»

KDE SC 4.4, blagovne znamke v družbenih medijih, Ivo Boscarol in FSFE Slovenija

Kiberpipa - V prihajajočem tednu vas Kiberpipa vabi najprej v torek na zabavo ob izidu zbirke KDE Software Compilation 4.4, v sredo na okroglo mizo, kjer bo potekala razprava na temo pojavnosti blagovnih znamk v družbenih medijih. Gost četrtkovega VIP večera pa bo Ivo Boscarol.

Kot smo na Slo-tech že pisali, bo v torek izšla naslednja različica zbirke, KDE Software Compilation 4.4. Skupnost KDE se je jeseni tudi reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Ob 18. uri so v Kiberpipo vabljeni vsi navdušenci na predstavitev novosti, ki bodo predstavljene v okviru Pipinega odprtega termina skupaj s slovensko skupnostjo KDE in društvom Lugos. Dogodek bo pospremljen z več predavanji in družabnim dogodkom.

Sredine Spletne urice v obliki okrogle mize bodo posvečene "pravilom igre" in praksam s področja blagovnih znamk v družbenih medijih. Zakaj za blagovno znamko ne ustvariti osebnega profila na Facebooku? Kako se po...

0 komentarjev

Kiberpipin spored ta teden

Kiberpipa - Ponovno vas vabimo na obisk v Kiberpipo. V torek bomo po pipino odprto spregovorili o e-demokraciji, ki nam jo bo predstavil Domen Savič, v sredo na spletnih uricah pa nam bo Mislav Marohnić predstavil svoj pogled na Javascript knjižnice.

E-demokracija.si je prvega februarja 2009 v slovenski spletni politični prostor spustila novo žival, ki sliši na ime Vprašaj s klicajem. Po zgledu predsednika Združenih držav Amerike, Baracka Husseina Obame, E-demokracija.si na svojem spletnem mestu nudi možnost dvosmerne komunikacije z ministricami in ministri slovenske vlade. V torek, 3.2 ob 19. uri bo tako Domen Savič v svojem predavanju opisal dosedanje primere dvosmerne politične spletne komunikacije v Sloveniji, razvojno pot projekta Vprašaj s klicajem! in začrtal smernice za prihodnost.

Javascript knjižnice so začele svoj pohod pred nekaj leti. V kratkem času jih je nastalo malo morje, nastajajo pa z zelo različnimi nameni in so namenjene zelo različnim publikam. Zadnje čase pa se kažejo...

2 komentarja

Odprti kop - crossmedia

Slo-Tech - V Sloveniji smo včeraj doživeli splavitev spletne storitve, ki se uvršča v mednarodni vrh crossmedia sistemov. Odprti kop bo odslej omogočal, da bomo vsebine RTV Slovenija lahko gledali prepleteno.



Na primer: stvari izrečene v Hribarju, Resnični resničnosti, Mednarodnih obzorjih in večini drugih domačih oddajah TV Slovenija bo mogoče najti na Googlu, Najdi.si in drugod ter z nekaj kliki predvajati video točno na odseku, ki ga iščete. Hkrati bo ponujeno orodje, ki bo uporabnikom (predvsem blogerjem) omogočalo enostavno citiranje video vsebin RTV Slovenija. Hkrati so vsebine povezane še v Wikipedijo in z drugimi novicami RTV Slovenija (s pametnimi algoritmi).

Na voljo je videoposnetek...

18 komentarjev

Teden s Kiberpipo

Slo-Tech - Če se boste odločili del naslednjega tedna preživeti z miselno-potovalno agencijo Kiberpipa, naj vas seznanimo s ponudbo:

V torek 30. januarja gostimo Barbaro Knavs in blogologa Domna Saviča, ki bosta na odprtem terminu predavala o Blogih v sferi političnega.

V sredo bo Zvezdan Martič iz Multimedijskega centra RTV Slovenija povedal Kaj lahko dobimo za 11 €?.
Torej kakšne možnosti ima nacionalna medijska hiša na spletu in kako se lahko na tem področju njene storitve razvijajo naprej.



V četrtek pa ob 20.00 vabimo na otvoritev nove razstave v Galeriji 404. Boštjan Majcen bo v razstavi Spoofi predstavljal simpatično-kritično parodijo na obstoječe oglaševanje, produkte, storiteve,...

1 komentar

Teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihajajoči teden v Kiberpipi spet pripravljamo polno bero osvežujočih doživetij!

