»

Virus, ki je služil industrijskemu vohunjenju, pošiljal načrte na Kitajsko

The Telegraph - Po poročanju The Telegrapha so varnostni strokovnjaki slovaškega podjetja ESET, znanega po nekoč zelo priljubljenem protivirusnem programu NOD32, prvi identificirali virus ACAD/Medre.A, ki služi industrijskemu vohunjenju.

ACAD/Medre.A, kot lahko že iz oznake sklepamo, išče datoteke Autodeskovih formatov programa AutoCAD. Tako se precej primitivno in učinkovito dokoplje do načrtov ter drugih tehničnih risb oz. modelov, ki jih nato pošilja na različne naslove el. pošte dveh kitajskih ponudnikov z domenama 163.com in qq.com (op. a., slednja je v lasti Tencenta). A to še ne pomeni nujno, da so pisci, upravljalci in/ali naročniki ukradenega materiala dejansko s Kitajske, kar je opozoril tudi Bruce Schneier v svojem blogu.

Precej nepričakovano, na presenečenje varnostnega raziskovalca Righarda Zwienenberga z ESET-a, so kitajske oblasti zavzeto sodelovale pri preiskovanju ozadja, povezanega z virusom in njegovem omejevanju. Tako so denimo izsledili poti ukradenih datotek do omenjenih...

14 komentarjev

Gainward napovedal najhitrejšo GF Ti4200 kartico

The inquirer - Gainward je najavil novo kartico s čipom GeForce 4 Ti4200, ki bo namenjena navijalcem in bo delovala z malce nestandardnimi frekvencami 270/570 MHz. Za primerjavo lahko navedem, da običajne kartice na čipu GeForce 4 Ti4200 delujejo s frekvenco čipa na 250 MHz in frekvenco pomnilnika na 500 MHz. Ker pa bo kartica vsebovala še 3.3 nanosekundni pomnilnik DDR SDRAM, bomo lahko po trditvah Gainwarda grafični čip lahko navili na 290 MHz, pomnilnik pa na 610 MHz. Skratka, kartica, ki jo navijalci nebi smeli spregledati.

2 komentarja

3D Studio MAX na SMP sistemih

X-Bit Labs - Zanimiv test pri x-bitovcih. Vzeli so dva konkurenčna si testna dvoprocesorska sistema. Prvi je AMDjev, na katerem se potita dva Athlona MP 1200, na drugem pa podatke obdelujeta dva Pentiuma III 1133 MHz s 512 KB predpomnilnika. Oba sta sparjena z enim gigabajtom pomnilnika, s to razliko, da na AMDjevem sistemu tiktaka DDR modul. Testni program je bil 3D Studio MAX 4, z njim so pa merili hitrost renderirnega procesa večih različnih scen. Do česa so prišli? Do zaključka, da je za 3DS Max 4 še vedno bolje uporabljati Intelove procesorje, saj je AMDju v nos hodilo ozko grlo pri AGP vodilu, kar se je izkazalo v počasnosti renderiranja žičnatih modelov. Pri renderiranju končnih scen, kjer AGP več nima vloge, se AMD pobere in prevzame vodstvo za 10% navkljub večjemu predpomnilniku Intela. Kaj bi torej izbrali? Pasje hitre in navijanju prijazne Athlone MP ali standardizirane stabilne Intele?

12 komentarjev

Nvidiine profesionalne grafične kartice

X-Bit Labs - Nvidia je pred kratkim najavila prenovo svoje Quadro družine profesionalnih grafičnih kartic. Najbolj zanimiva novost je Quadro DCC (Digital Content Creation), profesionalna kartica najvišjega ranga. Izdelek bazira na GeForce3 nfiniteFX arhitekturi, za prodajo pa bo skrbela ELSA s pomočjo Discreetove mreže 3ds max distributerjev. Zaenkrat o Quadro DCCju alias Glorii DCC (ime ELSIne kartice) ni znanega veliko več, kot razne marketinške krilatice, tako da lahko sklepamo, da razvoj še ni popolnoma zaključen.
Druga podmladitev družine se imenuje Quadro EX, gre pa za najslabšo Quadro kartico. V bistvu je precej podobna Quadro MXRu, saj je podlaga obeh GF2 MX čip, le da Quadro EX ima počasnejši čip/pomnilnik (175/166MHz proti 200/183MHz pri MXR) in nima podpore TwinView tehnologiji. Kljub majhni razliki pa se bodo novi čipi prodajali domala dvakrat ceneje, kot MXRi. Kot ponavadi bo prvo kartico z novim čipom predstavila ELSA, in sicer Synergy2000. Kljub relativni cenenosti bo komplet...

