»

Microsoftovo rekordno četrtletje

vir: PC World
PC World - Prvo četrtletje fiskalnega leta 2011 (julij, avgust in september) je bilo z denarnega stališča za Microsoft, tako kot za še nekaj podjetij v IT industriji, rekordno. Ob 16,2 milijarde ameriških dolarjih prihodkov so zaslužili kar 5,41 milijarde dolarjev, kjer sta bila največja zaslužkarja oddelka, ki skrbita za operacijske sisteme Windows ter pisarniški oddelek z Officem na čelu. Pri zaslužkih je po besedah predstavnikov pri Microsoftu še močno pomagala igralna konzola Xbox 360, kjer je posel doživel kar 38-odstotno rast. S tem so za kar 51 % zvišali zaslužek glede na enako obdobje lani ter za 25 % zvišali prihodke. Pri Microsoftu so kot razlog za uspeh izdelkov Windows in Office podali rast trga...

5 komentarjev

AMD še vedno z izgubo

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje. V teh treh mesecih so se odrezali bolje, kot so pričakovali analitiki, in slabše, kot bi si želeli delničarji. Ob prihodkih v višini 1,62 milijarde dolarjev, kar je za dva odstotka manj kot četrtletje poprej, so pridelali 118 milijonov dolarjev izgube, kar je skoraj trikrat več kot četrtletje poprej. Najbolje je posloval njihov grafični oddelek ATI, ki je ob prometu milijarde dolarjev dodal podjetju 390 milijonov dolarjev dobička. Investitorji niso reagirali, saj je bila izguba pričakovana in vračunana v ceno delnice, ki je zato ostala na enakih nivojih kot pred objavo rezultatov.

9 komentarjev

Najzanesljivejši asusi, maci in lenovi

X-Bit Labs - Podjetje Rescuecom iz ZDA, ki tam nudi tehnično podporo za različne računalnike, je objavilo novo statistiko, modeli katerih proizvajalcev so najbolj zanesljivi. Ugotovili so, da je na prvem mestu Asustek, ki ima 3,5-odstotni tržni delež, a je bilo v zvezi z njim le 0,2 odstotka klicev na podporo računalnikov. Dobro sta se odrezala tudi Apple in Lenovo/IBM. V primerjavi s četrtletjem poprej so se njihova mesta na lestvici le medsebojno premešala. Najslabše sta se uvrstila Samsung in Dell.

Poudariti je treba, da analiza ne meri zgolj zanesljivosti računalnikov. Če ima neka znamka dobro tehnično podporo, bodo uporabniki Rescuecom klicali manj pogosto. V obzir velja vzeti tudi razlike...

36 komentarjev

Palm spet v rdečem

Yahoo News - Poslovni rezultati (PDF) za tretje fiskalno četrtletje leta 2010 kažejo, da se umiranje Palma na obroke nadaljuje. V zadnjem kvartalu so zabeležili izgubo v višini 22 milijonov dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot v četrtletju poprej, a manj od 98 milijonov dolarjev v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2009. Prodajo so uspeli povečati na 350 milijonov dolarjev, kar je dobro desetino več od pričakovanj analitikov. V tem obdobju so distributerjem prodali 960 tisoč pametnih telefonov, a le 408 tisoč so jih dejansko kupili tudi končni kupci, kar je 29 odstotkov manj kot v preteklem četrtletju.

Palmov izvršni direktor Jon Rubinstein ni skrival razočaranja, ki je rezultate označil za zelo slabe, a kljub temu optimistično dodal, da se na trgu kaže potencial za Palm. V novem kvartalu načrtujejo prodajo zgolj v višini 150 milijonov dolarjev, saj so...

1 komentar

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev

Poslovni rezultati Seagata nad pričakovanji

The Register - Poslovni rezultati Seagata za tretje fiskalno četrtletje v letu 2009 so nekoliko slabši od četrtletja poprej, a vseeno ne tako slabi, kot so se bali, da bodo. Prihodki od prodaje so znašali 2,1 milijarde dolarjev, kar je za 170 milijonov dolarjev manj kot v prejšnjem četrtletju, a še vedno bolje od načrtovanih 1,6 do 2 milijard. Preliminarni izidi kažejo, da skupni rezultat negativen, tako da dividend ne bo. V predpreteklem četrtletju so izplačali tri cente na delnico, kar jih je stalo 60 milijonov dolarjev (kljub izgubi skoraj pol milijarde dolarjev). Prav tako bodo nadaljevali s prestrukturiranjem z namenom zniževanja stroškov in doseganja dobička v letu 2010.

