»

Zadnji dnevi Keplerjevega teleskopa

vir: Wikipedia
Space - Nasin opazovalni laboratorij, zaslužen za odkritje 70 % vseh zunajosončnih oz. exoplanetov, ki jih poznamo, bo zaradi pomanjkanja energije počasi zaključil svojo misijo.

Ta je bila v vseh pogledih zelo uspešna. Teleskop je svojo pot začel leta 2009, njegov namen pa je bil poiskati zemlji podobne planete v galaksiji Rimske ceste. To počne s pomočjo spremljanja majhnih svetlobnih lukenj, ki jih povzroči planet, potem ko prekriža vidno polje med zvezdo in teleskopom. Za zdaj poznamo 3750 zunajosončnih planetov, kakih 2000, ki jih je Kepler odkril v zadnjih letih, pa znanstveniki še proučujejo ali dejansko ustrezajo definiciji. Obenem zdaj vemo, da okoli približno petine zvezd, podobnih našemu soncu, kroži tudi planet podoben zemlji, ki bi teoretično...

10 komentarjev

NASA odkrila prvi Zemlji podoben planet

NASA - NASA je s teleskopom Kepler odkrila prvi planet v vesolju, ki je dovolj podoben Zemlji, da bi se na njem moglo razviti življenje. Da bi se to lahko zgodilo po trenutnem razumevanju zgradbe in ustroja življenja, mora biti planet trden, imeti ugodno temperaturo na površju, pri kateri je voda tekoča, ne sme imeti agresivnih spojin v atmosferi, imeti mora primerno težnost, stabilno orbito okoli Soncu podobne zvezde itd. Seveda to velja ob predpostavki, da se mora razviti življenje, ki je podobno zemeljskemu.

Novoodkriti planet se imenuje Kepler-22b in je najmanjši odkriti Zemlji podoben planet. Gre za zgolj najugodnejšega med 29 potrjenimi planeti in 2326 kandidati, ki jih je odkril...

45 komentarjev

Prve slike eksoplaneta v svoji orbiti okoli zvezde

Kompozitna slika

vir: Bad Astronomy Blog
Bad Astronomy Blog - Astronomom Evropskega južnega observatorija je uspelo z enim izmed teleskopov v skupini Zelo velikega teleskopa neposredno slikati eksoplanet v orbiti okoli svoje zvezde. Gre za zvezdo Beta Pictoris, relativno mlado in na južni polobli s prostim očesom vidno zvezdo.



Prikazana slika je sestavljena iz slik posnetih 2003, 2008 in 2009. Zvezda je zakrita z zaslonko in zato nevidna. Levo in desno od zvezde se vidi "luknja" v sliki. Leva "luknja" je bila posneta leta 2003, desna leta 2009. Na posnetkih 2008 luknje ni bilo, kar potrjuje, da gre res za lokalno zadevo, torej, planet in ne za kakšno "smet" na teleskopu ali za kakšen objekt med zvezdo in nami.

Prvič v zgodovini astronomskih opazovanj imamo tako na razpolago slike...

7 komentarjev

Evropa uspešno izstrelila Herschla in Plancka

vir: BBC
BBC - Včeraj nekaj po petnajsti uri po srednjeevropskem poletnem času je Evropska vesoljska agencija (ESA) z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani uspešno izstrelila teleskopa Herschel in Planck. V orbito ju je ponesla raketa Ariane 5. Teleskopa sta skupaj s celotnim programom stala 1,9 milijarde evrov, tako da gre za najdražji tovor, ki ga je kdaj koli ponesla v vesolje ena sama evropska raketa.

Prihodnja dva ali tri mesece bosta teleskopa potovala na svoji mesti, ki sta v orbiti, oddaljeni 1,5 milijona kilometrov od Zemlje. Herschel je pravi velikan, saj meri premer njegovega glavnega zrcala 3,5 metra, ker je celo več od Hubblovega. Tako ogromen instrument bi tehtal mnogo preveč, zato so razvijalci njegovo težo zvito zmanjšali na 350 kg z gradnjo iz...

21 komentarjev

Kepler posnel prve fotografije

Keplerjevo vidno polje

vir: NASA
NASA - Pred poldrugim mesecem je NASA v vesolje poslala teleskop Kepler, ki ima nalogo opazovati delček Rimske ceste in iskati Zemlji podobne planete. NASA je objavila, da je Kepler napravil prve posnetke izbrane destinacije, tj. ozvezdij Laboda in Lire. Prvi posnetek kaže milijone zvezd v celotnem zornem kotu Keplerja, medtem ko sta druga dva bolj približana. Znanstveniki so nad posnetkom, ki kaže 100 kvadratnih stopinj neba in 4,5 milijona zvezd, med katerimi naj bi bilo 100.000 takih, ki bi lahko imele Zemlji podobne planete, navdušeni. Druga dva kažeta le tisočinko polnega obsega; na enem je...

