»

Computex 2010: zunanje grafične kartice za prenosnike

Heise - Danes je zadnji dan tajvanskega sejma Computex in še zadnja priložnost, da si pogledamo nekaj novosti. Videti je, da so vnovič oživele ideje o zunanjih grafičnih karticah za prenosnike, s čimer je leta 2007 poizkusil MSI. To pot so poizkusili še enkrat.

Predstavili so tako imenovan vmesnik Graphics Upgrade Solution, ki se z računalnikom poveže prek priključka ExpressCard/34, zunanja kartica pa sede v ležišče PCI-Express-x16 (ki sicer prepusti zgolj PCIe-x1). Omejitev porabe električne energije vgrajene kartice znaša 90 W, kar je za povprečne kartice dovolj, za najpožrešnejše zverine pa niti ne, ki pa spričo bornega PCIe-x1 tako ali tako ne bi zaživele v polnem...

19 komentarjev

AMD: DX11 leta 2009?

Slo-Tech - Če gre verjeti na spletni strani Hardspell.com objavljenemu AMD-jevemu roadmapu, bo le-ta leta 2009 predstavil tretjo generacijo procesorjev Opteron, poleg tega pa naj bi luč sveta zagledale tudi grafične kartice s podporo DX11, ki jo bodo poleg namiznih računalnikov omogočali tudi prenosni računalniki. Verjetno bo v tem primeru šlo tudi za novo generacijo grafičnih kartic z oznako R800.

Več o tem si preberite na Hardspell.com

94 komentarjev

Mobilna zunanja grafična kartica

Daily Tech - Podjetje Asus je predstavilo prvo zunanjo grafično kartico za prenosne računalnike, imenovano XG Station. Na prenosni računalnik jo je mogoče povezati preko ExpressCard priključka, vsebuje pa PCI Express x16 režo za grafične kartice, kar pomeni, da je omogočeno menjavanje slednjih (standardni paket vsebuje Nvidia 7900GS). Izdelek ima vgrajen tudi LCD zaslon, ki prikazuje informacije o hitrosti ventilatorja in podobne podatke, za napajanje grafične kartice pa skrbi zunanji napajalnik. Cena zaenkrat še ni znana. Več lahko preberete v izvorni novici.

39 komentarjev

GeForce Go 7700

Nvidia - Nvidia je predstavila novo grafično kartico za prenosne računalnike, GeForce Go 7700. Gre za prvo tovrstno nVidiino grafično kartico, izdelano v 80 nanometrskem procesu. Jedro GeForce Go 7700 tiktaka pri frekvenci 450 MHz in premore dvanajst Pixel cevovodov ter lahko upravlja z do 512 MB pomnilnika, pomnilniške širine 128 bitov. Po zmogljivosti naj bi se uvrščal med GeForce Go 7600 in 7600 GT, od slednjega naj bi bil namreč kljub oznaki 7700 počasnejši. Prvi prenosni računalnik opremljen z omenjeno grafično kartico bo Asusov A8Js.

Več o GeForce Go 7700 preberite v nVidiinem sporočilu za javnost.

1 komentar

GeForce 7600 GT in GS marca

VR - Zone - Po serijah GeForce 7800 in 7300GS, nVidia načrtuje, da bo predvidoma sredi marca, nekaj dni po CeBitu izdala novo serijo grafičnih kartic, GeForce 7600GT in GS. Prva naj bi imela 12 pixel cevovodov, šibkejši model, 7600GS, pa 8 pixel cevovodov.

Frekvence jedra in pomnilnika še niso poznane, najverjetneje pa bo šlo za višje frekvence, kot pri GeForce Go 7600 (grafična kartica za prenosne računalnike), ki tiktaka pri frekvencah 450 MHz GPU in 1000 MHz RAM. Tudi ostale specifikacije grafičnih kartic 7600GT in GS še niso znane.

Izvorna novica na VR-Zone: klik!

