»

Grafične kartice...

Tech Report - Ob današnjem razvoju grafičnih kartic je res težko ostati na tekočem. Pred časom sta obe gonilni podjetji razvoja 3D grafičnih kartic za igričarje, ATi in nVidia, prenovili svojo zbirko. Tako lahko na tržišču od nVidiinih kartic najdemo kar Geforce2 MX200, MX400, Ti, Geforce3 Ti200 ter Ti500 ter Geforce4 Ti4200, Ti4400 ter Ti4600. ATi ponuja Radeone 7000, 7200, 7500, 8500 in 8500 128 MB, da ne omenjam Radeonov 7500 ter 8500 All-In-Wonder. Zmeda, kajne? Popolna. Prav zato so nam na pomoč priskočili The Tech Reportovci, ki so na 15 straneh strnili funkcije, prednosti ter pomanjkljivosti večine zgoraj naštetih kartic. Vse so tudi primerjali med seboj ter potegnili smiseln zaključek. Klik!

7 komentarjev

Po Samsungu tudi Micron z DDR400 čipi

The inquirer - Uf, danes sem rahlo zdelan, tako da več novic od mene pričakujte jutri. Za danes pa samo teli dve:
Le dan po Samsungovi najavi, da so izdelali prve čipe, ki ustrezajo specifikacijam DDR400, je svoje DDR400 čipe predstavil tudi Micron. Tudi Micron navaja, da bo tehnologija dozorela za trg šele v tretji četrtini tega leta in obenem poudarja, da naj bi DDR400 čipi v idealnih pogojih pokazali tudi do 20 % večjo zmogljivost kot trenutno najzmogljivejši DDR333. Mogoče tudi zaradi tega, ker bodo omogočali kar za 3.2 GB/s prepustnosti.

0 komentarjev

Test cenejših grafičnih kartic

G3D - Kljub temu, da nas trenutno ATI in Nvidia prepričujeta, da sta GeForce 3 in Radeon 8500 tista prava stvar, ki bi jo moral imeti vsak igričar, se še vedno najbolje prodajajo kartice, ki vsebujejo poceni, a še vedno zmogljive grafične procesorje. Za prevlado na področju "budget" kartic se trenutno še vedno spopadajo Kyro II, GeForce 2 MX 400 in ATI-jevi Radeoni. "Najboljši je lahko samo eden, čipov pa kar nekaj", so ugotovili na G3D, ko so pisali primerjalni članek cenejših grafičnih kartic. Vse primerke so dodobra stestirali, pregledali gonilnike, pregledali koliko je določena kartica podprta s strani navdušencev (tweaki, popravljeni gonilniki, ...) in ugotovili, da so kartice s procesorji Kyro II še vedno najboljši nakup, ki pa mu tesno sledijo skupki plastike z dobro poznanimi GeForci 2 MX 400. Njihovi odločitvi gotovo ne gre oporekati, saj je Kyro II še vedno precej zmogljiv čip, ki nudi precej dobrot, poleg tega pa so kartice ki bazirajo na tem čipu zadnje čase postale še bolj...

28 komentarjev

Hercules noče ATIja

3D Chipset - Prihajajoči Radeon II se bo, kot že veste, prodajal tudi prostim proizvajalce grafičnih kartic (ala Hercules, Winfast, ASUS,...). V nekem pogovoru je Shauna Hardy (Herculesova PR predstavnica) povedala, da Hercules (še) ne namerava odkupiti ATI-jevih čipov.
Herculesu očitno zadostujejo STM-jevi (Kyro in Kyro II) in Nvidiini (vse drugo). To, da Hercules trenutno ne namerava izdelovati Radeon II grafičnih še ne pomeni, da jih nikoli ne bo. Mogoče se je odločil, da bo tokrat on tisti, ki bo drugim pustil orati ledino (če se še spomnite, je bil Hercules edini veliki proizvajalec, ki se je odločil prodajati Kyro II kartice). Vseeno pa je velik udarec za promocijo Radeona II, da največji izdelovalec grafičnih kartic ne namerava izdelovati njegove ponudbe. No ja, bomo videli...

