»

Še en zakon o prepovedi anonimnih internetnih komentarjev

Slo-Tech - Skupina poslancev v newyorški državni legislaturi je predlagala Zakon o zaščiti na internetu, ki bi vse v New Yorku gostovane spletne časopise, bloge in druga spletišča obvezal k odpravi anonimnega komentiranja. Vsak komentar bi moral biti opremljen s podpisom, tiste brez pa bi bilo treba umakniti, morda sicer potem, ko se komentatorje pozove k podpisu s pravim imenom.

Republikanski poslanec Jim Conte, eden od sponzorjev predloga, pravi, da bi ukrep pomembno omejil sicer vse preveč pogoste "zlonamerne in v ničemer utemeljene politične napade", cyberbullyje pa "prisilil k razkritju svoje identitete". Širše gledano bi "poskrbeli za nekaj nujno potrebne odgovornosti v tej internetni dobi", še dodaja njegov strankarski kolega O'Mara.

Takšen zakonski predlog je sicer...

77 komentarjev

Debian 4.0 (Etch) končno izdan

več strani - Pekel je zmrznil in pujsi so vzleteli, izšel je namreč Debian 4.0, znan tudi pod kodnim imenom Etch. Res je, po večkratnih zamikih, uporu razvijalcev, vdoru v strežnik in nekaterih manjših težavah, je ekipi Debiana končno le uspelo izdati novo stabilno (stable) različico operacijskega sistema. Dosedanjo stabilno različico s kodnim imenom Sarge so pred prehodom v oldstable še enkrat posodobili ter odpravili nekaj napak.

ISO slike za Debian 4.0 so že na voljo, za nadgradnjo z zrcalnih strežnikov pa bo potrebno počakati, da se le-ti posodobijo. Velja tudi omeniti, da je bil izglasovan novi projektni vodja Debiana -- naš v Franciji živeč rojak, Sam Hocevar. Mimogrede, celotni namestitveni program in večina ostalih uradnih paketov namestitve Debiana je prevedena tudi v slovenščino..

Dodatni viri:
- Slashdot: Two Major Debian Releases In One Day
- Debian 3.1r6 Update
- Sam Hocevar: Osebna stran
- Sam Hocevar: Vizija za Debian

40 komentarjev

Paketek dneva

Slashdot - Ljudje, ki delajo na eni izmed bolj znanih distribucij Linuxa, Debianu, so začeli z novim projektom po imeni Debian paketek dneva. Kot ste najbrž že uganili, bodo v sklopu tega projekta vsak dan predstavili en primerek programske opreme, ki se po njihovem omrežju distribuira s pomočjo Advanced packaging tool-a, ga na kratko opisali, pokazali posnetke zaslona med njegovim delovanjem in tako poskušali razširiti obzorja uporabnikov ter jim olajšati delo s pripomočki, za katere prej niso vedeli.

Novica izvira s slashdota, obiščite tudi domačo stran projekta.

0 komentarjev

Razvijalci namerno zavlačevali razvoj Debiana 4.0

digg.com - Nova različica precej popularne distribucije Linuksa, Debian 4.0, ki nosi kodno ime Etch, ne bo prispela do konca tega leta. V blogu Andreasa Bartha, upravljalca izdaj ter razvijalca, je zapisano, da so se nekateri razvijalci nenadoma nehali ukvarjati s samim projektom. Izkazalo se je, da so se programerji začeli umikati iz protesta, ker Barth in drugi upravljalec izdaj, Steve Langasek, prejemata plačilo za delo na projektu od dunc-tank.org.

Dunc-tank je združenje Debianovih razvijalcev, ki zbirajo denar za "podporo programerjem, da lahko posvetijo ves čas Debianu". Glavni razlog za ustanovitev skupine je bilo dejstvo, da ima Debian že dolgo tradicijo zamujanja svojih rokov. Med člane spadajo Anthony Towns, voditelj Debian projekta, Steve McIntyre, njegov asistent, razvijalca Raphael Hertzog in Joey Hess ter zelo znani razvijalec kernela Ted Ts'o.

Veliko razvijalcev je zavračalo ustanovitev skupine ter so celo zahtevali umik Townsa kot voditelja projekta. Ko so oktobra o

20 komentarjev

Debian namerava preimenovati Firefox

InternetNews - Linux distribucija Debian, ki je že od nekdaj ena od bolj striktnih pri zagotavljanju svobode in odprtosti kode, je prišla navzkriž z Mozillo. Do sedaj je Debian samo izpuščal Firefox-ov logotip, po novem pa bo moral spremeniti tudi ime. Prvi problem je, da Mozilla ne dovoli uporabe imena Firefox brez logotipa, drugi pa, da zaradi zagotavljanja kakovosti brskalnika Mozilla, ne dovoli uporabe imena, v kolikor se sprememb predhodno ne pošlje njim v pregled.

To nekatere distribucije že počnejo, Debian pa se je odločil, da tovrstno ravnanje zaradi količine napak v Firefoxu ne bi bilo smiselno. Zato bodo raje spremenili ime, tako da bodo še naprej odpravljali napake in distribuirali svojo, popravljeno različico.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Bo Debian izhajal pogosteje?

ZDNet - Tudi pri Debianu so končno ugotovili, da je čas med njihovimi stabilnimi izdajami (Woody ima že skoraj 3 leta staro brado) absolutno predolg, zaradi česar jim tudi najzvestejši uporabniki uhajajo na druge distribucije Linuxa. Pravzaprav tako meni večji del kandidatov za položaj Debian Project Leader, ki se bodo 11. aprila pomerili za glasove 945 razvijalcev Debiana. Ena od zavor je tudi veliko število podprtih arhitektur. Prihajajoča izdaja Sarge tako utegne biti zadnja, ki bo podpirala kar 11 arhitektur, že naslednja (s kodnim imenom Etch) bo morda podpirala le še i386, AMD64, IA64 in PowerPC.

6 komentarjev

Administratorski dan

SysAdminDay - Če morebiti še niste vedeli, se vsak zadnji julijski petek spomnimo vseh računalniških administratorjev (poleg vseh tistih dni seveda, ko kaj ne dela, kot bi moralo ;-]) in njihovega težaškega dela. Tudi letos je tako. Kot pravijo na SysAdminDay, je današnji dan posvečen vsem računalniškim, mrežnim, telefonskim, e-poštnim administratorjem, webmasterjem in programerjem. Klik!

4 komentarji