»

Deluge z anonimnim brskalnikom

Slashdot - Odprtokodni Bittorrent odjemalec Deluge zdaj vključuje tudi anonimni brskalnik. Z brskanjem po le-tem se bo uporabnik zavaroval pred zlobnimi ponudniki interneta, ki sledijo, kateri uporabniki zahajajo na strani, ki so v zvezi z Bittorrent protokolom. Razvijalci namreč menijo, "da je to narobe in neetično, saj obstaja veliko legalnih načinov za uporabo tega protokola".

Izvorna novica in changelog za Deluge 0.5.8RC1.

14 komentarjev

HD-DVD in Blu-ray dobila konkurenco

Daily Tech - Britansko podjetje New Medium Enterprise je predstavilo nov tip ploščka za zapisovanje podatkov, imenovanega VMD (Versatile Multilayer Disc), ki temelji na relativno stari tehnologiji, za branje in zapisovanje podatkov namreč skrbi rdeči laser, tako kot pri vsem dobro znanem DVD-ju. Skrivnost, s katero so plošček posodobili, je večslojnost. Zaenkrat je možno na njegove štiri plasti shraniti 20 gigabajtov podatkov, v prihodnosti lahko pričakujemo kapacitete do 48 GB.

NME trdi, da je HD izvedenka njihovega VMD-ja čistokrven high-definition medij, saj omogoča ločljivosti do 1080p, zadostno hitrost prenosa (40 Mbps), enkripcijo AES in zaklepanje na regije. Seveda bo potrebno za nove...

9 komentarjev

Prvi HD-DVD film na BitTorrentu

Ars Technica - HD-DVD predvajalniki so trenutno zelo redka vrsta, še posebej modeli za vgradnjo v osebne računalnike. Zaradi astronomskih cen si mnogi še nekaj časa ne nameravajo kupiti tovrstne naprave, tisti, ki pa so z njimi že opremljeni, pa so večinoma z malo hekanja usposobili enote, izvorno namenjene Xboxu 360. Navsezadnje je tako ali tako na voljo zgolj peščica filmov, kljub vsemu pa nobeno od naštetih dejstev ne omejuje...

93 komentarjev

AACS razbit

Gizmodo - Tako, kot je pred leti padel CSS, je sedaj padla zaščita, ki jo uporabljajo optični mediji nove generacije. Sistem, imenovan AACS, je heker, ki se na na doom9 forumih predstavlja z imenom Muslix64, lastnoročno razbil, obenem pa izdal tudi programsko opremo (januarja bo objavil še izvorno kodo), s pomočjo katere lahko redki lastniki HD-DVD in Bluray enot in ploščkom enostavno izdelajo varnostno kopijo.

Več o zadevi na Gizmodu in v izvorni temi na doom9, ogleda vreden je tudi posnetek, ki ga je avtor ponudil kot dokaz.

23 komentarjev

HD-DVD predvajalnik za Xbox360 že novembra

vir: Kotaku
Kotaku - Kotaku poroča, da bo Microsoft jutri najavil izid že dolgo obljubljanega HD-DVD predvajalnika za svojo najnovejšo konzolo. Naprava bi se predvidoma naj prikazala na trgovskih policah 22. novembra letos (najverjetneje kar povsod, čeprav uradnih podatkov ni), zanjo pa bo na Japonskem treba odšteti 19800 jenov (168 dolarjev). Kako bo s cenami drugod, zaenkrat ni znano, izvorna novica pa pravi, da bo dodatek podpiral HD ločljivost 1080p in bo kompatibilen z Windows Media Center. Več informacij vam bomo posredovali po uradni izjavi.