3 komentarji

Tudi Soltek z grafičnimi karticami

X-Bit Labs - Vedno več proizvajalcev matičnih plošč se odloča tudi za izdelavo grafičnih kartic, v času, ko pa se za proizvajalce borita Nvidia in ATI, pa je položaj še hujši. Eden izmed novejših proizvajalcev, ki bo vstopil v svet grafičnih kartic je tudi Soltek, ki ga poznamo po precej posrečenih matičnih ploščah za Athlone in Durone. Odločili so se, da izdelajo grafično kartico, ki bo bazirala na GeForce 2 MX 400 čipu (200 MHz), vsebovala pa bo tudi 32 MB SDRAM pomnilnika (166 MHz). Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa grafična kartica Solteku gotovo ne bo prinesla kakšnih hudih prihodkov, ker je kartic z GeForce 2 MX čipom že tako ali tako kot listja in trave. Če pa bi Soltekovci svojo kartico priredili overclockerjem in jo "začinili" še z nizko ceno in dobrimi gonilniki, potem misel na uspeh gotovo nebi bila odveč.

0 komentarjev

Nov GeForce iz MSI-ja

X-Bit Labs - MX400-VIVO 32 je ime kartice, ki jo bo MSI izdal v prihodnjem mesecu. Bazirala bo na Nvidia GeForce2 MX400 čipu. Imela bo 128-bit-no pomnilniško vodilo, frekvenco delovanja 175MHz in 32MB SDRAM-a. Imela bo še TV-Out priključek in posebno MSI-jevo funkcijo VGA Live BIOS. To je funkcija, ki sama zazna verzijo BIOS-ov na grafični kartici in, če je ta ni najnovejša, sama poišče "update" na MSI-jevi domači strani. V paketu bodo tudi MSI DVD (standardni softwere DVD predvajalec) MSI 3D!Turbo (za določanje nastavitev zaslona, navijanje in vrsto drugih nastavitev).

0 komentarjev

Hercules-ov preklic

Guru 3D - Pred nekaj dnevi sem poročal, da namerava Hercules narediti kartico na Nvidia GeForce3 čipu, s 128MB RAM-a. Hercules je to danes preklical. Ugotovil je namreč, da se mu take kartice ne splača izdelovati. Povprečni kupec namreč ne bi kupil take kartice. Načrtovalci, grafiki in drugi, ki potrebujejo močne grafične kartice pa že imajo Quadro kartice, narejene posebej za ta namen. Čeprav bi bilo kar zanimivo videti, kako se 128MB obnese na kartici za igre.

4 komentarji

Pomladna linija

NvNews - Nvidia bo danes objavila svojo pomladno linijo grafičnih kartic. Tukaj ne gre za načrte, ampak za dejanske proizvode, ki jih bo Nvidia ponujala to pomlad. Izbirali bomo lahko med:
  • GeForce2 MX 200 je bila objavljena 6. marca in cilja na nizkoproračunske sisteme. GeForce 2 MX 200 je nastala ob ločitvi legendarne GeForce MX družine na dve veji: MX 200, ki je manj zmogljiva in MX 400, ki je bolj zmogljiva. Njena cena ni višja od $100. Jedro deluje pri 175MHz, pomnilnik pri 166Mhz in deluje z 32MB 64bit-nega RAM-a.
  • GeForce2 MX 400 je druga veja GeForce2 MX družine. MX 400 je bolj zmogljiva verzija GeForce2 MX in je tudi bila objavljena 6. marca. Kartica stane okoli $130 in je namenjena srednje dobrim sistemom. Kartica podpira Nvidiino dvomonitorsko tehnologijo TwinView. Njeno jedro deluje pri 200MHz, pomnilnik pri 166MHz, kartica pa ima 64MB 128bit-nega SDRAM-a.
  • GeForce2 Pro je naslednjica GeForce2 GTS, ki je Nvidia ne proizvaja več. Kartica spada v visoki srednji razred in stane okoli...

