»

Futuremark z benchmarkom za brskalnike

X-Bit Labs - Futuremark je finsko podjetje, ki ga navijalci in zagrizeni igralci iger poznajo predvsem po znamenitem benchmarku 3DMark, katerega prva verzija je stara že krepko čez deset let. Sedaj pa so napovedali, da bodo začeli meriti še hitrost internetnih brskalnikov (mogoče jih je k temu vzpodbudil Microsoft).

Nov izdelek se bo imenoval Peacekeeper. Gre za spletni test, torej za njegov izvedbo ni potrebno nameščati dodatne programske opreme. Proizvajalec trdi, da z uporabo funkcij JavaScripta realistično obremeni vaš brskalnik, kot se to dogaja med brskanjem, tako da lahko za vsak računalnik ugotovimo, kateri brskalnik bo za njegove sposobnosti najprimernejši. Vzorčni test na računalniku s procesorjem Intel Core 2 Duo E8400 kaže, da je najbolj poskočen Safari, sledi mu Chrome, daleč zadaj pa so Opera, Firefox in IE (v tem vrstnem redu).

In koliko točk doseže vaš brskalnik?

23 komentarjev

Cena Q6600 padla na 147 evrov - vsaj pri severnih sosedih

Slo-Tech - Cena Intelovega štirijedrnika prve generacije, Q6600, je pri avstrijskih trgovcih padla na vsega 145 evrov. Kot člani naše skupnosti vedo, gre za procesor, izdelan v 65 nm tehnologiji, ki se greje bolj kot njegov naslednik iz družne Q9xxx in nima novega seta ukazov SSE 4.1. Kljub temu nova cena procesorja, kot posledica tržne bitke med dvema proizvajalcema procesorjem, razveseljuje potrošnike, ki skrbno načrtujejo nakup svojega delovnega mlinčka.

Znižanje cen je seveda za pričakovati tudi pri nas. Trenutno se cena za Q6600 giblje okrog 185 evrov.

50 komentarjev

Barcelona oktobra, Phenom za božič?

več strani - Kljub temu, da je bila uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih procesorjev s kodnim imenom Barcelona napovedana za julij, se lahko zgodi, da bodo omenjeni procesorji luč sveta zagledali šele jeseni. Glavni razlog za prestavitev naj bi predstavljale težave z matičnimi ploščami, zaradi česar je zaenkrat zmogljivost omenjenih procesorjev precej pod pričakovanji. Pozna uradna predstavitev novih procesorjev bi lahko vplivala tudi na predstavitev štirijedrnih procesorjev Phenom, do katere bo po novih podatkih prišlo šele novembra ali celo decembra.

Več o tem na Tech Report-u in hartware.net.

9 komentarjev

3DMark07 s podporo štirijedrnim procesorjem

VR - Zone - Aplikacija 3DMark na naši strani seveda ne potrebuje posebne predstavitve, saj ima bližnjico za njen zagon veliko število članov naše skupnosti kar na namizju. Sam program je za končnega uporabnika uporaben tudi za to, da se prepriča, ali je naložil vse gonilnike in pravilno nastavil BIOS za svoj čisto-nov-prvič-sestavljen-sistem. Dobljene točke svojega sistema lahko namreč primerja z drugimi uporabniki v velikanski bazi rezultatov ( ORB).

Kakorkoli, s pojavom prvih štirijedrnih procesorjev, je seveda nujno, da bo program vpregel tudi nova jedra. Kot pravijo kolegi na VR-Zone, bodo dodatna jedra vključena tudi v (vsaj tri) game teste. Z drugimi besedami, nakup štirijedrnika bo zagotovil več točk in višje mesto na lestvici.

7 komentarjev

Novi Turioni 64 X2 in Opteroni

Slo-Tech - AMD naj bi devetega maja letos predstavil nov procesor za prenosne računalnike, dvojedrni Turion 64 X2, s kodnim imenom Taylor. Nov procesor bo imel podnožje S1, podpiral bo DDR2 667 MHz pomnilnik. Imel bo 2x 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko bo različica s kodnim imenom Trinidad imela dvakrat po 512 kB. Kasneje bo na voljo tudi enojedrna različica s kodnim imenom Keene. V prvi polovici naslednjega leta bo AMD predstavil naslednika Taylorja, v 65 nanometrski tehnologiji izdelanega Tylorja. Poslanstvo novih Turionov je konkurirati Intelovim Core Duo in Core Solo procesorjem. Več o prihajajočih Turionih 64 X2 si lahko preberete v izvorni novici na Daily-Tech-u.

Poleg tega naj bi AMD 4. aprila predstavil nova Opterona, in sicer z oznakama 256 in 856, s frekvenco 3 GHz. Nova procesorja za podnožje s940 bosta imela 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, porabila pa naj bi 95 W. Junija bosta predstavljena dvojedrna Opteron 285 in 885 s frekvenco 2,6 GHz, naslednje leto...

4 komentarji

3D Mark 2001 bitka

Xtreme Systems - Mnogim obiskovalcem Xtreme Systems foruma dobro znana bitka za najvišje mesto na lestvici najhitrejših sistemov ( ORB) se zopet razvnema. Glavna akterja sta tokrat hipro5 (odlični grški navijalec Intel sistemov) ter k|ngp|n. Oba uporabljata mobilne Pentium procesorje, Dothane, razlikujeta pa se pri izbiri grafičnih kartic. Trenutno drugouvrščeni hipro5 uporablja kartico Radeon X1900XTX (jedro bije pri 900, RAM pa pri 922 MHz), 'zeleni' k|ngp|n pa 7800 GTX 512 MB. Klik! Zagtovo v kratkem lahko pričakujemo padec meje 53.000 točk v 3D Mark 2001.

Omeniti velja padec še ene meje, 16.000 točk v 3D Mark 2005. Le-to je uspelo kincu, seveda z Radeon X1900XTX, družbo pa mu je delal FX-60 pri 3,5 GHZ. Še tema na XS.org ter ORB.

14 komentarjev