»

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta teden.

Od začetka do Koale - zabava ob izidu Ubuntu 9.10 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo Gašper Žejn z Zemante govoril o podatkovnih bazah in o tem, kako so zadnja leta zaradi ogromne količine podatkov, ki jih ustvarjajo spletna družabna omrežja, postale relacijske baze zaradi prepočasnosti neuporabne za shranjevanje podatkov. Velikani so zato razvili alternativne rešitve za hrambo podatkov, nekatere od teh so zaprte, nekatere so na voljo kot spletna storitev, kar nekaj pa je tudi odprtokodnih. Pravi razvoj pa se šele dobro začenja in tako se je pojavilo gibanje NOSQL, ki obravnava skalabilne tehnične rešitve in s pomočjo serije delavnic širi znanje o uporabi in razvoju tovrstnih podatkovnih baz in na njih zgrajenih aplikacij.

Na Spletnih uricah Od kvadratkov na...

14 komentarjev

Vroče v ljubljanskem podzemlju |

Kiberpipa - V novem tednu bo v Kiberpipi pestro, saj se imajo zgoditi kar štirje dogodki. Danes, 19.10., bo ob 18.30 potekal drugi Mobile Monday Slovenija v drugi sezoni, tokrat na temo Location Based Services. Priložnost boste imeli pobliže spoznati aplikacijo LPPbus, ki je kot strela z jasnega pred dvema tednoma presenetil slovensko twitter sceno (projekt bo predstavil avtor Matej Bukovinski), ter Odpiralni časi, "lep in uporaben lokalni iskalnik za Slovenijo, ki že od vsega začetka posluša odziv uporabnikov in se vedno trudi upoštevati želje vsakega izmed njih, pripravljenih pa je tudi nekaj novosti...", kot je povedal avtor David. Po predavanjih bo kot vedno čas za druženje, kjer boste lahko pobliže spoznali in poklepetali z avtorji in ostali razvijalci in ljubitelji vsega, povezanega z (mobilnimi) tehnologijami.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu potekala okrogla miza na temo politizacije spleta. Da je splet vse bolj vpet v politično sfero, je že dolgo znano. Od e-demokratičnega...

0 komentarjev

V prihajajočem tednu v Kiberpipi

Uniki

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu Kiberpipa napoveduje:

- Torek, 9.12. ob 19:00 - Pipin odprti termin: Med 22 najbolj perspektivnih start-upov v Evropi izbran slovenski UNIKI
Mlado slovensko podjetje UNIKI je bilo izbrano med 22 finalistov, ki so se udeležili tedna tekmovanja in izobraževanja Seedcamp, skupnega projekta največjih evropskih skladov tveganega kapitala, s katerim želijo vzpodbuditi Evropska podjetja k razvoju inovativnih spletnih storitev in "poiskati naslednji Google". UNIKI je komisijo prepričal s svojimi inteligentnimi interaktivnimi mediji, ki temeljijo na računalniškem vidu in novem vmesniku med računalnikom in človekom, ki reagira na gibanje. Trenutno so usmerjeni v razvoj novih gibalnih interaktivnih medijev za javne prostore, kjer lahko z vsebino izložbe upravljate kar z gibi roke ali telesa. Več...- Sreda, 10.12. ob 19:00 - Spletne...

1 komentar

Ta teden s Kiberpipo

Kiberpipa - 4 dnevi, 4 dogodki. Na Pipininem odprtem terminu si bomo danes, 25.3., z Gorazdom Žagarjem pogledali spletne aplikacije in kako lahko te, če so slabo zasnovane, ogrozijo varnost spletnega stežnika, na katerem gostujejo. Več...

V sredo ob 11h sledi predstavitev nove številke časopisa Reartikulacija. Od tretje številke dalje bo Reartikulacija internacionalna in bo objavljena dvojezično, v slovenskem in angleškem jeziku.

V okviru sredinih Spletnih uric vas tokrat vabimo na predstavitev nove, revolucionarne spletne storitve podjetja Zemanta, temu pa bo sledila zabava v ritmu salse (celotni dogodek bo tokrat potekal v Tango baru). Zemanta, ki sta jo lani ustanovila člana Kiberpipe, Andraž Tori in Boštjan Špetič, bo na dogodku prvič javno splavila novo spletno storitev za samodejno bogatenje spletnih vsebin, namenjeno blogerjem. Storitev bo kateremu koli uporabniku največjih blogerskih...

