»

Optimizacija pretoka vode

ProCooling -

Na ProCooling so spisali zanimiv članek, ki podaja praktične nasvete, kako poceni vendar učinkovito izboljšati pretok v vodno hlajenem sistemu s poudarkom na črpalki.

Članek se najprej posveti zmanševanju upora v krivinah cevi, nato pa izgradnji majhnega rezervoarja za črpalko, ki olajša dotok vode v črpalko in s tem izboljša zmogljivosti in prepreči okvare, ki jih lahko povzročijo zračnih mehurčki, nastajajoči ob prevelikem podtlaku. Kar ta članek loči od podobnih je, da so vse modifikacije podprte s teorijo, ki razloži zakaj tako. Obvezno branje za vse vodovodarje!

3 komentarji

Rezanje Socket A @ ProCooling

ProCooling - Vidim, da je rezanje socketa, ki je nujno zlo, če hočete s sondo dobiti kar najbolj točne rezultate pri merjenju temperature procesorja, na vas naredilo kar precejšen vtis. Prvič sem ta poseg videl na Overclockers Australia, vendar so tam objavili samo slike in nič drugega. No, kasneje so objavili tudi link na ProCooling, kjer naj bi po nekaterih podatkih prvi izvedli tak poseg. Poseg na tej strani je kar dobro opisan, saj vam natančno pokaže kako se morate lotiti problema in kakšno orodje morate uporabiti. Poleg...

0 komentarjev

Nič več pregretja

Slo-Tech - Predvsem lastniki vodno hlajenih računalnikov so nenehno v nevarnosti pregretja svojih procesorjev zaradi odpovedi kakšnega dela hladilnega sistema. In ravno takšnih bo v veliko pomoč ta članek na ProCooling. Gre za preprosto vezje, ki je preko temperaturnega tipala povezano direktno na napajalnik računalnika. Če pride do odpovedi hlajenja in se procesor začne pregrevati, bo vezje avtomatično izklopilo napajalnik. Tako lahko brez skrbi računalnik pustite vklopljen tudi ko niste v bližini. Priporočam ogled. Thnx, OZZY!

2 komentarja

Za pogumne

ProCooling - Merjenje temperature pri AMDjevih procesorjih je lahko včasih precej težavno, saj nimajo vgrajenega toplotnega tipala v samem jedru (Athloni 4 ga bodo imeli...). Pri večini novejših matičnih plošč se tipalo nahaja na dnu procesorskega podnožja, toda te temperature so po pravici povedano precej nenatančne. En način je nakup zunanje merilne enote (kakšen DigiDoc pride na misel), druga pa je za tiste bolj pogumne in spretne, saj vključuje rezkanje in modificiranje matične plošče. So pa zato tudi rezultati toliko bolj natančni. Priporočam, da si ogledate članek na ProCoolingu. Mene zmrazi že samo ob pomisli na kaj takega .

5 komentarjev

Kako narediti vodno hlajenje

ProCooling - Ker je danes slo-tech očitno zelo coolersko naravnan, bom še jaz nekaj dodal. Na moji najljubši strani o vodnem hlajenju, ProCooling, so pripravili članek o vodnem hlajenju v celoti. Tukaj ne gre samo za test in primerjavo vodnega z zračnim hlajenjem, ampak tudi vodič, kako sami izdelati vodno hlajenje. Veliko tistih, ki imajo, ali pa še bodo imeli, vodno hlajenje procesorja, se ukvarja z vprašanjem, kako stabilno pritrditi vodni blok na matično ploščo. Tu je odgovor. Vodič pa se ukvarja ne samo z vodnim hlajenjem kot samim, ampak tudi preureditvijo ohišja za ta namen. Danes vam od vseh člankov najbolj priporočam tega. ...

4 komentarji

Peltierji @ ProCooling

ProCooling - Celi kopici drugih se pridružuje še en članek o peltierjevih elementih, tokrat na ProCoolingu. Verjamem, da dotične zadevice poznate že čisto vsi, če pa ne, pa bo dotični članek kar primeren, čeprav je mogoče malce preveč tehnično naravnan. Priporočam tudi naš članek, ki je sedaj star že več, kot eno leto, toda kljub temu mu nič ne manjka .

0 komentarjev

Polnjenje zaprtega vodnega sistema

ProCooling - Pravilno polnjenje vodnega sistema z zaprtim pretokom vode (in-line pumpa) je lahko precej težavno in zakomplicirano opravilo. Sistem cevi in pumpo je namreč treba napolniti do zadnjega kubičnega milimetra, saj zrak precej škoduje hladilni sposobnosti. No, tipi na ProCooling so naredili vodič na to temo, ki bi moral biti v veliko pomoč vsem nadebudnim izdelovalcem vodno hlajenih sistemov. ProCoolaši so se namreč učili na svojih napakah in moram priznati, da imajo res veliko izkušenj s takimi stvarmi, tako da si stvar le oglejte!

0 komentarjev

Black Cube ohišja

ProCooling - No, če smo že pri ohišjih si poglete test YYjevega Cube ohišja na ProCoolingu. Nekateri ste z njimi mogoče seznanjeni, za druge pa bo zadeva po vsej verjetnosti precej fascinantna. Gre namreč za črna serverska ohišja kockaste oblike in zares dobro zasnovo. Kaj naj reče... YYjev Cube je že od nekdaj moje sanjsko ohišje in upam, da si bom kdaj lastil enega. Nuff said .

2 komentarja

Nekaj dodatnih slikic mega vodnega hlajenja na ProCoolignu

ProCooling - Na ProCoolign forumu so objavili nekaj dodatnih slikic njihovega megastičnega vodnega hlajenja. Če se ne spomnite gre za tisto zelo zakomplicirano zadevo, ki uporablja WTX ohišje, v katerem je matična plošča obrnjena na glavo. Sam sistem ima kar tri ločene vodotoke, tako da je v škatli ohlajeno bolj ali manj vse. No, avtorji čez en teden obljubljajo pravi članek, medtem pa se lahko slinite nad "teaser" slikicami.

0 komentarjev