»

Nvidia prinaša podporo DXR raytracingu na kartice GTX

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je na svoji tradicionalni konferenci GTC najavila, da pride podpora raytracingu skozi DirectX 12 prihodnji mesec tudi na "ne-RTX" kartice, in sicer Geforce serij 10 in 16.

Tekoči teden bo za vse ljubitelje računalniške grafike izjemno zanimiv, saj v Kaliforniji vzporedno potekata tako Nvidiina konferenca GPU Technology Conference, kot tista za razvijalce iger - Game Developers Conference. Na Nvidiini strani je za običajne uporabnike bržkone glavno vprašanje, kako namerava zelena firma čim bolj pospešiti prodor sledenja žarkom (raytracing) v same igre. Njena najmodernejša serija grafičnih kartic Geforce RTX, ki to metodo kot prva strojno podpira, je namreč skrajno draga, igričarskih naslovov, ki bi tehnologijo izrabili, pa zelo malo, oziroma so njene...

122 komentarjev

Kaj prinaša Direct3D 10?

Tom's Hardware -

Nove grafične kartice s podporo DirectX-a 10 počasi prihajajo na police računalniških trgovin, mnogi pa, razen tega, da gre za uberkul novost, sploh ne vedo kaj to sploh je in kaj bomo zaradi nove tehnologije videli v igrah naslednje generacije. Na Tom's hardware guide so se odločili, da poskusijo zadevo približati povprečnim uporabnikom, zato so spisali strokoven članek, v katerem so se posvetili predvsem komponenti DirectX-a z imenom Direct3D. Najbrž ste...

21 komentarjev

Kaj lahko pričakujemo v naslednjem DirectX

Slashdot - Čeprav je DirectX 9.0b izšel pred sorazmerno malo časa in večina grafičnih kartic, sploh starejših, niti ne podpira vseh njegovih funkcij, pri Microsoftu že pospešeno razvijajo njegovega naslednika. Deseta inkarnacija DirectX, ki se za zdaj imenuje še s kodnim imenom DirectX Next, bo izšla šele z Longhornom, torej je ne bomo ugledali še vsaj dve leti, a navzlic temu so na Beyond3D pripravili zanimiv članek, ki oriše bistvene novosti in spremembe, ki nas čakajo, naprimer Pixel in Vertex Shaderje 4.0. Zagotovo zelo zanimivo branje.

Ogledate si lahko tudi uradno Microsoftovo prezentacijo o novem DirectX.

5 komentarjev

Integriran DirectX 9 še letos

X-Bit Labs - Govorilo se je že o tem, da naj bi kanadsko podjetje ATi začelo izdelovati nabore za matične plošče. Sedaj pa je na dan prišla novica, da naj bi v teh naborih našli tudi prvo integrirano grafično kartico s podporo DirectX 9. To bo grafična kartica iz serije RV350 -- Radeon 9600 Pro. Integrirana bo v tako imenovan "južni most" in bo grajena v 0,13 mikronski tehnologiji. To bo prva integrirana grafikulja s podporo deveti verziji Microsoftovega DirectX-a. X-bit labs.

2 komentarja

Nov članek: DirectX 9.0 - Osnove programiranja

Slo-Tech - Marko "Senitel" Dolenc nadaljuje svojo serijo strokovnih člankov o najnovejši različici Microsoftovega vmesniškega poganjala za multimedijsko udejstvovanje.

Po predstavitvi osnov in izboljšav je čas za preskok na drugo področje: ako bi se želeli preskusiti kot programer Dooma 5, bo članek o osnovah programiranja v DirectXu 9 ravno pravšnji.

Spoiler: začeli boste z zgolj 12 trikotniki ;)

15 komentarjev

Prigode z NV30

več strani - nVidia je v ponedeljek uradno predstavila svojega novega paradnega konja, ki ga je poimenovala GeForceFX. Kot se je izvedelo kasneje, bo dobil pripono 5800, obstajali pa bosta vsaj dve različici: standardna ter ultra. Slednja bo stala nepojemljivih 500 dolarjev, medtem ko bo navadna izjemno "poceni", le 100 dolarjev manj. Bolj zanimiva kot ta dejstva pa je domnevna nepodpora DirectX9 standardu. Kljub hvaljenju nVidiie, da je NV30 stoodstotno združljiv z DirectX9, kaže da temu le ni tako. O tem kaj NV30 podpira, česa ne in ostale podrobnosti preberite tu in tu.

10 komentarjev

Malo drugačni test zgoščenkoberov™

Mad Shrimps - Najbrž ste že vsi kdajpakdaj prebrali kakšen test cederoma ter se enostavno zgražali nad tehničnimi specifikacijami, ki nakazujejo, kako naj bi enota delovala. Nato jo stestirate vi ter ugotovite, da se lahko obrišete za tako idealne rezultate. Kmalu obupate ter potisnete izraze kot so "dostopni čas", "hitrost branja na obodu plošče", "stalna kotna hitrost branja", itn, globoko v podzavest. Pa saj hočete le, da bo cederom poceni, tih, hiter in nekvarljiv! No, iz laične perspektive so se tega lotili na Norih Rakcih, kjer so naredili video test večih CD branikov. Zakaj video? Ker so testi, milo rečeno, kruti [:D]. Klik!

1 komentar

Članek o OpenGLju

Beyond 3D - OpenGL je dolgo časa veljal za edini "pravi" 3D API in Microsoftov DirectX se mu je komaj zadnje čase začel približevati po robustnosti in zanesljivosti. Še vedno pa boste našli veliko grafičnih zanesenjakov, ki brez izjeme prisegajo na OpenGL in zavračajo DirectX. No, če vas zanima več o tem, sedaj že precej starem APIju, je dobro mesto za začetek ta članek na Beyond3D. Gre za prvi del njihove serije člankov o OGLju, govori pa o texture mappingu, eni izmed najbolj osnovnih funkcij.

0 komentarjev