»

Googlov vodič za hekerje prosto dostopen

ReadWriteWeb - Novi zaposleni v Googlu se morajo naučiti kako zaščititi aplikacije, ki jih pišejo, pred nevarnim internetom, zato jim v Googlu pomagajo z vodiči in predstavitvami, piše ReadWriteWeb. V njih jim skušajo približati, kako razmišljajo napadalci, da se bodo znali zavarovati pred njihovimi poizkusi. Odslej je v sklopu Google Code Univesity njihov vodič Web Application Exploits and Defenses prosto dostopen kar vsem. Del tega vodiča obravnava tudi posebej spisano aplikacijo Jarlsberg, ki ima samo en namen. Da vanjo vdrete.

Jarlsberg je napisan v Pythonu in namenoma vsebuje kopico varnostnih pomanjkljivosti in ranljivosti, ki jih je moč izkoristiti. Vključeni...

6 komentarjev

Googlovo iskanje patentov

vir: Google
digg.com - Vsi vemo, da ima Google načrt popredalčkati in organizirati čimveč informacij, ter tako zavladati svetu. Naslednja njihova pogruntavščina sliši na ime Google Patent Search z za njih značilnim pripisom BETA. V novem iskalniku lahko poiščemo kakršen patent si zaželimo ter vidimo kako dolgo bo še veljaven ter kdo ga je vložil.

Da vidimo če je kdo že vložil patent za dihanje...

17 komentarjev

Google Code Search

Google News - Ni preteklo veliko vode od časa, ko smo poročali o velikem Googlu. Fantje in dekleta pri tem podjetju so spet dobili in prinesli v obstoj novo idejo. Tokrat so iskalnik naučili brskanja po prosto dostopni izvorni kodi, ter to poimenovali Google Code Search.

Čeprav nekaj iskalcev po izvorni kodi že obstaja, se Googlov razlikuje od ostalih po tem, da zna vtakniti svoj nos v ZIP datoteke ter pregledati tudi CVS strežnike. Kot je seveda za Google značilno, je iskalec trenutno še v beta fazi.

Potrebno je še pa omeniti, da so se pravila, ki veljajo za iskalne nize spremenila, saj ta novi iskalnik upošteva tudi posebne znake, ki jih Google drugače ignorira. Za hitri tečaj uporabe si kar oglejte izvorno novico.

Ha, zdaj pa mi ne bo več treba moje kode pisat!

10 komentarjev

Google upihnil osmo svečko

Google - Čeravno je običaj, da rojstne dneve obhajamo na bolj ali manj iste dni vsako leto (sožalje vsem rojenim prestopnega dne), je Google tudi v tem primeru izjema. Do leta 2004 smo njegov rojstni dan praznovali 7. septembra, ko je bilo ustanovljeno podjetje Google, Inc. in ko se je beta različica iskalnika prvič pojavila na spletu. Lani se je rojstni dan čudežno prestavil na 27. september, po novem pa na svojih straneh Google svojega rojstnega dne sploh ne navaja, temveč ga nedoločljivo postavlja v september 1998. Kakorkoli že, na rojstni dan nas je spet spomnila torta v Googlovem logu na prvi strani. Vse najboljše, Google!

Nekoč 7. septembra ...

vir: Google

... sedaj samo še septembra.

vir: Google

23 komentarjev

Google Base bo nadomestil Froogle

Slashdot - Googlova storitev za informiranje o določenih izdelkih, njihovih cenah in mestih prodaje, imenovana Froogle, je med manj inovativnimi zadevami, ki nam jih spletni gigant ponuja. Druge strani s podobno funkcijo so jo prehitele po desni, zato se Google trudi, da bi vzpostavil nov, sodobnejši sistem, ki ga bo mogoče ponosno postaviti ob konkurenco. Poimenovali so ga Google Base, med novostmi se najde dodatno iskanje med že najdenimi rezultati, razvrščanje glede na količino podanih podatkov o izdelku, ki jih je navedel prodajalec, storitev pa bo najverjetneje lansirana v času, ko bo doživela največ uspeha -- pred božično nakupovalno mrzlico. Novica izvira z Slashdot-a.

2 komentarja

Google Code Jam 2006

Google - V začetku septembra se bo odvijalo programersko tekmovanje, ki ga prireja Google, imenovano Google Code Jam 2006. Tekmovanje, ki letos poteka drugič zapored, je sestavljeno iz kvalifikacijskega kola, dveh tekmovalnih kol, in na koncu, za najboljših 100 - finale. Hekanje poteka preko spleta, razen finala, ki je "onsite", t.j. v New Yorku. Programski jeziki, ki so programerjem na voljo, so Java, C++, C#, VB.NET in novinec letošnjega leta - Python. Registracija je že odprta, več o tem (pravila, nagrade) pa se da prebrati tule:
  1. Google Code Jam 2006
  2. Google Code Jam 2006, Powered by TopCoder

2 komentarja

ZDA od Googla želi podatke o iskalnih pojmih

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo je v sredo zaprosilo kalifornijsko sodišče, da Google prisili, naj odgovori na sodni poziv izdan avgusta 2005 in jim izroči en milijon naključno izbranih iskalnih pojmov iz obdobja kateregakoli tedna, ki ga Google sam izbere ter vzorec enega milijona spletnih mest, ki jih ima Google v svoji bazi.

Vendar pa ameriška vlada teh podatkov ne potrebuje zaradi boja proti terorizmu (kot bi morda kdo pričakoval), pač pa zato, da bi pripravili analizo, ki naj bi pomagala pri obrambi ustavnosti zakona Child Online Protection Act, katerega izvajanje je bilo zadržano leta 2004. Mimogrede, zakon je bil zadržan zato, ker je bil po mnenju ACLU zastavljen preširoko in bi lahko odraslim onemogočil dostop do zakonitih pornografskih strani. Ameriška vlada je namreč želela dokazati, da bi bil COPA zakon veliko bolj učinkovit kot programski filtri.

Za razliko od Googla, ki zahtevanih podatkov ne želi dati in se namerava boriti do konca, pa so po besedah predstavnika...

32 komentarjev

Googlov iskalni hrošč povzroči ne-prikazanje več strani

The Register - Hrošč, ki se je pojavil v Googlovem iskalnem algoritmu, povzroči pri določenih nedolžnih straneh, da se obravnavajo kot spam. Tako je eden izmed "poklicnih spamerjev", Elwyn Jenks, ustvaril serijo domen, ki so bile med seboj močno povezane, kar je povzročilo, da je Googlov PageRank-er močno dvignil oceno teh strani, kot posledico pa je to povzročilo popolno zmedo in zrušenje algoritma.

Kako bo vse skupaj vplivalo na povezave, ki jih Google deli z nami v prihodnosti, bomo še videli, a verjetno smo lahko prepričani, da bodo fantje in dekleta pri Googlu našli pametno in uporabno rešitev. Klik čaka!

Slo-Tech verjetno ne bo razglašen za spam ...

4 komentarji