»

Samsung ima 300MHz DDR SDRAM

več strani - Samsung je proizvedel nekaj primerkov najnovejšega DDR SDRAM-a, ki deluje pri frekvenci 300 MHz in ponuja 600 Mbps (Megabit per second) prenosa, kar znese približno 2.4Gbps. Pomnilnik bo šel v masovno proizvodnjo že v tretji četrtini tega leta (Q3 2001). Samsung bo čipe proizvajal v 128Mb (Megabit, ne Megabyte) in 64 Mb različicah. Pomnilnik bo namenjen prenosnikom in zmogljivim napravam. Več na The Registerju in X-bitih (priporočam slednjo povezavo).

0 komentarjev

STM in Imagination podaljšala pogodbo o sodelovanju

X-Bit Labs - Podjetji STM in Imagination Technologies sta objavili podaljšane pogodbe o sodelovanju. Podjetji sta "krivi" za trenutno zelo vroče Kyro/II čipe in očitno ne mislita odnehati. Z novo pogodbo sta namreč sklenili pogodbo o razvoju/izdelovanju grafičnih čipov serij 4 in 5 (Kyro II spada v serijo 3).
Avgusta bomo tako videli zadnjo kartico iz serije 3, nekakšen Kyro II Ultra. Šlo bo za overclockano (200MHz) različico Navadnega Kyra II. Konec leta bomo videli prvi čip serije 4, po vsej verjetnosti poimenovan Kyro III. Zadevica bo poleg višje frekvence delovanja (250-300MHz) in boljše TBR tehnologije imela tudi T&L enoto in več renderirnih cevovodov. Prvi čip serije 5 pa bomo videli nekje na sredini 2002.

0 komentarjev

Kyro III

Segatech - Odgovor na prejšnje vprašanje je da. Kako? S Kyrom III, seveda. Vse kar manjka Kyru II, kot je Sergio poudaril že v testu, bo Kyro III imel. Čipu bo ime STG 5000 in bo imel:
  • 4 renerirne cevovode
  • T&L enoto (končno)
  • SDR/DDR SDRAM podporo
  • Možnost uporabe 32/64/128MB pomnilnika na kartici
  • frekvenco delovanja 150MHz
  • 0.18 mikronsko tehnologijo izdelave čipa

3 komentarji

Kyro III?

Segatech - STM že načrtuje novo grafično čipovje. Izšlo naj bi še do konca leta. To bo, po besedah STM-ja, res tista "prava" stvar. Kyro III bo imel tudi T&L enoto, ki jo tako pogrešamo pri njegovem mlajšem bratcu (Kyro II). Neuradne specifikacije pa so:
  • jedro s frekvenco 300MHz
  • DDR SDRAM s frekvenco 300MHz
  • 128bit-ni pomnilnik
  • 9.6 GB/s pasovovne širine pomnilnika
  • 1200 megapixels/sec
Kartica bo verjetno tudi DirectX 8 prijazna. Ne sicer tako, kot GeForce3, bolj pa kot Kyro II. Seveda so vse informacije zelo neuradne in uradno ne obstajajo. Originalna stran tukaj.

13 komentarjev

Moč in prestiž

X-Bit Labs - Kakor veste, je Nvidia hotela očrniti svojega bodočega tekmeca v srednjem razredu, Kyra II, z pošiljanjem datoteke, v katerem je blatila STM-jev proizvod. Nvidii gre torej konkurenca zelo v nos. Tako zelo, da so nekateri proizvajalci, ki so nameravali izdati grafične kartice na osnovi Kyro II čipa, pod pritiskom Nvidie, svojo odločitev preklicali. Na primer Creative, o katerem se je govorilo, da bo izdal kartico na Kyro II čipu, ki sedaj te govorice odločno zanika. Tudi PowerColor je misteriozno odtegnil svojo podporo Kyru II. Sodeč po govoricah, zaradi pritiska Nvidie.
Zvesta Kyru II ostajata le še InnoVision in Hercules. Kako pa da se Nvidia ne spravi na Hercules, STM-jevega največjega zaveznika in podpornika? Ker je prevelik. Hercules se ne ukvarja samo z grafičnimi karticami in nadzoruje skoraj celotno evropsko tržišče. Zato je Nvidia pač tiho in se trudi Hercules spodkopati na drugačne načine.
Kot je že bilo omenjeno, se STM trudi na novem, še boljšem čipu. Ime mu bo (kako...

4 komentarji

Kyro III

X-Bit Labs - Pri nas še ni ne sluha ne duha o Kyru II, vendar ljudje pri STM že načrtujejo nov Kyro čip! Novi čip bo imenovan Kyro III (kako originalno) in bo imel vse, česar Kyro II nima. Kyro III bo imel strojno podprto T&L enoto, deloval pa bo pri frekvencah nad 150MHz. Za razliko od predhodnika bo imel 4 teksturne cevovode in ne 2 kot Kyro II. Glavni razlok za (delno) nepopularnost Kyra II je pomankanje T&L enote. Če bo STM to napako odpravil, se nam obeta velika vojna na področju grafičnih kartic. S to izboljšavo in veliko drugimi, ki jih ponuja STM, bo postal velik tekmec Nvidii. Če pride do tega, bomo največ pridobili mi, kupci. Si predstavljate tako ažurno nižanje cen grafičnih kartic, kot je danes padanje cen procesorjev? Kartica naj bi izšla že letos jeseni!

15 komentarjev