»

Izšla Mandriva Linux 2009 Spring

Slashdot - Leto dni je minilo od izida Mandrive Linux 2008 Spring in pred nami je že nova različica. Glavne novosti so predvsem nove verzije programskih paketov, tako da inačica 2009 prinaša Speedboost za hitrejše zaganjanje, okolja KDE 4.2.2, GNOME 2.26.1, XFCE 4.6 in LXDE, na novo spisan Mandriva Security Centre, izboljšan požarni zid in orodja za nastavitev omrežja, OLPC Sugar, podporo za ext4 itn. Več o novostih si lahko preberete na domači strani, kjer je tudi sprehod po distribuciji. Prenos je že mogoč tudi brezplačno z uradne strani. Klik!

8 komentarjev

Izšel je Debian 5.0

Slashdot - Po slabih dveh letih razvoja je izšla nova verzija Debiana GNU/Linux, ki nosi številko 5.0 in je poznana pod kodnim imenom Lenny. V novi verziji distribucije teče Linuxovo jedro 2.6.26, poleg tega pa vsebuje še KDE 3.5.10, Gnome 2.22.2, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6, Apache 2.2.9, Xen 3.2.1 in GCC 4.3.2. Prenos je mogoč prek strežnikov HTTP/FTP, protokola BitTorrent, jigdo, ali pa naročite sistem na zgoščenkah. Cela distribucija se je razvlekla na 31 CD-jev oz. 5 DVD-jev, pri čemer je za večino uporabnikov pomemben le prvi, medtem ko je na ostalih cel kup drugega programja oz. več kot 23.000 paketov.

23 komentarjev

Izšla Mandriva Linux 2008 Spring

Lugos - Nova izdaja brezplačnega in odprto-kodnega operacijskega sistema Mandriva Linux med drugim prinaša podporo za ASUS Eee PC, najnovejše različice priljubljenih programov, nova nastavitvena orodja, prenovljen izgled in je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Novosti in izboljšav v ravnokar izdani distribuciji Mandriva Linux 2008 Spring je kar precej. Ta različica prvič prinaša uradno podporo za popularni lahki prenosnik ASUS Eee PC. Poenostavljena je sinhronizacija z mobilnimi napravami (Nokia, Blackberry, Windows Mobile). V nadzornem središču sta na voljo dve novi orodji: nastavitve za starševski nadzor dostopa do spletnih strani in nastavitve za redno izdelavo varnostnih kopij sistemskih ter uporabniških datotek. Dodali so večpredstavnostno središče Elisa in orodje Codeina za preprosto nameščanje večpredstavnostnih kodekov. Mandriva Linux 2008 Spring prav tako uporablja nov zvočni strežnik PulseAudio.

Med programsko opremo najdemo: jedro Linux 2.6.24, pisarniški paket OpenOffice.org...

10 komentarjev

Damn Vulnerable Linux - najbolj luknjasta Linux distribucija

digg.com - Pravkar smo ugledali izzid nove Linux distribucije, ki sliši na ime Damn Vulnerable Linux. Od vseh ostalih se razlikuje po tem, da se avtorji namenoma trudijo sestaviti takšen paket programov, ki bi bil čimbolj ranljiv na raznorazne napade.

Osnova je Damn Small Linux in zato s svojimi 150 MB spada med manjše distribucije. Uporablja jedro verzije 2.4, vključuje pa še starejše in ranljivejše različice Apache, MySQL, PHP, FTP in SSH servisov. Avtorji pravijo, da je glavni namen DVLja učenje nadebudnih mladih administratorjev, da bodo lahko postavili varen strežnik v svojih bodočih službah. DVL tako pride z z nekaj vgrajenimi vajami, ki predstavijo različne PHP luknje in navodili kako se...

37 komentarjev

Mandriva Linux 2007

Slo-Tech - Mandriva 2007 je danes uradno ugledala luč sveta. Prinaša obilico novosti, od katerih je poglavitna ta, da je vključeno najnovejše programje. Dosedanja politika Mandrive je bila bolj nagnjena k vključevanju nekoliko starejših, vendar preizkušenih različic programja, kar pa je ob istočasnem prehodu na izhajanje novih izdaj Mandrive le enkrat letno, pomenilo resno zaostajanje za ostalimi distribucijami.

Tokrat je slika močno spremenjena. Ogrodje operacijskega sistema sestavljajo jedro 2.6.17, glibc 2.4 in gcc 4.1. Najnovejši sta namizji KDE 3.5.4 in Gnome 2.16. Tudi brskalnik Firefox 1.5.0.7 in pisarniški paket Openoffice 2.0.3 sta najnovejša. Mandriva 2007 nas preseneti z zares lepo delujočimi 3D učinki namizja Compiz z AIXGL oziroma Xgl.

Različica Powerpack pa vsebuje še cel kup presenečenj. Tako je na primer vključen emulator za poganjanje igric Cedega, antivirusni program Kasperski, zbirka lastniških gonilnikov za celo vrsto strojne opreme, java 1.5.0-8, DVD predvajalnik...

102 komentarja

KDE 3.5.4

KDE - Pri projektu KDE so danes izdali različico 3.5.4 svojega odprtokodnega in prostega namizja za operacijski sistem Linux in ostale UNIX-e, ki je v precejšnji meri preveden tudi v slovenščino. Vzdrževalna različica, poleg odpravljenih napak in posodobljenih prevodov, prinaša tudi nekaj novosti in izboljšav. Izboljšana je podpora izmenljivim napravam, programa Konzola in Kate sta doživela pohitritve, veliko izboljšav pa je doživel tudi pogon KHTML, ki skrbi za izrisovanje spletnih strani. Za podroben seznam sprememb glede na predhodno različico si oglejte angleško stran KDE 3.5.4 Changelog. Dodatne informacije o tej izdaji so na voljo na strani Najava izdaje KDE 3.5.4.

12 komentarjev