»

Nvidia ne bo več razvijala veznih naborov

X-Bit Labs - Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang je ta teden uradno naznanil, da ne bodo več izdelovali veznih naborov. Pred tem je Nvidia že letos združila svoja oddelka za vezne nabore in SoC, sedaj pa bo slednji prevladal. Huang je še dodal, da sedaj gradijo sisteme Tegra, kjer bodo integracijo popeljali na novo raven, medtem ko trg veznih naborov in njihova prodaja na njem nista rastla. To ne pomeni takojšnje smrti vseh veznih naborov, saj bodo trenutno aktualne še vedno prodajali tudi prihodnje leto, le razvoj novih so ukinili, saj se razvoj ne izplača. Tako nForce, GeForce in ostali nabori ne bodo nikoli dobili svojih naslednikov.

3 komentarji

Nvidia bo za Intel izdala vezni nabor z integrirano grafiko

Daily Tech - V prihodnjih tednih se bo na policah trgovin začelo pojavljati več različic nVidiinega novega veznega čipovja (nForce 600i serija) za Intelove procesorje, katerih neločljiv del bodo tudi grafični čipi (GeForce 7 serija). Izbirali bomo lahko med naslednjimi verzijami novega veznega nabora: na nForce 630i bosta sliko izrisovala GeForce 7150 in 7100, najbolj osiromašena različica GeForce 7050 pa se bo znašla tako na naboru nForce 630i kot tudi na 610i. Integrirani GeForce 7 grafični čipi podpirajo DirectX 9 in senčilnike 3. generacije. GeForce 7150 in 7100 se bosta ponašala s HDMI vmesnikom, medtem ko bo 7050 podatke zmožna pošiljati samo preko DVI izhoda, vendar bo tok podatkov (prav tako kot pri 7150 in 7100) zaščiten z HDCP, tako da si bomo pri cenejši izbiri vseeno lahko ogledovali Blu-ray in HD DVD filme. Izšla bi naj še cenejša oziroma še bolj osiromašena različica 7050, ki ne bo opremljena z nobenim od sodobnejših vmesnikov. Jedro GeForce 7150 bi naj delovalo pri več kot 600...

7 komentarjev

VIA se bo razdelila

ComputerBase - Na ComputerBase poročajo, da se bo VIA Technologies v prihodnosti razdelila na tri podjetja, s čimer nameravajo povečati učinkovitost in konkurenčnost. Tako si bodo podjetja razdelila naslednja področja: procesorji in platforme, vezni nabori in multimedija.

Na področju veznih naborov se bodo poskušali zoperstaviti hudi konkurenci, ki jo predstavljata novozdruženi AMD/ATi in naveza Intel-nVidia. Ocenjujejo, da bodo pri sodelovanju z Intelom konkurenčnejši kot pri AMD-ju, zato se bodo tesneje navezali na procesorje prvega. Oddelek za procesorje in platforme se bo osredotočil na razvoj C7, ki bo namenjen uporabi v manjši in manj zahtevnih sistemih, če bodo seveda uspeli zgladiti spore z Intelom glede patentov.

18 komentarjev

Nforce2 brez podpore za Visto

Slo-Tech - Nvidia je na svoji spletni strani objavila seznam veznih naborov, ki bodo programsko podprti tudi v prihajajoči Windows Visti. Med njimi pa ni vsem dobro znanega veznega nabora nForce2, saj je najstarejši podprt vezni nabor nForce3. Vista tako uradno ne podpira omenjenega veznega nabora, ki kljub temu ni nekompatibilen z njo. Lastniki nForce2, ki želijo podporo za svoj vezni nabor tudi v prihajajoči Visti, so že organizirali peticijo, s katero želijo opozoriti nVidio na potrebo po programski podpori tudi starejših veznih naborov.

31 komentarjev

Namesto prevzema partnerstvo

DigiTimes - Iz Intelovega prevzema nVidie, o katerem smo poročali ne bo nič, bosta pa zato podjetji sklenili strateško partnerstvo. Intel, ki si lasti osem do deset odstotkov nVidiinih delnic želi s tem okrepiti svoj položaj na trgu grafičnih kartic, nVidia pa naj bi po sklenitvi partnerstva znižala delež izdelanih veznih naborov za AMD-jeve procesorje. Kot je znano je AMD nedavno prevzel proizvajalca grafičnih kartic ATI, kar je eden izmed vzrokov za zbliževanje Intela in nVidie.