14 komentarjev

Zarečenega kruha se največ poje

X-Bit Labs - To očitno velja za Hercules. Se še spomnite, kako je govoril, da ne bo proizvajal kartic na GeForce2 MX200/MX400 jedru? Da bo izdeloval le Kyro/Kyro II kartice za srednji cenovni razred. No, sedaj se je odločil, da bo nekaj kartic z Nvidia GeForce2 MX 400 čipom le izdelal.
To pa zato, ker je Nvidia prenehala s proizvodnjo GeForce2 MX čipov. Izdeluje le še MX200 in MX400 čipe. Tako bo Hercules kmalu začel s prodajo grafične kartice na MX 400 čipu z 32MB RAM-a za okoli $135.

6 komentarjev

KYRO II

Reactor Critical - No, vse kaže, da je ImgTec naredil res dober izdelek. Nekaj dni nazaj je namreč Nvidia poslala izdelovalcem grafičnik kartic .pdf datoteko, v kateri je pisalo, zakaj naj ne bi izdelovali KYRO II kartic in zakaj naj bi sestavljalci sistemov uporabljali Nvidiine izdelke.

"Buying Kyro2 is a risk – and when cards and PCs get returned it damages your finances and your reputation."

Čez nekaj dni pa je Mr. Claude Guillemot, direktor Guillemot/Hercules poslal e-mail nazaj v Nvidio!

"They are right to be scared, 3D Prophet 4500 will really be a great product. Street Date: May 16th, 2001"

No, še bolj pomembna je novica, da bosta Creative Labs in Power Color izdelovala kartice, ki bodo temeljile na KYRO II čipu. Verjetno pa se jim bo pridružil še kdo, saj je izdelovanje kartic ki temeljijo na PoverVR čipu cenejše! Res je, da ima Nvidia veliko kvalitetnih driverjev in je zelo kompatibilna z ostalo "trdino", a izgleda, da nekatere firme enostavno nočejo več izdelovati kartic z, recimo, GeForce 2...

24 komentarjev

Kdo vse bo izdal kartice na Kyro II čipu

X-Bit Labs - Hercules je že pred nekaj časa povedal, da ga nova družina GeForce 2 (MX200 in MX400) ne mika kaj preveč. Čip bo v primerjavi s Kyrom II predrag. Zato Hercules sploh ne bo izdal GeForce 2 MX200/MX400 kartic. Vse več proizvajalcev ugotavlja, da bodo grafične kartice na Kyro II čipu najbolj iskane nizko-cenovne rešitve. Zato bodo tudi podjetja MSI, InnoVISION, Creative in PowerColor izdale Kyro II grafične kartice. PowerColor naj bi v zelo bližnji prihodnosti oznanil svojo Evil KYRO II kartico. Edina, ki se bo za zdaj vzdržala Kyra, je ELSA. Pravi namreč, da so ji Nvidi-a čipi popolnoma po godu. Kartice naj bi se začele prodajati nekje v sredini maja. Hercules-ov Prophet 4500 naj bi izšel 16 maja.

5 komentarjev

Hercules-ov odgovor Nvidi-i

3DGPU - Se spomnite luni-jeve novice o tem, kako Nvidi-a razpošilja okoli .pdf datoteko v kateri blati vse Kyro/Kyro II proizvode? Se? Dobro.
Danes je proizvajalec Kyro/Kyro II kartic, Hercules, odgovoril Nvidi-i. Njegov odgovor? Prav je, da jih je strah. Prophet 4500 bo super kartica!
Zdi se mi, da to stvari precej zakomplicira. Hercules je namreč proizvajalec zelo dobrega slovesa, ki izdeluje oboje, Kyro in GeForce kartice. S tem, ko Nvidi-a blati Kyro-ta, zmanjšuje Hercules-ovo prodajo. Na tržišču je namreč veliko proizvajalcev GeForce kartic in malo proizvajalcev Kyro kartic. Če se kupec odloči, da ne bo kupil Kyra, lahko kupi GeForce. Samo ne nujno od Hercules-a! Kako bo to vplivalo na odnose med Nvidi-o in Herculesom, ne vem, lahko pa samo ugibam.

