»

FairUse4WM ponovno udaril

Schneier.com - Kot smo že poročali, se je avgusta na internetu pojavil program FairUse4WM s katerim je možno z datotek .wma sleči DRM, ki onemogoča kopiranje in pretvorbo v druge formate.

V odgovor je Microsoft izdal popravek, ki je slačenje onemogočil, avtorji FairUseWM pa so izdali različico 1.2, ki je slačenje ponovno omogočila. Microsoft je ponovno izdal popravek, a kot kaže se avtorjem FairUseWM oblečene multimedijske datoteke ne zdijo dovolj seksi, zato so jih ponovno slekli. Tokrat z različico FairUse4WM <b>1.3</b>.

Kdo se bo torej prvi naveličal predigre? Pri Microsoftu se trudijo ostati v dominantnem položaju, zato so proti neznanim avtorjem slačilnega programa že vložili tožbo.

Očitno bodo morali avtorji FairUseWM odslej na internetu redno uporabljati zaščito...

22 komentarjev

DRM in še kaj

Ars Technica - Nedavno ta mesec se je pojavil ljubiteljski program FairUse4WM, s katerim je možno z datotek .wma sleči nadležen Microsoftov DRM verzij 10 in 11 ter tako omogočiti uporabniku prosto uporabo glasbe (lahko jo kopira, spreminja v druge bolj priljubljene formate, kot sta mp3 in ogg, itd.). To seveda ni všeč glasbeni industriji, ki je pritisnila na Redmondovce, ti sedaj obljubljajo da bodo stvar pokrpali, zadeva pa je sprožila tudi mnogo debat na temo digitalnih sistemov za zaščito avtorskih pravic. Preberite poročila na Ars Technici in slashdotu.

Vse skupaj lepo sovpada z najavo največje svetovne glasbene založbe Universal Music, da bo v naslednjih dveh letih preko portala SpiralFrog.com ponudila brezplačno glasbo, seveda le za ZDA in Kanado v .wma formatu z omenjenim DRMjem, kar ni po volji kupcev, ki glasbe ne morejo predvajati na poljubni napravi (beri iPodu). Tako se pojavlja vedno več zagovornikov odprave DRM-ja, npr. Yahoo, ki glasbo ponuja zgolj in samo brez digitalne...

11 komentarjev