Več na DigiTimes-u.

13 komentarjev

RD600 le na DFI matičnih ploščah?

Slo-Tech - Po informacijah na Daily Tech-u naj bi tajvanski proizvajalci matičnih plošč podlegli Intelovim pritiskom in bo tako le DFI izdelal matično ploščo s prihajajočim ATI-jevim veznim naborom RD600, od katerega obetajo veliko predvsem navijalci. Glavni razlog v Intelovem nasprotovanju omenjenemu veznemu naboru je verjetno nedavni AMD-jev prevzem ATI-ja. RD600 naj bi svojo uradno predstavitev doživel prihodnji mesec. Več o tem na Daily Tech-u.

Poleg tega naj bi DFI preklical izdelavo matične plošče temeljoče na nVidiinem veznem naboru nF590 Intel Edition C19. Razlog za to naj bi bil v slabih navijalskih zmožnostih omenjenega veznega nabora. Namesto le-tega naj bi DFI kupcem konec letošnjega leta matično ploščo z nVidiinim veznim naborom 590 SLI Intel Edition C55. Več o tem na PC Modding Malaysia.

3 komentarji

Socket AM2 matične plošče

Xtreme Systems - Prav v teh dneh poteka slavni sejem informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij, CeBIT. Prav tu mnogo računalniških gigantov predstavi prihajajoče novosti. Tako je na primer nVidia splavila grafične kartice serij 7900 in 7600, kanadski gigant ATi pa X1800GTO, odgovor na 7600GT.

Prav tako je veliko proizvajalcev predstavilo nove matične plošče, za prihajajoče AMD-jevo podnožje AM2, ki bo podpiralo pomnilnik DDR2. Slike le-teh se nahajajo na Anandtechu. nVidia pripravlja novo serijo nForce čipovij. Ne, to ne bo nForce 5, temveč 5xx serija. Vezni nabor s 32 PCIe stezami namenjenimi grafičnima karticama (po 16 za vsako), naslednik SLI x32 nabora,...

24 komentarjev

ForceWare je tu

Nvidia - Danes je nVidia med ljudi izvrgla združene "gonilnike" ForceWare za svoja čipovja, oziroma bolje rečeno navijalsko orodje za matične plošče z njihovimi čipovji. Vsi tisti, ki imate enega izmed naslednjih naštetih čipovij (nForce2 Ultra 400, nForce2 400, nForce3 Pro 150 ter nForce3 150) in je v vas vsaj malo navijalca oziroma "tweakerja" si ta 5 MB velik paket po hitrem postopku " dolpotegnite". Kaj boste lahko počeli? Veliko nastavitev iz BIOSa je prenešenih direktno v Windows okolje in ponovni zagon ni potreben, opazujte temperature in podobno. Dolpoteg!

Za novico se zahvaljujem članu moi.

27 komentarjev

Via vs. nVidia

Tom's Hardware - Pred približno pol leta se je pojavila vest o novem naboru za AMDjeve procesorje z vgrajeno grafično in zvočno kartico podjetja nVidia. Sedaj je ta nabor, nForce imenovan tukaj. Pri Tom's Hardwareu so si zato ogledali 13 matičnih plošč, od tega 11 z Viinim naborom KT266A in 2 z nVidinim naborom nForce - škoda, da na testu niso imeli nobene plošče z naborom Sis 735 ali pa kakšnim izmed ALijevih naborov. Oba testirana nabora podpirata 4 različne procesorje Thunderbirde (stari Athlon), Palomine (Athlon XP), Spitfire (stari Duron) in Morgane (novi Duron). Glavni nForceov adut je dvokanalni 128bitni dostop do DDR pomnilnika, ki pa deluje le, če uporabljate dva enaka modela pomnilnika. Pa kaj bi besedičil, kljub dual-channel pomnilniški tehnologiji se nForce odreže slabše kot Viino KT266A čipovje, ki ima od svojega predhodnika KT266 popravljen prav pomnilniški vmesnik. Klik!

6 komentarjev