21 komentarjev

Prvi večji trk dveh satelitov

Slashdot - V vesoljski terminologiji je že nekaj časa poznan termin vesoljske smeti (space junk), ki pa doslej ni povzročal večjih nevšečnosti. Gre za ostanke raznih nedelujočih satelitov, izgorelih raketnih delov in podobnega, kar ostane v orbiti in ne služi več nobenemu namenu.

To pot se je zgodilo prvo večje trčenje človekovih vesoljskih objektov v zgodovini (manjša oplazenja so se že dogajala). Komercialni satelit Iridium 33 podjetja Iridium, ki omogoča satelitske telefonske pogovore po celem zemeljskem površju, je trčil s starim in nedelujočim ruskim satelitom Kosmos-2251. Zaletela sta se na višini 790 kilometrov nad Sibirijo 10. februarja ob 17.55 po srednjeevropskem času, pri čemer Mednarodna vesoljska postaja naj ne bi bila ogrožena, medtem ko sta satelita povsem uničena.

Ameriški STRATCOM, ki nadzoruje nebo in beleži približno 18.000 predmetov v vesolju (delujočih in smeti), je takoj po trčenju začel raziskovati, kaj se je zgodilo, in je po 12 urah naštel več kot šeststo novih...

36 komentarjev

Francija se pripravlja na izstrelitev satelita COROT

The Register - V Franciji so se začeli pripravljati na izstrelitev vesoljskega teleskopa, ki sliši na ime COROT. Namen samega teleskopa je iskanje novih planetov na oddaljenih zvezdah. Za razliko od vseh do sedanjih takih poskusov pa bo ta satelit iskal trdne, Zemlji podobne, planete.

Visoko nad motnjami zemljine atmosfere bo ta teleskop iskal rahlo zatemnitev zvezd, ki je posledica prehoda planeta preko zvezdinega diska. Sposoben je zaznati eno stotisočinko spremembe svetlosti zvezde, zahvaljujoč tehnologiji razviti pri ESA. COROT nameravajo izstreliti decembra tega leta. Podrobnosti so na The Register.

154 komentarjev

Najdetajlnejša slika galaksije do sedaj

Hubble Site - NASA je v sodelovanju z ESA, CFHT in NOAO izdala sliko spiralne galaksije, ki je najpodrobnejša doslej. Sestavljena je iz 51 Hubblovih fotografij, ki so bile povezane s pomočjo podatkov iz različnih observatorijev na tleh. Vse potrebne informacije so bili pridobljene med leti 1994 in 2003. Barva galaskije predstavlja vidni spekter in je dobljena s kombinacijo podatkov modrega, zelenega, rdečega ter infrardečega (near infrared) dela spektra, slika pa v originalu meri 16.000 slikovnih pik v dolžino in 12.000 v širino (prilepljena slika je pomanjšana in velika zgolj 290 KB). Če vas zanimajo izvirniki, jih lahko najdete na strani Hubble Site, potrebno pa je opozorilo, da je...

8 komentarjev

"Največji" komunikacijski satelit izstreljen

CNN.com - Družba Thaicom je v četrtek zgodaj zjutraj poslala v vesolje novi komunikacijski satelit. Kot največji satelit, zgrajen do danes, bo zagotavljal dostop do interneta in multimedijskih storitev za področja Azije (pacifiška regija), Avstralije in Nove Zelandije.

Izstrelitev novega komunikacijskega satelita je bila opravljena po uro in pol trajajoči prekinitvi načrtovane izstrelitve ob 8.39 po slovenskem času.
Na spletni strani Arianespace (družba, odgovorna za izstrelitev) navajajo, da je razlog za skoraj dvourno zamudo pri izstrelitvi preverjanje branja telemetrije z izstrelitvene ploščadi.

Satelit, imenovan Thaicom 4, bo upravljalo podjetje Shin Satellite. Upravljalska družba je v lasti družine tajskega ministra Thaksina Shinawatra. Ta satelit je že četrti, ki je v lasti tega podjetja. Težak je več kot 7 ton in vreden 'borih' 400 milijonov zelencev. Zgradila ga je skupina Space Systems/Loral in Palo Alto iz Kalifornije.

Premore pasovno širino 45 GB na sekundo in bo preusmerjal...

13 komentarjev