot rečeno, pripada seriji K10.

Zanimivo je, da se stari K8 čipi sploh ne primerjajo tako slabo s procesorji Core 2 Duo, če odštejemo SSE. Ta je pri slednjih dvakrat hitrejši, praktično vse ostalo pa je na podobni ravni ali slabše kot na AMD64. Seveda večina komercialnih testov na veliko favorizira SSE, zato so rezultati nagnjeni na...

49 komentarjev

AMD: 4x4 od blizu in spremembe cen

AMD 4x4

vir: The inquirer
več strani - The Inquirer je objavil nekaj slik prihajajoče AMD-jeve platforme za računalniške navdušence, 4x4. Kot smo že poročali, bo na podnožju 1207 (socket F) temelječa platforma uradno predstavljena predvidoma ta mesec. Več na The Inquirerju.



TG daily poroča o spremembah cen AMD-jevih procesorjev, med katerim velja omeniti predvsem 26 odstotno podražitev procesorja FX-60, za katerega je po novem potrebno odšteti 791 ameriških dolarjev. Poleg tega so se pojavile tudi govorice o ceni procesorje FX za prihajajočo 4x4 platformo, ki govorijo o ceni okoli devetsto ameriških dolarjev za komplet dveh procesorjev. Spremembe cen ostalih procesorjev si oglejte v izvorni novici.

4 komentarji

AMD Torrenza

Daily Tech - AMD je danes objavil načrte za splavitev tehnologije Torrenza, ki bo proizvajalcem namenskih procesorjev omogočila uporabo AMD-jevih podnožij in tehnologije HyperTransport za komunikacijo med čipi.

Odločitev so že pozdravila podjetja Dell, Cray, Fujitsu Siemens, IBM, Sun in HP, ki pravijo, da industrija informacijske tehnologije potrebuje potrebuje točno to. V bližnji prihodnosti bo tako možen standardiziran razvoj namenskih procesorjev, ki bodo lahko poleg CPU enote opravljali bolj specializirane naloge in tako precej pohitrili izvajanje aplikacij. Sicer je dosedaj že bilo nekaj govora o zanimanju AMD-ja za matematične koprocesorje podjetja Clearspeed, predstavitev Torrenze pa bo...

4 komentarji

AMD 4x4

AMD 4x4

AMD - AMD je na letošnjem Technology Analyst Day predstavil platformo za ekstremne računalniške navdušence, 4x4. Gre za računalniški sistem z dvema dvojedrnima procesorjema na eni matični plošči z dvema podnožjema, ter s podporo za Sli, oziroma CrossFire. Poimenovanje 4x4 tako izhaja iz štirih jeder procesorjev ter štirih jeder grafičnih kartic (v primeru Quad-SLI).



Vsak izmed procesorjev razpolaga z lastnim pomnilnikom, pri čemer ne potrebuje ECC-ja, ter komunicirata med samo preko HyperTransport vodila, kar so pri AMD-ju poimenovali Direct Connect Architekture. Poleg tega lahko sistem 4x4 lahko deluje tudi z enim samim procesorjem ter grafično kartico. Prve matične plošče za 4x4 bodo...

22 komentarjev