V torek 12. decembra bo gost POTa Jure Pečar, administrator enega največjih poštnih strežnikov v državi - email.si:
Spam poznamo kot nadlogo, ki neusmiljeno napada naš poštni predal in ga ne pusti na miru. Jure Pečar pa nam bo razložil kako se z njim spopadati v večjem merilu in kaj storiti, ko smo vir in ne samo ponor nezaželjene pošte.
Kaj je v obnašanju "spamerjev" drugačnega, da jih lahko enostavno ločimo od ostalih uporabnikov?


V sredo sledi predavanje "Grafično oblikovanje v času digitalne reprodukcije ali zakaj se spletne strani ne oblikuje na A4?", ki se bo odvijalo v Spletnih uricah:
Da spletne strani niso enake tiskani...

19 komentarjev

Resničnost: radio, televizija, internet

Slo-Tech - Vabimo vas k ogledu Resnične resničnosti, ki bo na sporedu danes ob 18.00 na prvem programu nacionalke.

Poglobili smo se v gledanje radia in poslušanje televizije prek interneta. Zakaj ni športnih prenosov? Zakaj je kvaliteta slike slaba? Bomo plačevali RTV-prispevek tudi za računalnike? Vse to smo povprašali vodjo multimedijskega centra Zvezdana Martiča (ki je nekoč vodil tudi Resničnost). Pogledali pa smo si tudi najnovejše tehnologije, ki jih preizkušajo v tujini.

Gašper bo pokazal, kako si na disk posneti tiste pretočne vsebine, ki naj bi to onemogočale. Izvedeli pa smo tudi, da RTV Slovenija že ponuja P2P-streaming prvega programa.

Na sliki: Pretočne vsebine à la Gašper. Vidite...

13 komentarjev

Democracy Player

Slo-Tech - S pojavom interneta so se pojavile možnosti, da vsakdo enakovredno objavlja svoja mnenja - tako nek lokalni politični aktivist, kot tudi največja svetovna medijska hiša. V tem naj bi bil tim. demokratični potencial interneta.

Seveda je teorija eno, praksa pa nekaj povsem drugega - spletne strani velikih medijskih hiš so neprimerno bolj obiskane kot spletne strani posameznikov, čeprav je res, da fenomen blogov občasno (npr. upor proti Sonyevemu rootkitu) to pravilo postavlja na glavo.

Da bi popravili to neuravnoteženost, so pri Participatory Culture Foundation pričeli razvijati Democracy Player. Po njihovih besedah to ni zgolj predvajalnik, pač pa celotna platforma za on-line gledanje TV programov, platforma pa bo omogočala tudi enostavno objavljanje lastnega videa.

Glede na to, da izhajajo iz kritike zaprtosti obstoječega sistema množičnih medijev, je jasno, da je njihov predvajalnik že v začetku na voljo za vse tri glavna operacijske sisteme. Zraven seveda spada še Broadcast...

3 komentarji

Pipin odprti termin: Blogi

Slo-Tech - Tokrat v torek 8. marca ob 19.00 Domen Savič v Pipinem odprtem terminu (Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana, Slovenija, Evropa, Zemlja, Mlečna Cesta, Stvarstvo) predava o blogih.

Takole nekako: Kdo je blog? Kaj dela in kje živi? Kako je spremenil dojemanje interneta in sveta okoli nas in kaj nam je storiti? Od začetkov do sedanjosti, pogled v prihodnost bloganja, primeri, praksa in teorija. Kako lahko z blogom postanete slavni, kaj morate storiti, če hocete da vas odpustijo in zakaj je blog naslednik interneta...

Toplo vabljeni in še topleje vabljene!

27 komentarjev

Cheapass vodno hlajenje

Spode's Abode - Dr. Surlyjoe že kar nekaj časa packa svoje vodno hlajenje sisteme in se smeje celotni overclockerski skupnosti, ki plačuje mastne denarce za svoje hladilne sisteme. Za Surlyjoa bi lahko rekli, da je praktičen in iznajdljiv človek in živi dokaz, da se da tudi najbolj komplicirane stvari poenostaviti do te mere, da postanejo dostopne dobesedno vsakemu bebcu. Če tipa in njegovega dela še ne poznate, potem je njegova zadnja stvaritev kar primerna, da vas seznani z njegovim načinom dela. Grdo, ampak efektivno je izraz, ki ste ga iskali .

0 komentarjev