4 komentarji

Toshiba bo predstavila nov HD-DVD predvajalnik

PC World - Že v začetku tega leta so se pojavili HD-DVD in nato še Bluray predvajalniki prve generacije, po besedah PC Worlda pa naj bi Toshiba na splavitev pripravljala posodobljene izdelke. Ti bodo podpirali standard HD vse do najvišje možne ločljivosti, 1080p, opremljeni pa bodo tudi z najnovejšim vmesnikom HDMI. Cene se bodo posledično dvignile, šibkejši model, dobavljiv oktobra, bo stal petsto zelencev, za predvajalnik višjega razreda pa boste decembra odšteli dolarskega tisočaka.

Vprašanje je le, če se stvar izplača. Proizvajalci periodično dodajajo nove funkcije v svoje predvajalnike, kot da standard še ni popolnoma definiran, poleg tega pa se tudi ne ve, kdo bo tokrat zasedel prestol. Pametnih rešitev zaenkrat ni, lahko le preberete izvorno novico.

2 komentarja

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev

The Code Room: Breaking into Vegas

Microsoft - Filmi s hekersko tematiko? Marsikdo se ob naslovih Hackers, The Net, Swordfish,.. le sarkastično nasmehne. The Code Room: Breaking into Vegas je kratek "film", ki se trenutno predvaja na MSDN TV. Za razliko od prej omenjenih so v filmu realno prikazani možni načini in tehnike vdora (SQL injection, ID theft, session hijacking,..) ter post-intrusion aktivnosti. Film na preprost in zabaven način prikazuje delovanje ter rivalstvo Black hat in White hat skupine medtem, ko pokušata prevzeti nadzor nad online aplikacijo za denarne transakcije enega izmed las vegaških hotelov.

Download here (103MB, dolžina 28:30 min.)
Transcript

27 komentarjev

Računalniški program, ki bo napovedal uspeh filma

Ars Technica - Profesor Ramesh Sharda iz državne univerze v Oklahomi je napisal računalniški program, ki naj bi napovedal, ali bo nek film uspešnica ali ne. Program upošteva številne parametre, med drugim: oceno, konkurenco s strani drugih filmov ob trenutku izida, moč igralske postave, žanr, posebne učinke, ali je film nadaljevanje, v kolikih dvoranah bo igral ob premieri...

Program napovedi uredi v devet kategorij. Od "flop"-a (polomije), ki zasluži miljonček zelencev, do "blockbusterja" (mega uspešnice), ki studiu pridela 200 miljonov dolarjev prihodka.

Program je testiral na 800 že obstoječih filmih. Neverjetno, ampak program je v 37% pravilno uvrstil film. Preostalih 63% pa je v 75%-ih uvrstil le eno kategorijo višje ali nižje od dejanskega stanja.

Tako so prvi studii že pokazali zanimanje za program in mu obljubili dodatna sredstva, da svoj program še izpopolni. Prav tako podobni programi zanimajo tudi glasbeno industrijo. Kratko bodo spet potegnili filmofili in ljubitelji dobre...

17 komentarjev

Večina monitorjev ne bo predvajala HD-DVD filmov

PC World - Kako? Da ne bo? Ne bo. Naši prijatelji pri MPAA so rekli, da bodo lahko HD DVD-je predvajali samo sistemi, ki bodo imeli vgrajeno DRM tehnologijo, oz bodo podpirali t.i. HDCP standard. Kaj to pomeni?

Današnji monitorji ne vsebujejo nobene tehnologije za digitalno upravljanje z avtorskimi pravicami, zato se filmi na njih sploh ne bodo prikazovali, oziroma bodo prikazani v dosti slabši kvaliteti. Filmska industrija izvaja tudi pritiske nad Microsoftom, ki mora v svoj operacijski sistem vgraditi tehnologijo AACS, če želi, da se bodo lahko na novi generaciji Windowsev predvajali zaščiteni ploščki predvajali.

Novost bo po žepu udarila tudi lastnike dragih zaslonov, ki bodo morali zamenjati le-te, če bodo želeli gledati sodobne filme. Tudi vztrajanje na Windows XP vas ne bo rešilo nove tehnologije, ker ti ne bodo kompatibilni z novim formatom.

Dobrodošli v krasnem novem svetu DRMja.

126 komentarjev