»

Izšel novi Apache 2.4

vir: Apache
Apache - Danes je izšla nova verzija najbolj priljubljenega sistema za poganjanje HTTP-strežnikov Apache 2.4, ki trenutno skrbi za dobrih 58 odstotkov vseh spletnih strani na svetu. Zadnja večja verzija (2.2) je izšla davnega leta 2005, od tedaj pa so le redno popravljali hrošče in dodajali manjše funkcionalnosti. Šest let pozneje je Apache Software Foundation ob 17. obletnici izida prve verzije izdal novo.

Apache je nastal leta 1995 z razvejitvijo (fork) od programske opreme za HTTP-strežnik, ki jo je tedaj razvijal NCSA (National Center for Supercomputing Applications). Njegova priljubljenost je...

12 komentarjev

Izšel je Debian 5.0

Slashdot - Po slabih dveh letih razvoja je izšla nova verzija Debiana GNU/Linux, ki nosi številko 5.0 in je poznana pod kodnim imenom Lenny. V novi verziji distribucije teče Linuxovo jedro 2.6.26, poleg tega pa vsebuje še KDE 3.5.10, Gnome 2.22.2, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6, Apache 2.2.9, Xen 3.2.1 in GCC 4.3.2. Prenos je mogoč prek strežnikov HTTP/FTP, protokola BitTorrent, jigdo, ali pa naročite sistem na zgoščenkah. Cela distribucija se je razvlekla na 31 CD-jev oz. 5 DVD-jev, pri čemer je za večino uporabnikov pomemben le prvi, medtem ko je na ostalih cel kup drugega programja oz. več kot 23.000 paketov.

23 komentarjev

Feisty Fawn je tukaj

Ubuntu - Čisto kratka novička - ena trenutno najbolj popularnih distribucij Linux-a za uporabo na delovnih postajah, Ubuntu, je danes ugledala novo izdajo. Pogumna Srnica (7.04) je po nekaj testnih verzijah uradno na voljo, dodatne informacije o njej lahko dobite v uradni izjavi, na voljo pa so vsi glavni okusi - serverska inačica ter Kubuntu (KDE), Xubuntu (Xfce) in Edubuntu (namenjen izobraževanju). Seveda lahko vse tudi brezplačno snamete s spleta.

53 komentarjev

Ubuntu 7.04 Beta

OSNews - Pisci trenutno zelo popularne distribucije Linuxa, Ubuntu, nadaljujejo svoj strog razvojni načrt, v skladu s katerim naj bi aprila letos izšla naslednja različica, kodno imenovana Feisty Fawn. Zaenkrat vse kaže na to, da bo izid potekal običajno (brez zamud, podobnih lanskim), kar dokazuje tudi včerajšnji izid Beta verzije Pogumne Srnice. Poročata Slashdot in OSNews, dolpoteg in dodatne informacije najdete na uradni strani.

15 komentarjev

Za 30 dni na Ubuntu

HardOCP - Ob nedavno izdani Microsoftovi Visti so nekateri navdušeno vzklikali, drugi pa žalostno skimavali z glavo in komentirali, da bodo raje ostali na ikspejih oziroma prešli na Linux. Med tistimi, ki so izjavljali slednje, je tudi Brian Boyko, pisec na strani HardOCP, a za razliko od večine se je odločil držati besedo.

Na svoj računalnik je namestil Linux, natančneje Ubuntu, in ga v raziskovalne namene kot edini OS uporabljal mesec dni. Pri tem se je vseskozi trudil biti kritičen in ga na mnogih področjih vsakdanje uporabe primerjal z Okni, na katera je bil do sedaj navajen. Odgovor, če je trenutno najbolj popularna namizna distribucija res lahko alternativa prevladujočemu operacijskemu sistemu, najdete v izvirnem članku, o katerem poroča Slashdot.

272 komentarjev

(Ne)varna neuradna skladišča programskih paketov?

Slo-Tech - Ena izmed dobro poznanih prednosti Debiana in na njem temelječih Linux distribucij je uporaba orodja apt, ki omogoča iskanje, nameščanje in odstranjevanje programske opreme s spletnih skladišč (repository), ki je lično zapakirana v tako imenovane pakete. Vendar je lahko nepremišljena uporaba neuradnih spletnih skladišč paketov, zelo nevarna, česar pa se očitno ne zaveda prav veliko uporabnikov.

Pred kratkim se je na določenem blogu pojavil paketek, ki na sistem namesti veliko število neuradnih skladišč paketov. Takšna nekritična uporaba vsega programja, ki ga na internetu ponujajo ne vedno dobro misleči posamezniki, pa je lahko seveda tudi zelo nevarna. To pa očitno ni zmotilo...

