»

Test Radeona HD3870 X2

Slo-Tech - Po tem, ko je spletna stran PConline objavila test grafične kartice GeForce 9600 GT, so na isti strani objavili obširen test najbolj pričakovane AMD-jeve grafične kartice -- Radeona HD3870 X2. Po testu sodeč je AMD-jeva pošast z dvema RV670 jedroma v večini primerov hitrejša od nVidiinega GeForce 8800 Ultra. Vsekakor bo torej šlo za zmogljivo grafično kartico, ki pa utegne krono najzmogljivejše kar hitro izgubiti, saj čez slab mesec prihaja tudi zelena dvoglava pošast z jedroma G92, GeForce 9800 GX2.

Za več informacij si oglejte sam test.

60 komentarjev

Nvidia predstavila GeForce 8800 GTX in GTS

GeForce 8800 GTX

Nvidia - Nvidia je predstavila prvi grafični kartici nove generacije, na jedru G80 temelječi GeForce 8800 GTX in GTS, ki obe podpirata DirectX 10. Jedro prve tiktaka pri frekvenci 575 MHZ, medtem ko znaša takt jedra modela GTS 500 MHz. Prvi je opremljen s 768 MB pomnilnika s frekvenco 900 MHz, drugi ga premore 620 MB, s frekvenco 800 MHz, v obeh primerih pa gre za GDDR3 pomnilnik.



Pojavili so se tudi prvi uradni testi omenjenih grafičnih kartic, ogledate si jih lahko na Tech Report-u, Computerbase, Guru3D in Tom's Hardware, v katerih si lahko preberete vse o specifikacijah in novostih, ki jih novi kartici prinašata. Za novi kartici bo potrebno odšteti 599 za različico GTX, oziroma 449 ameriških dolarjev za različico GTS . Slednja je že na...

47 komentarjev

Težave GeForce 8800 GTX

VR - Zone - VR-Zone poroča o težavah nVidiine prihajajoče grafične kartice GeForce 8800 GTX, ki naj bi jih povzročil upor, ki nadzoruje menjavanje 2D in 3D frekvence. Sprva so poročali tudi o možnosti prestavitve datuma uradne predstavitve, vendar zaenkrat ni nobene informacije o tem. Poleg tega je nVidia že vpoklicala vse GeForce 8800 GTX in bo opravila zamenjavo uporov. Kot so dodali na VR-Zone, naj bi omenjene težave imele le nekatere grafične kartice določenega proizvajalca, vendar so zaradi previdnosti vsi proizvajalci grafičnih kartic vpoklicali svoje 8800 GTX-e. Grafične kartice GeForce 8800 GTS naj ne bi imele omenjenih težav.

Več na VR-Zone.

7 komentarjev

Hiter test nVidia GeForce 8800 GTX

Slo-Tech - Nova generacija grafičnih kartic iz nVidiinih tovarn bo predvidoma lansirana prihodnji teden, na DailyTech-u pa jim je uspelo že zdaj dobiti primerek G80 za kratek test. Kartica je opremljena s 768 megabajti spomina in 384-bitnim spominskim vodilom, na njej pa med drugim lahko poleg ogromnega hlajenja najdemo tudi dva mostiča za SLI povezavo. Teste je zelo uspešno prestala, saj je dosegla 60-90 odstotkov boljše rezultate od trenutno najhitrejše konkurence, ATi-jevega Radeon-a X1950 XTX, pri čemer tudi ni porabila dosti več električne energije, vseeno pa bi se glede na priporočila naj novo zver sparilo z vsaj 450-vatnim napajalnikom. Bolj izčrpne članke pričakujte naslednji teden, danes pa uživajte v tem, kar se zaenkrat dobi.

235 komentarjev

Znane nove specifikacije za prihajajoči G80

Daily Tech - Na DailyTech-u so objavili podrobnejše informacije o naslednji generaciji grafičnih procesorjev giganta nVidia. G80 bo širši množici poznan kot model 8800, in sicer bo najmočnejši iz te serije nadaljeval tradicijo z oznako GTX, medtem ko so "oskubljeni" verziji GT dodali črko S, znani kot GTS še iz časov serije Geforce2. G80 začuda ne bo preklopil na četrto generacijo DDR pomnilnika, kot so to že storili pri najmočnejšem ATi-jevem predstavniku, temveč bo po informacijah DailyTech-a nadaljeval z GDDR3. Model GTX se bo ponašal s kar 768MB 900MHz pomnilnika, ki bo prenašal podatke po 384 bitnem vodilu (cca. 86GB/s), medtem ko bo GPU tiktakal pri 575MHz ter bo imel na voljo kar 128 unified shader-jev, navitih na 1350MHz. GTS bo po drugi strani ne samo odvit na 500MHz ter olajšan za 32 senčilnikov, delujočih pri 1200 meganihajih, temveč bo tudi pomnilniško okrnjen na še vedno ogromnih 640MB, ki bo podatke prenašal po 320 bitnem vodilu.