2 komentarja

Europa in življenje

New Scientist - Vsi smo gledali animacije robotskih sond, ki pod ledom Oceana Europe iščejo življenje. Z nuklearnim reaktorjem so se prebile skozi nekaj kilometrov ledu, potem pa kot podmornice osvetljujejo črno vodo in iščejo kaj ribam podobnega. Podatki, ki jih je poslala sonda Galileo, sedaj kažejo, da je led precej debelejši, kot se je mislilo doslej in da je ocean iz koncetrirane žvepolve kisline, ki mestoma prodira na površje. Ph je kar 0. Se pravi, težko bi bilo to "grozdje" še bolj kislo.

Za Marsom že drugi mrtev "planet", ki se je včasih zdel tako obetaven? Link.

48 komentarjev

Mobility RADEON 9600 in 9200 vs. GeForce FX Go 5600 in 5200

X-Bit Labs - Nemška računalniška revija PC Games Hardware Magazine je objavila rezultate testiranja najnovejših grafičnih kartic za prenosne računalnike. Govorimo torej o karticah Mobility Radeon 9200 in 9600 ter o GeForce FX Go 5200 in 5600. Kartice so primerjali v igrah Aquanox, Unreal Tournament 2003 in Serious Sam: The Second Encounter. Kot testni sistemi so bili uporabljeni prenosniki Toshiba Satellite 5200-902, Peacock Freeliner XP 2500+, Acer Travelmate 800 in Medion Titanium MD6200. Testi so pokazali, da so kartice Radeon kartice veliko zmogljivejše in hitrejše od konkurenčnih. Je nVidia izdelala preslabe gonilnike ali pa je žrtvovala zmogljivost na račun manjše energijske porabe? Podrobnosti si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Mobilna različica: Radeon 9600

AMD Zone - Na AMD Zone so pripravili 5 strani dolg test Radeona 9600 in kot kažejo testi se kar dobro obnese. Je prva grafična kartica za prenosne računalnike, ki ima podporo DirectX 9 - zgrajena je v 0,13 mikronski tehnologiji, podpira AGP 8X, ima tudi izhod DVI za LCD monitorje in dva RAMADAC-a s hitrostjo 400 MHz. Kartico bo mogoče dobiti v 3 rezličicah: 32 MB (64-bit), 64 MB (128-bit) ter 128 MB (128-bit). Na police pa bo kot pravijo prišla enkrat maja. Pa še povezava.

0 komentarjev

Problematični AGP

Slashdot - AGP omogoča, da grafične kartice vse potrebne podatke za izrisovanje 2d in 3d slik dobijo kar se le da hitro in neboleče. Super, a na žalost so proizvajalci pozabili, da bi nekateri ljudje radi podatke točili tudi iz kartic nazaj v pomnilnik in potem recimo shranjevali svoje videe. Stvar postane še posebej problematična pri ljudjeh, ki želijo nek 3d zrenderirat v grafični kartici in potem posneti na disk, saj naj bi bil AGP prenos iz kartice tudi pri najbolj čislanih karticah izkoriščen le 1%... Krivi naj bi bili slabo napisani gonilniki. Več lahko preberete tukaj!

1 komentar

ASUS goljufa. Spet!

Riva Station - Verjetno se spomnite škandala z ASUSovimi gonilniki izpred kakšnega pol leta. Podjetje je namreč kupcem svojih grafičnih kartic v gonilnikih ponudilo možnost "izklopa sten" in žičnih modelov v popularnih 3D streljankah. Ta ASUSova poteza je naletela na ogročene reakcije ljubiteljev teh iger, ki že tako ali tako precej trpijo zaradi raznih goljufov, ki uporabljajo nedovoljene pripomočke. Tedaj je ASUS priznal napako ter zatrdil da bo prenehal z razvojem teh gonilnikov. No, kot bi rekli stari ljudje: zarečenega kruha se največ poje! Na Riva Station so objavili slikico, ki dokazuje, da se tudi v novih v11.01 gonilnikih skriva možnost izklopa sten in podobni bonbončki! Še več, Borsti...

7 komentarjev