19 komentarjev

Znane specifikacije Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

digg.com - Na Launchpadu so že objavljeni cilji, ki jih nameravajo razvijalci Ubuntuja doseči do nove izdaje, ki bi naj videla luč dneva nekje aprila naslednjega leta. Med potrjene cilje spada lažja konfiguracija omrežja, takoj delujoče 3D-namizje z implementacijo Compiz ali Beryl, lažja namestitev manjkajočih kodekov in še kaj. Celoten seznam je na voljo tukaj.

Bomo dobili več kot enakopravno konkurenco Visti?

129 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Slo-Tech - Po štirih mesecih je izšla nova verzija zelo popularne distribucije Ubuntu.

Verzija, ki sliši na ime Edgy Eft, prinaša kar nekaj sprememb. Med njimi se znajdejo privzeti program za urejanje baz slik F-spot, ki omogoča tudi preprost prenos slik na npr. Flickr. Nova je tudi različica popularnega spletnega brskalnika. Vključen je najnovejši Firefox 2.0. Spremembe pa niso le v uporabniški opremi. Uvedli so tudi modularno verzijo Xorg 7.1.

Pod obleko x strežnika pa se skrivajo GCC 4.1, Glibc 2.4, Linux 2.6.17.

Novo verzijo si lahko prinesete iz uradnih strežnikov, ob začetnem navalu pa predlagam uporabo torrent datotek.

38 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.06 LTS

Slo-Tech - Danes je izšla naslednja različica izredno popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu. Verzija 6.06 prihaja pod kodnim imenom Dapper Drake. Dapper prinaša ogromno novosti: LiveCD prihaja skupaj z grafičnim namestilnim programom, ki še približa Linux svet neizkušenim uporabnikom. Prav tako so nove vključene aplikacije, npr Firefox 1.5.X (ki v Breezy uradno ne bo implementirana) GNOME 2.14, Xorg 7.0,...

Novost pri tej verziji je tudi pošiljanje. Kot verjetno že veste si lahko Ubuntu CD po pošti naročite popolnoma zastonj od sedaj pa lahko zastonj prenesete tudi Kubuntu in Edubuntu.

Dapper pa je tudi prva različica, ki bo podprta tako z imela podaljšano podporo z brezplačnimi varnostnimi popravki (3 leta za Namizno različico in 5 let za Strežniško različico), mogoča pa je tudi plačljiva podpora (tehnična pomoč).

Več o novem Ubuntuju si lahko preberete na strani z novostmi. Prenos pa je možen iz uradne strani.

102 komentarja

Ubuntu 5.04

Novi Ubuntu

OSNews - Izšla je druga različica najbolj priljubljene distribucije Linuxa - Ubuntu 5.04 "Hoary Hedgehog". Prenovljena je celotna garnitura programske opreme, vključujoč namizno okolje GNOME in grafični strežnik X.org. Novi Ubuntu se hitreje zaganja, prinaša sistem za samodejno nadgradnjo, podporo stanju pripravljenosti (Suspend to RAM) in hibernaciji (Suspend to disk) za prenosnike ter mnogo drugih novosti. Prenos je na voljo z različnih zrcalnih strežnikov, lahko pa tudi naročite brezplačne zgoščenke ali posodobite starejšo različico. Prvič je uradno podprto tudi namizje KDE, ki ga razvija projekt Kubuntu. Nepogrešljiv pripomoček sta forum ( Nujno 1 in Nujno 2) ter neuradni vodnik po...

55 komentarjev

Ubuntu 4.10 "The Warty Warthog"

OSNews - Izšla je prva uradna različica nove distribucije Linuxa, Ubuntu. Različica 4.10, ki označuje leto in mesec izida, je plod dela večinoma južnoafriških razvijalcev, ki jih podpira podjetje Canonical Ltd.

Nova distribucija je že po izdajah razvojnih različic pritegnila ogromno zanimanja in uporabnikov. Odlikujejo jo Debianovi temelji, brezplačnost in zelo preprosta uporaba. Namestitev sicer še vedno poteka v besedilnem načinu, a je zelo preprosta in kratka. Vključeno je veliko programja najnovejših različic za vsakodnevna opravila, novo okolje Gnome 2.8 pa je uvedlo tudi nekaj novih orodij za konfiguracijo.

Ubuntu Linux je ena izmed najprimernejših distribucij za začetnike, uporabimo...

17 komentarjev