»

München preizkuša sistem za napovedovanje vlomov

Heute - V Münchnu so začeli preizkušati sistem za preprečevanje vlomov, ki spominja na Posebno poročilo in Številke. Na podlagi preteklih dogodkov predvidevajo, kje se bodo v bližnji prihodnosti zgodili vlomi, in jih z okrepljeno policijsko prisotnostjo preprečilo.

Realnost je seveda še daleč od filmov. Sistem Precobs, ki ga razvija nemški IfmPt (Institut für musterbasierte Prognosetechnik), ne povedal, kdo in kam bo vlomil, ampak bo dal približno informacijo, v katerem okolišu lahko v naslednjih dneh pričakujemo vlom. Sistem se napaja iz podatkovne baze o vlomih, ki obsega podatke za obdobje zadnjih sedem let. Vodja kriminalistične policije v Nürnbergu Karl Geyer pojasnjuje, da si številni vlomi sledijo po znanem zaporedju. Storilci se v naslednjih dneh po vlomu vrnejo v...

14 komentarjev

Teksaški davčni urad pomotoma objavil osebne podatke poltretjega milijona ljudi

Vojda državnega davčnega urada, Suzan Combs, se je že opravičila za objavo

vir: Slashdot
Slashdot -

Januarja lani je teksaški davčni urad prejel tri ločene pakete osebnih podatkov za skupaj 3.5 milijona ljudi, večinoma javnih uslužbencev v šolskem sistemu, ki so bili tik pred upokojitvijo oz. so se nedavno upokojili. Podatke so nameravali uporabiti za preiskovanje davčnih utaj, pri tem pa so jih v nešifrirani obliki pustili na javno dosegljivem naslovu na svojem strežniku, in...

3 komentarji

Britanci tokrat prodali osebne podatke

BBC - Kot poročajo na BBC so nekateri zaposleni v T-Mobilu konkurenčnim podjetjem prodali na milijone osebnih podatkov T-Mobilovih uporabnikom. Konkurenčna podjetja so nato uporabnike, katerih naročniške pogodbe so bile pred iztekom klicali in jim ponujali sklenitev naročniškega razmerja pri njih.

Prodajalcem grozi kazenski pregon ter visoke denarne kazni.

Hmm, pa smo mislili, da naši osebni podatki nikogar ne zanimajo...

1 komentar

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi

Slo-Tech - Po tem, ko se je v začetku leta izkazalo, da je nemško železničarsko podjetje Deutsche Bahn v letih 1998, 2002, 2003 in 2005 vohunilo za svojimi zaposlenimi, je bilo podjetje prejšnji mesec kaznovano.

Železničarji so nadzorovali vse uslužbence in sicer tako, da so zbirali in obdelovali njihove osebne podatke, vključno s podrobnostmi o bančnih računih, telefonskih številkah, itd. nekatere zaposlene pa so tudi spremljali. Nadzorovali so tudi njihovo e-pošto in pregledovali njihove računalnike. V letih 2002 - 2003 so nadzorovali od 173.000 do 220.000 uslužbencev, leta 2005 pa kar vse uslužbence.

Zaradi škandala je odstopil direktor železnic Hartmut Mehdorn, prejšnji mesec pa je bila podjetju izrečena tudi kazen v višini 1,1 milijona EUR.

Se je izplačalo?

60 komentarjev

Britanci spet izgubili zaupne dokumente

Al Qaida Constraints and Vulnerabilities, foto: BBC

vir: BBC
BBC - Britanski vladni uslužbenci očitno radi izgubljajo občutljive podatke. Po tem, ko so pred časom uspeli izgubiti 25 milijonov osebnih podatkov, jim je tokrat uspel še bolj zanimiv podvig.

Po poročanju BBC je namreč eden izmed vladnih uslužbencev na vlaku pozabil strogo zaupne dokumente o teroristični mreži Al Kajda, kjer jih je našel mimoidoči in jih kot zaveden državljan odnesel - naravnost na BBC.

Prvi del dokumentov vsebuje oceno iraških varnostnih sil, ki jo je pripravilo britansko ministrstvo za obrambo, še bolj sporen pa je drugi del dokumentov z naslovom Ranljivosti Al Kajde, ki sta ga pripravila britansko zunanje in notranje ministrstvo.

Sedem strani dokumentov po poročanju BBC...

16 komentarjev

Al Gore in IPCC prejela Nobelovo nagrado za mir

Delo - Letos sta Nobelovo nagrado za mir prejela borec proti podnebnim spremembam, nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina ZN o podnebnih spremembah (IPCC).

Petčlanski norveški odbor za nagrade, ki se odloča v najstrožji tajnosti, želi tako doseči večjo svetovno osveščenost o nevarnostih podnebnih sprememb.

Nobelova nagrada za mir je vredna 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov) in jo tradicionalno podelijo 10. decembra v Oslu, Gore pa je že dejal da bo svojo polovico podaril Zvezi za zaščito podnebja.

O dogodku med drugimi poročajo Delo, BBC in Reuters.

118 komentarjev

Ukraden prenosnik z 11 milijoni osebnih podatkov

BBC - BBC in Slashdot poročata, da so v javnost pricurljali podatki, da so uslužbencu angleške Building Society Nationwide med vlomom v stanovanje ukradli službeni prenosni računalnik, na katerem so bili osebni podatkih 11 milijonov komitentov. Odgovorni zatrjujejo, da nihče izmed prizadetih ni doslej izgubil niti penija, prav tako pa naj jim ne bi grozila nevarnost kraje identitete. Hkrati poudarjajo, da niso bila ukradena gesla, PIN-številke ali druge občutljive informacije, dočim izgubo številk računov in imen označujejo kot možno.

Problem se seveda ne skriva v vsakdanjem vlomu, temveč je alarmanten podatek, da je do njega prišlo pred tremi meseci, a so ga obelodanili šele sedaj. Prav tako se poraja vprašanje, kaj je 11 milijonov osebnih podatkov počelo na prenosniku enega uslužbenca in zakaj sploh niso bili enkriptirani.

7 komentarjev

Overclockanje pekačev

CDR-Info - Če ste zagrizen forumaš, potem verjetno veste, da se da s flashanjem firmwara določene pekače pripraviti do delovanja pri višjih hitrostih. Večinoma gre za starejše modele, toda verjetno se nihče izmed vas ne bi branil zastonjske 100% pohitritve pečenja CDjev. Kakorkoli, na prenovljenem CDR-Infotu se nahaja članek, ki vas bo takoj spravil na pravo pot. Mogoče ste ravno vi eden izmed srečnežev, ki posedujete flashabilen CD-R. Poglejte!

0 komentarjev