7 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek 4. decembra ob 19.00 v Kiberpipi začenjamo ciklus predavanj Biokibernetiki. Prof. dr. Damjan Miklavčič iz ljubljanske FE bo razložil kaj je to biokibernetika:
Poleg razumevanja samega delovanja je eden izmed ciljev biokibernetike tudi razvoj kontrolnih mehanizmov in zagotavljanje "nadomestnih" delov bioloških regulacijskih zank. Srčni spodbujevalnik, defibrilator in polžkov vsadek so samo nekateri od najbolj znanih, uporabljanih in tržno uspešnih aparatov, ki pomagajo ali celo nadomeščajo funkcijo bitja srca in omogočajo sluh gluhim.

V torek sledi Creative Commons.si: Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture 2006, ki bo pokazal kaj vse se po Sloveniji izdaja pod prostimi licencami CC.

V sredo Spletne urice prinašajo nova znanja spletnim programerjem. Avtentikacija pri spletnih storitvah je že dolgo problem. Zadnje čase pa se ponuja množica rešitev, od navadnih loginov, certifikatov, OpenID in še česa. O ravnotežju med prijaznostjo in zanesljivostjo in sorodnih...

0 komentarjev

Spletne urice: TripTracker.net ali kako pritegniti spletno pozornost na globalnem trgu

Slo-Tech - V sredo 25. oktobra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na druge letošnje Spletne urice.
Eno bistvenih vprašanj pri razvoju svetovne spletne storitve je, kako pridobiti nove uporabnike in jih med množico konkurenčnih storitev tudi obdržati.

Na predavanju bomo spoznali dosedanje izkušnje s spletno storitvijo TripTracker.net, ki je širši svetovni javnosti postala dostopna pred nekaj meseci. Storitev omogoča uporabnikom izdelavo potopisov ter izmenjavo potovalnih izkušenj z drugimi uporabniki. TripTracker je enostaven za uporabo in omogoča avtomatsko generiranje interaktivnih predstavitev potovanj. S pomočjo GPS sledi se multimedijske vsebine (npr. fotografije) samodejno umestijo in prikažejo na satelitskih posnetkih zemlje.

0 komentarjev

G4 modifikacija za v avto

The Unofficial Apple Weblog -

Čehi presenečajo. Včasih z dobrimi firmwari s podporo za naše šumnike, tokrat nekoliko bolj. Jiří Jirout se je odločil, da v svojo češko Tatro vgradi 450 Mhz G4 PowerMac. S tem je pridobil čisto nič "češko" tehnološko udobje v vozilu:

  • MP3 predvajalnik (za zadnje potnike lahko predvaja drugačno glasbo)
  • video predvajalnik za zadnje potnike
  • navigacijo s pomočjo GPS - Garmin Route 66 in
  • dostop do interneta preko Wifi ali GPRS

Vse kar vas dodatno zanima, najdete v zgornji povezavi.

Upam, da bo začel s serijsko proizvodnjo "pimp my car" za češko ceno. Se postavljam v vrsto z mojim Kangoojem. Hmm, le koliko bi stala enakovredna dodatna oprema pri poljubnem proizvajalcu vozil?

12 komentarjev

Spletne urice: Odgovornost ponudnikov spletnih strani

Slo-Tech - Tokrat vas na spletne urice v Kiberpipo izjemoma vabimo v TOREK 6. decembra ob 19.00, ko bo Boštjan Berčič z Inštituta za pravno informatiko predaval o Odgovornosti ponudnikov spletnih strani

Predavanje bo osvetlilo pravna vprašanja ponudnikov spletnih storitev (in drugih TK storitev), predvsem njihovo odgovornost za ustvarjene, objavljene oz. prenešene vsebine ter pravice organov pregona v zvezi s postopki zoper njih. Predavenje bo osvetlilo nekatere civilno-, kazensko- in upravnopravne vidike po Zakonu o elektronskih komunikacijah, retencijski direktivi, Kazenskem zakoniku, Zakonu o varstvu osebnih podatkov in Obligacijskem zakoniku.

Če ste torej lastnik ali upravljalec svoje spletne strani ali strežnika, boste na predavanju zvedeli katere podatke morate hraniti o uporabnikih kdaj in pod kakšnimi pogoji ste primorani podatke posredovati policiji ali komu drugemu in kdaj tega ne smete. Kakšne so najboljše prakse ravnanja v kočljivih primerih, ko dobite pismo, da morate neko...

12 komentarjev