»

Intel pripravlja šestjedrnika?

Gizmodo - Intel naj bi za drugo oziroma tretje četrtletje letošnjega leta načrtoval predstavitev šestjedrnega procesorja s kodnim imenom Dunnington. Šestjedrnik naj bi vseboval tri dvojedrne Penryn čipe, ki bodo imeli na voljo 16 MB drugonivojskega predpomnilnika. Šestjedrnike bodo na vrhi Intelove ponudbe procesorjev nasledili predvidoma osemjedrni procesorji s kodnim imenom Nehalem. Več o tem si preberite v izvorni novici na Gizmodu.

26 komentarjev

Tolapai - vse v enem

Hkepc - Po informacijah HKEPC naj bi Intel proti koncu letošnjega leta predstavil nov procesor, ki bo poleg klasičnega CPU-ja vključeval tudi severni in južni most ter pomnilniški krmilnik. Procesor s kodnim imenom Tolapai bo zgrajen okoli Pentium M procesorja s 256 kb drugonivojskega predpomnilnika, integriran pomnilniški krmilnik bo podpiral DDR2 pomnilnik do 800 MHz, poleg tega bo imel vključene vmesnike za Ethernet, PCIe, PCI, Serial-ATA in USB 2.0. Na voljo bo v treh različicah in sicer s frekvenco 600 MHz, 1,06 GHz oziroma 1,2 GHz. Procesorji so namenjeni uporabi v t.i. Embedded sistemih, ter industrijskih računalnikih, ni izključena niti uporaba v poceni osebnih računalnikih. Prvi primerki naj bi bili končani že v drugem četrtletju letošnjega leta, kljub temu pa bodo procesorji kupcem na vojo predvidoma proti koncu leta.

Več o tem na HKEPC.

12 komentarjev

Pentium se vrača

Hkepc - Intel bo kot vse kaže le ohranil vsem dobro znano ime Pentium, saj naj bi po poročanju HKEPC enojedrni procesorji temelječi na Core arhitekturi nosili ime Pentium in Celeron. Kot prvi izmed omenjenih procesorjev se bo januarja prihodnje leto na tržišču pojavil Pentium E1040 s frekvenco 1,6 GHZ ter enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika in 800 megaherčnim FSB-jem. Le-temu bosta v drugem četrtletju prihodnjega leta sledila Pentium E1020 in E1060, prvi s frekvenco 1,4, drugi pa z 1,8 GHz. V tretjem četrtletju bodo kupcem na voljo tudi novi Celeroni za namizne računalnike s pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom.

Več na HKEPC.

7 komentarjev

Štirijedrni Xeoni

Slo-Tech - Intel je prenovil nov sistem poimenovanja prihajajočih strežniških procesorjev Xeon, saj je po novem iz imena procesorja moč razbrati njegovo porabo. Štirijedrni Xeoni, poznani tudi pod kodnim imenom Clovertown, bodo nosili ozkake formata 53xx, pri tem pa bo vsaka črka oziroma številka predstavljala določeno lastnost procesorja. V četrtem četrtletju letošnjega leta bodo tako predstavljeni štirje modeli, E5310, E5320, E5345 ter X5355, v prvem četrtletju prihodnjega leta pa se bo ponudba štirijedrnih Xeonov dopolnila z različico L5310, poraba katerega naj bi znašala vsega 50 W.

Več o prihajajočih štirijedrnih Xeonih ter o novih oznakah preberite na HKEPC.

0 komentarjev

GeForce 7900 GTO?

Hkepc - Po poročanju HKEPC naj bi nVidia v kratkem predstavila grafično kartico GeForce 7900 GTO za evropski OEM trg. V osnovi gre za GeForce 7900 GTX z nižjo frekvenco pomnilnika, saj le-ta pri različici GTO znaša 1,38 GHz, poleg tega bo s ceno slabih 300 evrov od svojega večjega brata cenejša za več kot stotaka. S predstavitvijo GeForce 7900 GTO naj bi pri nVidii postavili močnega konkurenta ob bok ATI-jevi seriji Radeon X1950, poleg tega pa bodo na ta način poskusili hitreje sprazniti zaloge G71 čipov ter pripraviti teren za konec leta prihajajoči G80. Več o tem na HKEPC in hartware.net.

"Nova kartica -- nova oznaka," je zadnje čase popularen princip pri imenovanju izdelkov. XT, GTO, XL, PE, GT, GS, PRO, Ultra, LE, SE, GTO2 in gotovo sem še kaj pozabil -- kako se naj potem novopečeni kupec znajde med grafičnimi karticami?

11 komentarjev

K8 in pomnilniški krmilnik

X-Bit Labs - Čeprav 64 bitnih Athlonov in Opteronov še kar lep čas ne bomo videli na prodajnih policah, smo si lahko iz informacij, ki dnevno pritekajo na raznorazne internetne strani, ustvarili vsaj približno sliko, kako naj bi ta procesorja izgledala. Ena stvar pa je vseeno povzročala kar nekaj ugibanj: integrirani pomnilniški krmilnik. Ker bo le-ta podpiral samo DDR SDRAM prve generacije, medtem ko je bila podpora DDR-II do nedavnega vprašljiva. No, po podatkih iz X-bit labsov se AMD fanom ni treba bati ne-podpore DDR-II saj naj bi AMD omejitve integriranega pomnilniškega krmilnika obšel na precej eleganten način - možno ga bo tudi izključiti in uporabljati običajni krmilnik v severnem mostu. Sicer bo to povečalo latenco, ampak važno da se nam za podporo DDR-II ni treba bati.

0 komentarjev