2 komentarja

Začetek

Digit Life - Danes sem postal del elite! Kaj mislim s tem? Od danes naprej lahko pišem novice. Pa začnimo! Kot verjetno veste - če berete slo-tech, potem morate vedeti - se je naša najljubša družina ločila. O čem govorim? O GeForce 2MX-ih! Kot veste, je šla na dva dela. Na bolj zmogljivega MX400 in manj zmogljivega MX200. Tukaj so slikice in kratki podatki o novih MX200 in MX400-ih različnih proizvajalcev. Za vse lenobe, ki se Vam ne da odsurfati na dotični članek, pa je tu kratek preview. Predstavljene so kartice firme SUMA (jaz je ne poznam ), Leadtek=Winfast, Shuttle in ASUS. Ne gre za dolge opise in teste, ampak le za fotografije in osnovne specifikacije, prepisane kar iz škatle. In katera je najboljša? Težko reči. Leadtekova MX400 ima 64MB SDRAMA ampak "le" 6ns RAM. SUMA kartica pa ima 32 SDRAMA ampak 5ns RAM!

7 komentarjev

Novi MXi

več strani - Nvidia je tudi uradno najavila nove GeForce MX kartice, o katerih smo pred nekaj časa že govorili. Gre torej za MX200 in MX400 modela. Grafikulje so zasnovane na GTS tehnologiji, razlikujeta pa se po pomnilniški prepustnosti in hitrosti jedra. MX200 ima tako le 64 bitno povezavo s pomnilnikom (ki ga je 32MB), jedro pa deluje pri 175MHz. MX400 je malce močnejši z 32 ali 64MB 128 bitnega SDR pomnilnika in jedrom pri 200MHz. MX400 prav tako ima možnost TwinViewa, ki ga MX200 nima.
Prve kartice z novimi MXi so že najavljene, prednjači pa tajvansko podjetje InnoVISION.

0 komentarjev

Kyro vs MX

Jaz - Ok, ker sem sedaj preutrujen, da bi si izmišljeval neke globokoumne komentarje, vas bom samo opozoril, da sem dodal Brodyev test, v katerem je primerjal Kyra z GeForce2 MXom. Kliknite sem ali pa na povezavo v levem meniju.

13 komentarjev

Leadtek GeForce 2 MX DH Pro

HotHardware - Kaj je to, porečete? Jah, iz imena se lahko sklepa, da je to kartica, ki prihaja iz firme Leadtek, na njej je GeForce 2 MX grafični čip, DH pa stoji za Dual - Head, kar pomeni, da je na kartici zraven standardnega izhoda za monitor še S - Video out. Druge lastnosti so iste kot pri večini kartic z GeForce 2 MX čipom, različen je edino hladilnik za čip, ki je pri tej verziji kar orenk. Opis tega Dual - Head čuda pa si lahko dobite tukaj.

0 komentarjev

Božično drevesce a.k.a. Wannahave

Digit Life - Kdo si nebi želel takega drevesca [:D], sicer pri meni ne bi dolgo ostal tako poln, ampak vseeno. Od leve proti desni začenši zgoraj si sledijo:
  • S3 Savage4
  • NVIDIA GeForce2 GTS
  • NVIDIA GeForce2 MX PCI
  • NVIDIA GeForce2 Ultra
  • Matrox G400
  • 3dfx Voodoo4 4500
  • NVIDIA GeForce2 Pro
  • NVIDIA GeForce256 DDR
  • NVIDIA GeForce256 SDR
  • 3dfx Velocity100
  • 3dfx Voodoo5 5500
  • ATI Radeon DDR
  • NVIDIA GeForce2 MX
  • STM KYRO
  • NVIDIA GeForce2 MX DDR
  • S3 Savage2000
  • ATI RAGE128 Pro
  • ATI Radeon SDR
  • 3dfx Voodoo3 3000
  • NVIDIA GeForce2 GTS 64MB
  • NVIDIA Riva TNT2 Ultra
  • NVIDIA Riva TNT2 M64
Koliko novcev bi odšteli za to? ... brez komentarja [:D]

5 komentarjev