Sem že prav radoveden, kako bo Alan Wake tekal...

28 komentarjev

Prve slike prototipa GeForce 8800 (G80)

Domnevna GeForce 8800

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na kitajski strani itbbs.pconline.com.cn so se pojavile slike, na katerih naj bi bil prikazan prototip nVidiine grafične kartice naslednje generacije, opremljene s čipom G80. Pri X-bit labs ocenjujejo, da je grafična kartica na slikah videti približno tako velika kot GeForce 7900 GX2, kar pomeni, da je ne bo možno namestiti v manjša ohišja, iz slike pa je tudi razvidno, da hladilni sistem privzeto omogoča vodno hlajenje, kar namiguje na precejšnjo energijsko požrešnost. Na kartici naj bi poleg procesorja G80 počival še 1 GiB GDDR4 pomnilnika.

Več slik in informacij lahko najdete v izvorni novici ali pa na Inquirerju.


Vsekakor je rdeča nit novice beseda domnevno.

62 komentarjev

Specifikacije G80

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili domnevne specifikacije prihajajoče nVidiine grafične kartice, temelječe na jedru G80. Grafična kartica bo tako nosila oznako GeForce 8800 GTX, v Unified Shader Architecture zgrajeno jedro naj bi vsebovalo kar sedemsto milijonov tranzistorjev, kar je dvakrat več kot pri jedru G70, podpiralo bo GDDR4 pomnilnik, frekvenca jedra naj bi znašala 1,5 GHz. Količina pomnilnika naj bi znašala 768 MB (512 MB + 256 MB), pomnilniška širina pa 384 bitov (256 + 128). Za hlajenje GeForce 8800 GTX naj bi skrbelo hibridno, vodno ter zračno hlajenje, cena kartice pa bo znašala 649 ameriških dolarjev. Medtem bo manjši brat, GeForce 8800 GT hlajen z običajnim zračnim hladilnikom, zanj pa bo potrebno odštet 449 do 499 ameriških dolarjev. Do uradne predstavitve omenjenih grafičnih kartic naj bi prišlo letos novembra.

Ostale specifikacije si lahko ogledate na VR-Zone.

25 komentarjev

G80 bo morda zamujal

The inquirer - The Inquirer prinaša slabe novice tistim, ki odlašajo z nakupom novega računalnika v pričakovanju grafičnih kartic s podporo DirectX 10. Prihajajoči nVidiin čip naslednje generacije s kodno oznako G80, ki so ga do sedaj pričakovali v septembru oziroma oktobru, bo po nekaterih virih zamujal. Žal pa novembrski prihod ni najslabša stvar, v izvorni novici je namreč omenjeno tudi, da bodo kartice, na katerih bo nov čip tiktakal, za delovanje najverjetneje potrebovale dodaten eksterni napajalnik, kar ni prav nič vzpodbudno.

18 komentarjev

Informacije o R600 in G80

Slo-Tech - Na spletni strani CoolTechZone.com so objavili specifikacije prihajajočega ATI-jevega grafičnega čipa R600. Po informacijah sodeč naj bi bil grajen v t.i. <i>Unified Shader Architecture</i> in bo tako imel 64 Pixel oziroma Vertex shader enot, podpiral naj bi GDDR4 pomnilnik, njegove frekvence naj ne bi bile veliko višje od frekvenc sedanje X1900 serije. Podpiral naj bi tudi DX10. Poleg tega naj bi GPU bil zmožen računanja fizičnih efektov, tako računalnik ne bi potreboval še dodatne, namenske kartice za izračunavanje fizike. R600 naj bi bil uradno predstavljen letos okrog božiča. Več o tem si lahko preberete v izvorni novici.

Predstavitev NVidiinega grafični čip naslednje generacije, G80, naj bi po informacijah z omenjene spletne strani bila prestavljena. Poleg tega se je pojavila tudi informacija, da naj bi G80 bil nadgradnja G70/G71, s podporo DirectX 10.0, in ne povsem na novo razvit čip. Več o tem v izvorni novici.

14 komentarjev

ATI: Catalyst 3.8 ne povzročajo pregrevanja

FiringSquad -

Včeraj smo poročali, da se na spletu pojavljajo namigovanja, da novi ATI-jevi gonilniki morda pozvročajo pregrevanje grafičnih kartic, kar naj bi v ekstremu lahko vodilo celo do uničenja monitorja. No, roko na srce, se je to zgodilo le beta preizkuševalcu, tako da resne nevarnosti za končne potrošnike ni.

Na FiringSquad so objavili ATI-jevo sporočilo za javnost, v katerem trdijo, da so temeljito preučili vse domnevne napake in med svojim testiranjem niso odkrili oz. potrdili nobenih. Prav tako trdijo, da je večji del kode enak kot v Catalyst 3.7, torej je povsem nemogoče, da bi se kartice z uporabo novih segrevale za deset stopinj bolj. ATI tako zanika vsakršno odgovornost. Klik!

24 komentarjev