0 komentarjev

Porast kriptiranih torrentov

Slashdot - Britanski fonografski institut (BPI) je ugotovil, da je število kriptiranih torrentov v porastu, saj jih je kar za 900 % več kot lani. Njihov delež je bil lani zanemarljiv (štirje odstotki), letos pa je takih kar štirideset odstotkov. O razlogih pravzaprav ne gre veliko vpraševati - očitno so razni procesi, ki jih sproža RIAA, pri uporabnikih obrodili sadove, a žal ne ravno takšnih, kot bi si odgovorni želeli. BPI-jev predstavnik za stike z javnostjo komentira: "Naše preiskovalne ekipe, ponudniki interneta in policija dobro poznajo kriptografijo, saj se uporablja že dlje časa in je pri internetnem kriminalu stalnica. Ni presenetljivo, da bodo ljudje poskušali skriti nelegalne aktivnosti, če mislijo, da to lahko."

Zaenkrat kaže, da lahko, saj tudi ISP-ji in BPI priznavajo, da ne morejo potrditi (oz. sploh ugotoviti naslova), da uporabnik prenaša avtorsko zaščiteno lastnino, če zamudijo en sam kriptiran paketek na poti do tarčnega računalnika (in tako ne morejo več sestaviti celotne...

36 komentarjev

Nvidia z dobičkom

Nvidia - Nvidia je objavila finančno poročilo za prvo četertletje letošnjega leta, ki govori o 844,3 milijonih ameriških dolarjev prihodkov in 132,3 milijonov dolarjev dobička. Sicer sta obe vrednosti nižji kot v zadnjem četrtletju lanskega leta, vendar glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za 24 dobiček pa kar za 44 odstotkov. Med vzroki za povečanje dobička je med drugim prihodek od prodanih grafičnih kartic za prenosnike, ki se je od enakega obdobja lani povečal za kar 71 odstotkov.

Več o tem v nVidiinem finančnem poročilu.

12 komentarjev

Rekordno četrtletje za nVidio

Hartware.net - Z oktobrom se je zaključilo nVidiino tretje fiskalno četrtletje, poslovni rezultati pa kažejo na izjemen uspeh. Po lastnih podatkih naj bi imela 820,6 milijona dolarjev prometa, kar je za slabo petino več kot četrtletje prej in kar za štirideset odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Sorazmerno se je povečal tudi dobiček, ki je znašal 106,5 milijona dolarjev, kar je za slabo četrtino več kot četrtletje poprej in za skoraj dve tretjini več kot v enakem obdobju lani. Podobno je tudi letna rast četrtinska. Jen-Hsun Huang, nVidiin CEO, je spričo teh dosežkov pretekle tri mesece ponosno obeležil kot najuspešnje v zgodovini podjetja. Klik!

9 komentarjev

Rekordni dobiček nVidie

Nvidia - Po rekordnem dobičku v zadnjem četrtletju lanskega leta, je nVidia v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla še višji dobiček. Po podatkih, objavljenih v poročilu za javnost sodeč, so njeni prihodki znašali 681,8 milijonov ameriških dolarjev, kar je za 17 odstotkov višja vrednost kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za kar 41 odstotkov ter je znašal 90,7 milijonov ameriških dolarjev.

Poleg tega se je po navedbah nVidie njihov delež na trgu grafičnih kartic povečal, tako naj bi imeli 83% delež prodanih t.i. High-End grafičnih kartic (prej 79%) ter 60% delež prodanih t.i. Desktop grafičnih kartic (prej 57%). Rast prihodkov naj bi se po besedah nVidiinega predsednika Jen-Hsun Huang-a nadaljevala tudi v letošnjem letu, predvsem po zaslugi konzole PlayStation 3, High-Definition Videa in predstavitve Windows Viste.

Več o tem v nVidiinem poročilu za javnost.

34 komentarjev

nVidia se pobira

X-Bit Labs - Nvidia, ameriški grafični gigant, je izdal finančno stanje za mesec julij. Prihodek drugega četrtletja je tako znašal osem procentov več kot pa četrtletje poprej -- tako je v žep nVidie priplavalo 460 milijonov dolarjev. V obdobju šestih mesecev, do vključno sedemindvajsetega prejšnjega meseca je nVidia spravila na kup kar 865 milijonov ameriških zelencev, kar je precej manj od enakega obdobja lani, ko je nVidii uspelo v svoj žep spraviti dobro miljardo dolarjev. Izvorna novica in ostale zanimive informacije.

11 komentarjev

100 % zaščita proti hekerjem: kupi me!

The Register - Podjetje PathLock je izdelalo 100 % neprebojno zaščito proti hekerjem, ki bi vaš računalnik utegnili napasti preko interneta ter takrat, ko vi sami ne dostopate do mreže. Hmmm -- ko ne dostopate.

Verjeli ali ne, štirideset dolarjev vredna naprava deluje tako, da ko povezava nekaj časa ni uporabljena, slednjo preprosto -- prekine. Kot, če bi ugasnili modem. Čisto tako. 40 USD. Nepogrešljivo! Na voljo ne samo v tupšopu. Klik!

10 komentarjev