0 komentarjev

PowerColor bo predstavil tri nove grafične kartice

X-Bit Labs - PowerColor bo v kratkem predstavil tri nove grafične kartice. To so
  • GeForce3 GTS3 Chameleon. Delovala bo na GeForce 3 čipu, frekvenca čipa bo 200MHz, frekvenca 64MB 128bit-nega DDR SDRAM pomnilnika pa 460MHz.
  • CMX6P. Delovala bo na GeForce2 MX 400, le da bo na PCI vodilu. Na njej bo 64MB 128bit-nega pomnilnika. Frekvenca čipa naj bi bila 175MHz in 166MHz za pomnilnik. Izšla bo tudi TV-Out verzija.
  • CMX2P. Bo PCI verzija GeForce2 MX 200 čipa. Na njej bo "stanovalo" 32MB 64bit-nega pomnilnika. Frekvenca naj bi bila enaka kot pri CMX6P (zgoraj). Tudi ta bo izšla v TV-Out verziji.
Vse navedene informacije so neuradne in nepotrjene. Ampak verjetno resnične .

0 komentarjev

Nova profesionalna grafična kartica iz ELSE

X-Bit Labs - ELSA bo v kratkem najavila novo grafično kartico za načrtovalce grafičnih aplikacij, grafike,... Kartica bo imenovana Synergy 2000. Jedro kartice bo Nvidia Quadro2 MXR EX čip. Frekvenca čipa bo 175MHz. Kartica bo imela 32MB pomnilnika, delujočega pri 166MHz. Prodajala se bo z posebnimi driver-ji za profesionalno delo v OpenGL aplikacijah kot so AutoCAD, 3D Studio MAX,... Stala bo okoli $230.
Smiselnost nakupa take kartice je zelo vprašljiva. Edina razlika med Quadro2 MXR in GeForce2 MX je v driverjih. Pa je kdo zares pripravljen odšteti dodatnih $100 samo za majhno spremembo v končnem rezultatu? Mislim da ne. Raje naj kupi kartico z višjo frekvenco čipa, ki bo res doprinesla k končnemu rezultatu.

5 komentarjev

3D Prophet 4000 XT

X-Bit Labs - Hercules naj bi kmalu predstavil svojo konkurenco Nvidiinemu GeForce2 MX200. To bo kartica, imenovana 3D Prophet 4000 XT. Frekvenca čipa in pomnilnika bosta, kot pri vseh Kyrih, isti; to je 115MHz. Kartica naj bi prodajalne police ugledala nekje v sredini maja. Cena bo njen glavni adut. Stala naj bi pičlih $85. Geforce2 MX200 bo, s svojim pomankljivim 64bit-nim vodilom, zagotovo zaostala za 3D Prophet 4000 XT-jem. Kartica bo opremljena z 32MB SDRAM-a.

6 komentarjev

Novi GeForce2 MX serija kartic iz ELSE

vir: Guru 3D
Guru 3D - ELSA bo v kratkem izdala novo serijo GeForce2 MX 400 kartic, imenovano serija 511. Kartice bodo prišle v štirih različicah. Z 32MB ali 64MB pomnilnika, AGP verzija ali PCI verzija, z ali brez TV-OUT izhoda. Frekvenca čipa bo nastavljena na 200MHz. Izšla bo tudi verzija z DVI izhodom.
Moram priznati, da kartica ne zgleda nič posebnega. Pač neka grafična kartica, ki se utaplja v morju povprečništva. Nobene lepe modre barve (Prophet) ali velikega ventilatorja za hlajenje (Winfast),... No ja, bomo videli.

0 komentarjev

Nove grafične kartice iz ASUS-a

X-Bit Labs - Tako kot Gigabyte je tudi ASUS danes objavil dve novi grafični kartici (naključje?). ASUS-ovi kartci sta obe bazirani na GeForce2 MX400 čipu. ASUS je celotno serijo, bazirano na GeForce2 MX400, poimenoval V7100PRO. Izšli bosta dve kartici (za zdaj):
  • V7100PRO/PURE bo imela 32MB SDRAM-a, frekvenco čipa 200MHz, frekvenco pomnilnika 200MHz.
  • V7100PRO/T/32MB bo imela 32MB SDRAM-a, frekvenco čipa 200MHz, frekvenco pomnilnika 200MHz, TV-out izhod, TwinView podporo.
Kot vidite, so ASUS-ove kartice bolj privlačne, ker jim pomnilnik deluje pri frekvenci 200MHz in ne 166MHz, tako kot Gigabyte-ove. Da pa bi naredil ASUS ponudbo še bolj zanimivo, bo h kartici priložil še ASUS SmartDoctor program, ki nadzoruje število vrtjajev na ventilatorju, varovanje pred pregrevanjem,... Zraven pa bo še program za predvajanje DVD-jev in popularna računalniška igrica, v polni verziji.

0 komentarjev